Pribloškiantis R. Karbauskio prisipažinimas: apie S. Skvernelio Vyriausybės sprendimą sužinojo tik po dvejų metų

Valstiečių lyderio Ramūno Karbauskio valdomas Agrokoncernas laukia leidimo pradėti didžiulį vėjo jėgainių projektą, bet politikas tikina, kad tai neturi įtakos jo pozicijai dėl interpeliacijos Dainiui Kreiviui.

R.Karbauskis tikino apie dalinę įmonės „Ignitis“ privatizaciją visiškai nieko nežinojęs.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Karbauskis tikino apie dalinę įmonės „Ignitis“ privatizaciją visiškai nieko nežinojęs.<br>D.Umbraso nuotr.
Ar kritikuodamas energetikos ministrą R.Karbauskis nerizikuoja negauti leidimo vėjo jėgainių parkui?<br>T.Bauro nuotr.
Ar kritikuodamas energetikos ministrą R.Karbauskis nerizikuoja negauti leidimo vėjo jėgainių parkui?<br>T.Bauro nuotr.
Ar kritikuodamas energetikos ministrą R.Karbauskis nerizikuoja negauti leidimo vėjo jėgainių parkui?<br>T.Bauro nuotr.
Ar kritikuodamas energetikos ministrą R.Karbauskis nerizikuoja negauti leidimo vėjo jėgainių parkui?<br>T.Bauro nuotr.
Ar kritikuodamas energetikos ministrą R.Karbauskis nerizikuoja negauti leidimo vėjo jėgainių parkui?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ar kritikuodamas energetikos ministrą R.Karbauskis nerizikuoja negauti leidimo vėjo jėgainių parkui?<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agrokoncernas užsimojo pastatyti milžinišką vėjo jėgainių parką.
Agrokoncernas užsimojo pastatyti milžinišką vėjo jėgainių parką.
V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2022-09-17 08:16, atnaujinta 2022-09-17 19:15

R.Karbauskis yra viešai pareiškęs neturįs didelių vilčių dėl energetikos ministrui rengiamos interpeliacijos: „Tai būtų tuščias oro virpinimas.“

Anot valstiečių vedlio, pokyčiai Vyriausybėje galimi tik pritarus premjerei Ingridai Šimonytei, tačiau jis nemato, kad tam būtų politinė valia. Be to, jis abejojo, ar dėl siūlomų interpeliacijų bus vieninga ir pati opozicija.

Tokie samprotavimai iš karto pakurstė kalbas, kad ir pats R.Karbauskis esą gali būti D.Kreivio pusėje, mat jam priklausantis Agrokoncernas šiuo metu kaip tik laukia valdžios institucijų leidimo pradėti vėjo jėgainių parko statybas, į kurias ketinama investuoti milijonus eurų.

Pozicija sukėlė įtarimų

Valstiečių vedlio svyravimai, sutapę su naujais jo verslo užmojais, nepraslydo pro akis kitam opozicijos veikėjui Remigijui Žemaitaičiui.

Partijos „Laisvė ir teisingumas“ pirmininkas svarstė, kad dėl vėjo jėgainių verslo R.Karbauskis esą pasirengęs parduoti ir partiją, ir jos frakciją Seime.

R.Žemaitaitis ironizavo, kad dėl valstybės dotacijos anksčiau valdantiesiems esą yra pavykę užsitikrinti ir nuolatinį buvusio premjero Sauliaus Skvernelio palaikymą: „Ką S.Skvernelis pasakys, kai sužinos, kad jau ne jis yra konservatorių numylėtinis?“

Pagaliau atsivėrė akys

Tokie įtarinėjimai R.Karbauskiui sukėlė šypseną, bet jis pripažino, kad Agrokoncernas iš tiesų imasi jam nebūdingos veiklos ir planuoja statyti milžinišką, net 800 MW (megavatų), vėjo jėgainių parką.

Valstiečių vadovas „Lietuvos rytui“ prasitarė, kad nauja eksperimentinė veikla jam atvėrė akis: „Aš dabar galiu drąsiai teigti, kad D.Kreivys yra melagis. Nes dabar ūkininkas R.Karbauskis jau irgi žino, kas yra tiesa. Kai ūkininkai ima statyti vėjo jėgaines ar iš mėšlo gaminti biometaną ir sužino skaičius, jų taip lengvai neapkvailinsi.“

Buvęs Seimo Kultūros komiteto pirmininkas, pradėjęs rimčiau gilintis į atsinaujinančiąją energetiką, esą pirmiausia supratęs, kad Baltijos jūroje planuojamas vėjo jėgainių parkas neturi ateities, todėl Vyriausybė ekonomiškai nepagrįstų planų privalo atsisakyti.

„Jūroje dabar stato tik tie, kurie neturi savo žemės“, – įsitikinęs vėją pats pasikinkyti sumanęs žemvaldys.

Naujos veiklos ėmęsis politikas netikėtai pats sau atrado, kad pastangos plėtoti atsinaujinančiąją energetiką neretai yra panašios į kovą su vėjo malūnais: „Dabar verslui sąlygas diktuoja „Ignitis“ ir tos sąlygos yra nepalankios. Ši įmonė piktnaudžiauja savo išskirtine padėtimi rinkoje.“

R.Karbauskį ypač piktina tai, kad šalies elektros rinką monopolizavusi įmonių grupė tapo pusiau privati.

Žinia tik dabar pasivijo?

Beje, pastarasis „Ignitis“ virsmas įvyko valdžioje esant ne kam nors kitam, o valstiečiams – sprendimas parduoti dalį bendrovės akcijų buvo priimtas 2020 metų pavasarį baigiantis S.Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės kadencijai.

Bet R.Karbauskis tikino apie dalinę šios įmonės privatizaciją visiškai nieko nežinojęs: „Aš tai sužinojau prieš kokią savaitę, prisiekiu. Niekas mums to anksčiau nesakė ir niekas iš mūsų frakcijos narių tada nieko nežinojo.

Mūsų niekas nepaklausė, ar reikia tai daryti.“

Paklaustas, ar pats girdi, kaip graudžiai juokingai iš buvusios valdančiosios partijos lyderio šiandien skamba tokie teiginiai, R.Karbauskis toliau aiškino savo: „Bet tai tiesa. Saulius (Skvernelis. – Red.) su buvusiu energetikos ministru (Žygimantu Vaičiūnu. – Red.) tai padarė be mūsų žinios. Aš sužinojau tik po dvejų metų ir man ne gėda tai pripažinti.

Mes buvome labai naivūs, o jie naudojosi tuo, kad daug mūsų žmonių Seime buvo pirmą kartą ir reikėjo dvejų metų, kol iš jų ėmė ristis politikai.“

Pigi elektra buvo apakinusi

Seime pradėjus interpeliaciją ministrui D.Kreiviui prabilta ir apie galimybę pradėti parlamentinį tyrimą dėl buvusių vyriausybių vykdytos energetikos politikos.

Valdantieji, aišku, teigia tam neprieštarausiantys.

Tuo metu opozicija bendros nuomonės ir šiuo klausimu neturi, dauguma jų tokius užmojus vertina gana skeptiškai.

R.Karbauskis mano, kad atsakomybę dėl dabartinės padėties turi prisiimti visi: „Už tai atsakingos ne tik mūsų buvusios vyriausybės. Tos pačios klaidos buvo padarytos ir kitose šalyse.

Mat mes visą laiką turėjome labai pigią elektrą bei dujas ir niekam į galvą neatėjo, kad tai kada nors baigsis. Visa Europa džiaugėsi pigiomis dujomis ir mažomis elektros kainomis, nieko nedarė ir bet koks tyrimas tai patvirtintų.“

Nepaisant to, valstiečių lyderis mano, kad D.Kreivys negali eiti ministro pareigų, ypač dėl nesuvaldyto elektros rinkos liberalizavimo: „Jau prieš karą buvo akivaizdu, kad elektros rinkos keičiasi, jos tampa nestabilios.

Ministerija turėjo numatyti tas grėsmes, kurios ištiko elektros rinkos liberalizavimą, ir neįsileisti į rinką nepatikimų žaidėjų.“

Atlieka eksperimentą

Ar kritikuodamas energetikos ministrą R.Karbauskis nerizikuoja negauti leidimo vėjo jėgainių parkui?

Valstiečių vedlys, kurio ligšiolinė pozicija dėl interpeliacijos D.Kreiviui kolegoms kėlė įtarimų, pripažino, kad leidimų vėjo parkams plėtoti kol kas vis dar neturi.

Bet R.Karbauskis tikino, kad šios naujos veiklos esą ėmėsi labiau kaip eksperimento, norėdamas iš vidaus pamatyti sistemą.

„Aš nesu tas, kuriam vėjas – pagrindinis verslas. Man įdomu gauti atsakymą, ar mums bus suteiktas leidimas, ir išgirsti argumentus, jei jis būtų neigiamas.

Tada imsiu klausti, kas čia vyksta? Ar mes norime pigios energijos, ar ne? Žinau tik viena – kad atsakymuose negalės būti nesąmonių, nes šįkart įsigilinau į temą ir joje šiek tiek gaudausi“, – kalbėjo politikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.