V. Čmilytė-Nielsen apie „laisvečių“ siūlymus dėl apsaugos nuo seksualinio smurto: pristatymas nebuvo gerai parengtas

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen palaiko Laisvės partijos narių Morganos Danielės ir Ievos Pakarklytės pasiūlymų paketą, numatantį apsaugą nuo seksualinio smurto, tačiau, pripažįsta, kad jo pristatymas nebuvo gerai parengtas. Parlamento vadovė svarsto, kad galbūt dėl to iniciatyva numatyti atsakomybę už lytinius santykius su žmogumi be aiškiai išreikšto savanoriško sutikimo nebuvo viešoje erdvėje sutikta taip rimtai, kaip tūrėtų būti.

Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Viktorija Čmilytė-Nielsen.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 9:44 AM

„Tema yra rimta ir ji yra skaudi ne vienai moteriai. Kas atsitiko šiuo atveju, kad jos pristatymas nebuvo gerai parengtas. Mano galva, nebuvo parodytas pagrindimas, tos problemos aštrumas ir dėl to ji sukėlė ne tokią reakciją, kokią ji galėjo sukelti visuomenėje: ir juokelius, ir tam tikrą sarkazmą“, – „Žinių radijui“ teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė siūlymo autorėms rekomenduoja ne tik pristatyti konkrečius įstatyminės iniciatyvos pasiūlymus, tačiau ir pasidalinti seksualinę prievartą patyrusių moterų istorijomis.

„Tai aš tikrai rekomenduočiau kolegėms ir parodyti pavyzdžius skaudžius, su kuriais yra susidūrę moterys, patyrusios seksualinę prievartą. Ir taip pat visgi parodyti ir konkrečius pasiūlymus jau tos įstatyminės iniciatyvos. Na ir tuomet mažiau bus reakcijų ir šypsenų kalbant apie tokią labai rimtą ir skaudžią temą“, – sakė ji.

ELTA primena, kad pastarąją savaitę Seimo Laisvės frakcijos narės M. Danielė ir I. Pakarklytė paskelbė apie pasiūlymų paketą, kuriame bus koncentruojamasi į apsaugą nuo seksualinio smurto bei jo prevenciją. Anot paketo autorių, reikalinga sukurti visapusišką pagalbos sistemą asmenims, nukentėjusiems nuo seksualinio smurto. Tam, kad valstybė galėtų efektyviau pasirūpinti šiais asmenimis ir pasiūlyti kompleksines paslaugas, parlamentarės siūlo steigti specializuotus pagalbos centrus.

Laisvės frakcijos narės siūlo Baudžiamojo kodekso pakeitimus, numatančius atsakomybę už lytinį santykiavimą su žmogumi be aiškiai išreikšto savanoriško sutikimo.

Pasak I. Pakarklytės ir M. Danielės, seksualiniai nusikaltimai visuomenėje tebėra apipinti mitais ir polinkiu kaltinti auką – pavyzdžiui, traktuojama, kad seksualinis nusikaltimas nebuvo įvykdytas, jei nebuvo panaudotas fizinis smurtas, atkreipiamas dėmesys į neva provokuojančią aukos aprangą, elgesį ar pan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.