Pasivaikščiojimas pasienyje lietuviui virto košmaru: dvi savaitės kankinimų ir pasiaiškinimai dėl įrašų telefone

Netyčia Rusijos valstybės sieną kirtęs lietuvis buvo pasitiktas agresyviai. Jį daugiau nei dvi savaites vežiojo iš vienos įkalinimo įstaigos į kitą, mušė ir terorizavo.

Rusijos pasienietis. <br>123rf nuotr.
Rusijos pasienietis. <br>123rf nuotr.
Valstybės saugumo departamentas.<br>D.Umbraso nuotr.
Valstybės saugumo departamentas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 15, 2022, 9:13 AM

Pasivaikščiojimas Lietuvos ir Rusijos pasienyje lietuviui virto košmaru. Išėjęs pasivaikščioti jis netyčia pateko į kaimyninės šalies teritoriją ir iškart buvo sulaikytas Rusijos pasieniečių.

Apie sulaikymą vyras dar spėjo telefonu pranešti artimiesiems, bet vėliau ryšys nutrūko ir daugiau kaip dvi savaites apie jį nebuvo jokių žinių.

Rusijos pareigūnai informacijos apie sulaikytąjį neteikė ne tik vyro giminaičiams, bet ir Lietuvos teisėsaugininkams, į kuriuos pagalbos kreipėsi lietuvio šeima.

Sudomino rasti įrašai

Kaip vėliau Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnams pasakojo nukentėjusysis, rusų pasieniečiai su juo elgėsi labai šiurkščiai.

Vos tik vyras paskambino savo šeimos nariui, mobilusis telefonas iš jo buvo atimtas, o jis pats surakintas antrankiais, užrištomis akimis nugabentas į kažkokį pastatą ir perduotas į rusų pareigūnų rankas.

Patikrinę lietuvio mobilųjį telefoną ir jo socialinio tinklo profilyje suradę skelbtus įrašus, kuriuose vyras rašė apie paramą Ukrainai, smerkė Rusijos agresiją, ragino žmones prisidėti prie lietuvių perkamo bepiločio orlaivio „Bayraktar“, rusai greičiausiai nusprendė, kad sulaikė šnipą.

Klausinėjo apie viską

Vadybininku vienoje įmonėje dirbančio vyro teigimu, rusų pareigūnai jį vežiojo iš vienos įkalinimo įstaigos į kitą, paėmė pirštų atspaudus, fotografavo ir nuolat tardė naudodami tiek psichologinį, tiek fizinį smurtą.

Per apklausas, kuriose dalyvavo ir uniformuoti, ir civiliniais drabužiais vilkintys pareigūnai, Lietuvos piliečio buvo nuolat klausima apie jo šeimą, darbovietę, požiūrį į Rusiją ir jos pradėtą karą Ukrainoje, bandyta iškvosti, kokie jo ryšiai su Lietuvos valstybės institucijomis.

Rusus, anot lietuvio, domino viskas – religiniai įsitikinimai, lytinė orientacija, draugai.

Per vieną apklausą vyrui buvo liepta išsirengti nuogai ir paaiškinti, ką reiškia ant jo kūno esančios tatuiruotės.

Jei atsakymai tardytojams nepatikdavo, jie imdavo rėkti, šūksnius palydėdami plaštakos smūgiais per galvą.

Atsipirko nedidele bauda

Po keliolikos parų rusai nusprendė Lietuvos pilietį išleisti į laisvę surašę jam administracinių nusižengimų protokolą dėl neteisėto sienos kirtimo.

Jam skirta 2 tūkst. rublių (32 eurų) bauda ir uždrausta penkerius metus atvykti į Rusiją.

VSD teigimu, šiam žmogui labai pasisekė, nes parama Ukrainai ir Kremliaus agresijos pasmerkimas socialiniuose tinkluose Rusijoje gali būti interpretuojami kaip terorizmo rėmimas, karo kurstymas ar melagingų naujienų apie šios šalies ginkluotąsias pajėgas skleidimas.

Dabar už tokius veiksmus Rusijoje gresia laisvės atėmimas iki 15 metų ar net griežtesnės bausmės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.