Vilniuje atidaromas SPA tik mergaitėms sukėlė šaršalą tarp tėvų: tarnyba tirs, ar nėra diskriminacijos SPA vadovė: jei reikės, pavadinimą keisime

„Mergaitės visada bus mergaitėmis“, – skelbia Vilniuje šią savaitę atsidarančios tik mergaitėms skirtos SPA studijos reklama. Tiesa, ši erdvė jau spėjo sulaukti tiek dalies visuomenės pasipiktinimo, tiek ir Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos pradėto tyrimo.

 Tik mergaitėms skirta SPA erdvė.<br> Lrytas.lt koliažas
 Tik mergaitėms skirta SPA erdvė.<br> Lrytas.lt koliažas
 Tik mergaitėms skirta SPA erdvė.<br> „Facebook“/“Mergaičių SPA“ nuotr.
 Tik mergaitėms skirta SPA erdvė.<br> „Facebook“/“Mergaičių SPA“ nuotr.
  Tik mergaitėms skirta SPA erdvė komunikacija socialiniame tinkle.<br> Ekrano nuotr.
  Tik mergaitėms skirta SPA erdvė komunikacija socialiniame tinkle.<br> Ekrano nuotr.
 Mergaitė<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Mergaitė<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Mergaitė<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Mergaitė<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 28, 2022, 6:06 PM

Nors „Mergaičių SPA“ vadovė jokių diskriminacijos apraiškų berniukų atžvilgiu neįžvelgia, sako, kad pavadinimą esant būtinybei galėtų ir pakeisti, tačiau šią situaciją vertina kaip absurdišką.

Neslėpė ir pasipiktinimo

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodžius naujienai apie naujos, išskirtinai tik mergaitėms ir jų gimtadieniams skirtos SPA erdvės atidarymą, dalis komentatorių ėmė piktintis, kad toks konceptas galimai yra diskriminacinis. Kai kurie siūlė tokio verslo kūrėjams pasidomėti lyčių stereotipų teorija, dar kiti ironizavo, kad berniukams tuo metu reikėtų eiti į „tepalų SPA garaže“.

Į kai kuriuos komentarus verslininkai ryžosi ir atsakyti. „Ar jūs tikrai norite, kad jūsų berniukas ateitų pasidaryti makiažą, nusilakuoti nagus?“, – į kritiką reagavo „Mergaičių SPA“ atstovai.

Viena pirmųjų dėmesį į tai atkreipė LRT vaikų ir jaunimo turinio redaktorė Aistė Jūrė.

„Savo „Facebook“ feed'e pamačiau reklamą, kurioje „Mergaičių SPA“ kvietė mergaites išbandyti grožio procedūras, nes „Mergaitės visada bus mergaitėmis“. Ką reiškia šis sakinys tokiame kontekste?

Yra atlikta daugybė tyrimų, kurie rodo, kaip žalinga jauname amžiuje skirstyti į mergaitiškas ir berniukiškas veiklas ar žaislus. Taip mes formuojame jaunas asmenybes, ribodami jų pasirinkimą ir dar labiau gilindami lyčių stereotipus, kurių seniausiai jau turėjome būti atsisakę“, – portalui lrytas.lt sakė ji.

Pasak A.Jūrės, įdomu ir tai, kad šis skirstymas, kuris iš pirmo žvilgsnio atrodo nekaltas, vėliau gali daryti didelę įtaką mergaitėms ir berniukams renkantis, pavyzdžiui, savo profesinį kelią.

„Tuomet nenuostabu, kodėl daugiau vyrų, nei moterų, renkasi puikiai apmokamas profesijas, susijusias su technologijomis. Viena iš priežasčių tikrai gali būti tokia, kai per gimtadienį tėvai mergaites pakviečia lakuotis nagų, o berniukus – žaisti kompiuterinius žaidimus. Žvelgiant iš kitos pusės – kodėl norisi atstumti berniukus, kurie taip pat gali išmokti rūpintis savimi, atrodyti tvarkingai, gražiai ir išbandyti SPA procedūras?

Juk net ir nagus vieną dieną nusilakuoti smagu visiems. Neabejotinai pavadinimas, kuris pabrėžia, kad tai yra tik vienai lyčiai skirta pramoga, gali atstumti berniukus. Manau, kad pati verslo idėja yra šauni, nes vaikai iš tiesų nori kopijuoti suaugusius. Mano vienintelė pastaba yra – kodėl negalime būti neutraliais ir kviesti tiesiog visus vaikus, o jie jau patys pasirinks, kur nori dalyvauti. Juk tai yra taip paprasta. Tiesiog reikia pakeisti porą žodžių“, – svarstė LRT vaikų ir jaunimo turinio redaktorė.

Reakcijos šokiravo

Visgi pačią šio SPA vadovę Aušrą Baltonienę tokios įžvalgos labai nustebino. Pasak jos, tik mergaitėms skirta švenčių erdvė sėkmingai veikia ir Panevėžyje, tačiau tokios nepasitenkinimo bangos ten tikrai nesusilaukė.

„Keista, nes Panevėžyje kontrolieriai visiškai nesureagavo – kažkokia viena moteris piktinosi, bet jie iš karto atmetė ir dar patys buvo pasipiktinę. O čia, Vilniuje, kažkaip kitaip – gal jiems normalu, kad berniukai nagus lakuojasi ir makiažus darosi“, – stebėjosi A.Baltonienė.

Pasak „Mergaičių SPA“ vadovės, savo nuomonę socialiniuose tinkluose išreiškę žmonės pačius įmonės darbuotojus paliko tiesiog be žado.

„Buvome apstulbę nuo žmonių elgesio ir požiūrio. Atrodo, kad kai kurie neturi, ką veikti, kad tokiomis nesąmonėmis užsiima, skambinėja ir rašinėja tarnyboms. Visi protingi parašyti komentarą, bet asmeniškai nei vienas mums nepaskambino ir neišreiškė savo nepasitenkinimo. Visi, kaip sakoma, laido riteriai“, – svarstė verslininkė.

Visgi didelės problemos ji teigė nematanti – jei Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba lieps, pavadinimas bus pakeistas, tačiau A.Baltonienė abejoja, kad tai į šią erdvę pritrauktų berniukų.

„Žiūrėsime, ką pasakys tarnyba. Tegul tada ir uždraudžia, jeigu šitaip mes negalime mergaitėms daryti gimtadienio švenčių. Galiu pasakyti atvirai – per visus metus Panevėžyje neatsirado nei vienas berniukas, norintis ateiti į tokį SPA ir švęsti čia savo gimtadienį, nusilakuoti nagus. Jei ir pakeistume pavadinimą, vis tiek neatsirastų“, – tvirtino A.Baltonienė.

„Pas mus visur rožinė spalva – gerai, aš pakeisiu pavadinimą, kad būtų visiems ramiau, „Vaikų SPA“ parašysiu – ar ateis berniukai į rožinę erdvę švęsti? Tikrai jie to nenorės. Vien dėl to, kad šešios mamos iš tūkstančio parašė, kad kažkas čia nepatiko – na, taip, gal ir nepatiko, bet nei viena neves čia savo berniuko švęsti gimtadienio“, – pridūrė ji.

Tiesa, „Mergaičių SPA“ vadovė atkreipė dėmesį, kad mergaičių gimtadieniuose berniukų visgi būna, tačiau jie taip intensyviai į veiklas neįsitraukia.

„Jie dalyvauja kaip svečiai – broliai, pusbroliai, draugai. Mes jiems net nemokamai leidžiame dalyvauti, nes jie tik pasidaro kokią tatuiruotę, pažaidžia šachmatais, bet tikrai mes juos įleidžiame į tą erdvę. Jeigu jis ateitų prie stalo ir paprašytų, kad jam nulakuotų nagus – tegul lakuojasi, viskas gerai, mums tikrai negaila.

Beveik kiekvienos mergaitės gimtadienyje būna ir berniukų“, – pabrėžė A.Baltonienė.

Įžvelgia diskriminacijos požymių

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba dėl tik mergaitėms skirto SPA jau spėjo gauti skundą, todėl pradėjo tyrimą. Kaip portalui lrytas.lt teigė šios tarnybos atstovė Izabelė Švaraitė, moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymas numato, kad paslaugų teikimas tik ar visų pirma vienos lyties asmenims nėra laikomas diskriminacija, kai tai pateisina teisėtas tikslas, o šio tikslo siekiama tinkamomis ir būtinomis priemonėmis.

„Ar SPA paslaugos tik mergaitėms patenka į šį apibrėžimą, galima nustatyti tik atlikus išsamų tyrimą. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba gavo skundą dėl „Mergaičių SPA“, todėl tyrimas dėl galimos diskriminacijos bus atliekamas“, – pranešė ji.

Pasak I.Švaraitės, iš pirmo žvilgsnio SPA paslaugų teikime tik mergaitėms įžvelgtini galimos diskriminacijos požymiai.

„Mamoms ar tėčiams, kurių sūnums nebuvo suteikta tokia paslauga, siūlytume pateikti oficialų skundą lygių galimybių kontrolierei.

Komentarai, kad grožio paslaugos (odos priežiūra, makiažas, nagų lakavimas ir kt.) netinka berniukams toliau formuoja lyčių stereotipus apie tai, kas yra „moteriška“ ar „vyriška“. Išvaizda yra saviraiškos dalis ir žmonių galimybės save išreikšti kaip jiems ar joms patinka neturėtų būti ribojama stereotipinių nuostatų.

Visi žmonės turi teisę mėgautis SPA ir kitomis grožio procedūromis“, – pažymėjo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.