I. Šimonytė: Rusijai nereikia priežasties elgtis agresyviai

Premjerė Ingrida Šimonytė kartu su Lenkijos Ministru Pirmininku Mateuszu Morawieckiu antradienį dalyvavo Lenkijoje prasidėjusio kasmetinio Varšuvos saugumo forumo atidarymo diskusijoje, kurios metu aptarė Rusijos karo Ukrainoje pamokas Europai bei Vakarų atsaką į Rusijos agresiją ir energetinį šantažą.Po diskusijos Lietuvos ir Lenkijos Vyriausybių vadovai dalyvavo dvišaliame susitikime.

I.Šimonytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
I.Šimonytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 4, 2022, 5:49 PM

„Mūsų regiono šalys visada žinojo, kad Rusija yra reali grėsmė, kad jai nereikia priežasties elgtis agresyviai ir kad geopolitinio šantažo priemonėmis ji gali paversti energetiką, maisto tiekimą ir bet ką kitą. Žinojome ir tai, kad nuolaidžiavimas Rusijai gali padėti pasiekti laikinas paliaubas, bet niekada – tvarią ir teisingą taiką“, – forumo diskusijoje „Europa karo metu: Vidurio ir Rytų Europos parama Ukrainai“ sakė I. Šimonytė.

Pasak premjerės, prasidėjus karinei invazijai į Ukrainą, transatlantinė vienybė buvo vienas iš netikėtų smūgių Vladimirui Putinui, kuris vylėsi pasyvios Vakarų reakcijos, apsiribosiančios išreikštais griežtais pasmerkimais. Vis dėlto, anot jos, nutiko kitaip – reaguota greitai ir principingai. I. Šimonytė ragino ir toliau išlaikyti vienybę ir spartinti bei didinti pagalbą Ukrainai.

Dvišaliame susitikime premjerai I. Šimonytė ir M. Morawieckis aptarė tolesnę paramą Ukrainai, padedant jai pasiekti pergalę kare, taip pat sutarė, kad būtina stiprinti sankcijas Rusijai bei užtikrinti jau taikomų sankcijų efektyvų įgyvendinimą.

„Lietuva ir Lenkija išliks tvirtu Ukrainos užnugariu iki Ukrainos ir mūsų visų pergalės šiame kare“, – sakė I. Šimonytė.

Kaip teigiama išplatintame pranešime, Lietuvos ir Lenkijos Vyriausybių vadovai susitikime taip pat aptarė aktualius energetikos klausimus ir pasirengimą būsimajam žiemos sezonui.

Varšuvoje kasmet vykstantis forumas yra viena svarbiausių Europos saugumo konferencijų, kurioje daugiausia dėmesio skiriama bendram atsakui į iššūkius saugumui, ypatingą dėmesį skiriant Vidurio ir Rytų Europai.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.