G. Nausėda įvertino, ką Rusijos dalinė mobilizacija reiškia Lietuvos saugumui Šaukia Valstybės gynimo tarybą

Kremliaus paskelbta dalinė mobilizacija Rusijoje akivaizdžiai parodo, kad rusų pajėgos pralaimi pradėtą karą Ukrainoje, trečiadienį teigė prezidentas Gitanas Nausėda.

Gitanas Nausėda.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 4:06 PM, atnaujinta Sep 21, 2022, 4:24 PM

Nors dėl šio Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimo saugumo situacija Lietuvoje nesikeičia, G.Nausėda pranešė pirmadienį šaukiantis Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdį, kuriame detaliau bus aptarti būsimi Lietuvos veiksmai.

„Nei vadinamųjų referendumų organizavimas Donecko ir Luhansko respublikose, nei mobilizacijos paskelbimas nėra kažkoks ypatingas netikėtumas.

Rusija akivaizdžiai pralaimi šį karą, turi didelių nuostolių, ir, siekiant tuos nuostolius padengti, ieškoma naujų būdų, kaip sustiprinti savo karines pajėgas, vykdančias karo veiksmus Ukrainoje.

Ką tai reiškia Rusijai? Tai reiškia, kad dabar į karą įsitrauks vis daugiau žmonių, nes reikės naujos patrankų mėsos. Tai bus žmonės, jaunuoliai, kurie nėra pasirengę, kurių kokybiniai standartai nėra tinkami karo laukams. Reiškia, turėsime dar daugiau aukų, ir tas nepasitenkinimas Rusijos virtuvėse galimai persikels į Rusijos gatves“, – kalbėjo G.Nausėda.

Tuo metu Lietuvos saugumo situacija Rusijai paskelbus dalinę mobilizaciją, prezidento teigimu, nesikeičia. „Saugumo situacija regione lieka tokia pati, kadangi šis Rusijos sprendimas labiau atsipindi jos desperaciją, susijusią su nesėkminga karo eiga Ukrainoje“, – patikino G.Nausėda.

Nepaisant to, šalies vadovas teigė situaciją vertinantis rimtai. „Bet kokius sprendimus reikia vertinti rimtai, todėl pirmadienį šaukiu Valstybės gynimo tarybos posėdį, kuriame kartu su specialistais ir kitais vadovais pasitarsime, kaip vertiname dabartinę situaciją ir ką turėtume daryti“, – nurodė G.Nausėda.

G.Nausėda pabrėžė, kad dalinė mobilizacija keičia jėgų santykį kare, todėl Vakarų šalys turi dar labiau susikoncentruoti į paramą Ukrainai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.