L. Kasčiūnas: Rusijai paskelbus apie dalinę mobilizaciją, V. Putinui belieka nusišauti

Trečiadienį Vladimirui Putinui kreipusis į tautiečius ir paskelbus apie dalinę mobilizaciją, Rusija pripažino, kad „specialioji operacija yra nepavykusi“, sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. Jis mano, kad toks Kremliaus žingsnis gali paskatinti didžiųjų Rusijos miestų gyventojus išeiti į gatves.

Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 10:08 AM, atnaujinta Sep 21, 2022, 10:11 AM

„Dabar grės stoti į kariuomenės gretas ir Maskvos, ir Peterburgo jaunimui, o tai reiškia, kad gali vykti protestai, nes motyvacijos klausimas yra tokių žmonių labai ribotas. Akivaizdu, kad jie nesupras, kodėl jie turi važiuoti į tą karą. Tai gali prasidėti tam tikri neramumai ir vidinės suirutės – aš neatmesčiau šito scenarijaus“, – Eltai teigė parlamentaras.

„Reikia aiškiai pasakyti, kad daug daug karstų grįš į Rusiją arba dalis jų net nebegrįš“, – pridūrė jis.

Paklausus, kiek manevro laisvės lieka Maskvai ir ko dar gali imtis Kremlius po dalinės mobilizacijos paskelbimo, parlamentaras nedaugžodžiavo: „Dabar nieko nebelieka – lieka nusišauti Putinui arba kažkuriame etape siūlyti derybas“.

Jis pakartojo, kad Kremlius gali siūlyti Kyjivui ir Vakarams derėtis dėl taikos. Visgi, NSGK pirmininko teigimu, dalinė mobilizacija esmingai karo eigos nepakeis – anot L. Kasčiūno, fronte yra svarbu ne tik žmogiškasis faktorius, bet ir ginkluotės gausa ir modernumas.

„Faktas, kad jie (kariai – ELTA) gali virsti gyva mėsa. Klausimas, kaip tai dera su technologiniu pasirengimu Rusijos ir galimybėmis toliau kariauti. Senos ginkluotės yra, modernios jau daug mažiau. Karas dabar vyksta ugnies galios kontekste. Žmogus, aišku, svarbu, bet kaip jisai paremtas visa ta ginkluotės jėga? Tai čia atviras klausimas“, – samprotavo politikas.

ELTA primena, kad V. Putinas apsisrendė dėl dalinės mobilizacijos po Gynybos ministerijos pasiūlymo. Šis žingsnis žengtas kitą dieną po to, kai Maskvos remiami separatistai paskelbė apie planus vėliau šią savaitę surengti referendumus dėl prisijungimo prie Rusijos okupuotuose Luhansko, Donecko, Chersono ir Zaporižios regionuose, o tai sukėlė griežtą tarptautinės bendruomenės pasmerkimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.