Dėl bėgančių rusų – griežta I. Šimonytės pozicija: ne Lietuvos pareiga juos gelbėti

Ne Lietuvos ar kitų Europos valstybių pareiga yra įsileisti nuo karo prievolės bėgančius Rusijos piliečius, teigė premjerė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė.<br>ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>D.Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 22, 2022, 11:19 AM, atnaujinta Sep 22, 2022, 11:29 AM

„Karas prasidėjo 2014 metais, o ši, pastaroji invazija prasidėjo vasario 24 dieną. Buvo nemažai laiko žmonėms apsispręsti, tai kokia yra jų pozicija šito karo atžvilgiu.

Man nebūtų suprantama tokia situacija, kai mes žmones į Lietuvą humanitariniais pagrindais įsileidžiame tik dėl to, kad karas jiems buvo okay tada, kai matei per televizorių sėdėdamas ant sofos, bet pasidarė nebe okay, kai tavo vyriausybė ir tavo S.Šoigu tave pakvietė į kariuomenę ir pasiūlė tame kare sudalyvauti savo fiziniu kūnu“, – ketvirtadienį kalbėjo premjerė.

„Kiekvienas asmuo turi būti vertinamas pagal savo nuopelnus, pagal jam kylančias rizikas, pagal jo poziciją, kuri, būtų gerai, kad būtų nuosekli. O jau išgelbėti visus Rusijos piliečius nuo mobilizacijos turbūt nėra nei Lietuvos, nei kitų kaimyninių valstybių pareiga“, – pridūrė ji.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui trečiadienį paskelbus apie dalinę mobilizaciją, kariauti Ukrainoje nenorintys rusai sukruto ir jau rezga planus, kaip pabėgti iš šalies.

Vidaus reikalų ministerija nurodė, kad dalinė mobilizacija nėra automatinis pagrindas suteikti Rusijos piliečiams prieglobstį – vizų išdavimo Rusijos piliečiams bei jų patekimo į Lietuvą tvarka nesikeis, ir toliau įleidžiami bus tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys Rusijos piliečiai.

Įsigaliojus regioniniam sprendimui neįleisti ir dalies jau anksčiau gavusiųjų vizas Rusijos piliečių, į Lietuvą įleidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys asmenys: Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai, ES piliečių šeimų nariai, taip pat Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys rusai.

Taip pat į Lietuvą gali patekti nuo Rusijos režimo bėgantys asmenys. Norėdami įrodyti, kad yra persekiojami Rusijos valdžios, turi pateikti šaukimą į teismą, jo nutartį arba panašius dokumentus iš policijos, tinka ir viešoje erdvėje išplatinta informacija. Rusijos piliečiai toliau gali per Lietuvą tranzitu traukiniais keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Nors bėgimas nuo mobilizacijos nebus laikomas pagrindu suteikti prieglobstį, Rusijos piliečiai gali kreiptis dėl prieglobsčio Lietuvoje, o kiekvienas toks prašymas Lietuvos institucijų bus įvertintas individualiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.