Kaip Lietuva gyveno praėjusią savaitę: nuo Visagino iki pajūrio

„Lietuvos ryto“ žvilgsnis į tai, kas per savaitę vyko Lietuvoje.

Smiltynėje 22-ą kartą vyks tarptautinės bėgimo varžybos „Gintarinė jūrmylė“.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Smiltynėje 22-ą kartą vyks tarptautinės bėgimo varžybos „Gintarinė jūrmylė“.<br>A.Ziabkaus nuotr.
Paminklo vieta Sudarge parinkta todėl, kad istorinėje sutartyje nustatytos sienos dalis nuo Vištyčio ežero iki Nemuno ties Sudargo piliakalniais išliko nepakitusi iki šių dienų.
Paminklo vieta Sudarge parinkta todėl, kad istorinėje sutartyje nustatytos sienos dalis nuo Vištyčio ežero iki Nemuno ties Sudargo piliakalniais išliko nepakitusi iki šių dienų.
Panevėžio aplinkkelyje susidūrus dviem vilkikams tarptautinėje magistralėje „Via Baltica“ kelioms valandoms buvo paralyžiuota viena eismo juosta.
Panevėžio aplinkkelyje susidūrus dviem vilkikams tarptautinėje magistralėje „Via Baltica“ kelioms valandoms buvo paralyžiuota viena eismo juosta.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 8, 2022, 1:09 PM

Smiltynė

Šeštadienį Smiltynėje 22-ą kartą vyks tarptautinės bėgimo varžybos „Gintarinė jūrmylė“. Jose dalyvaus apie pusę tūkstančio aktyvaus laisvalaikio mėgėjų ir profesionalų iš įvairių šalių.

„Gintarinė jūrmylė“ – vienintelės bėgimo varžybos Lietuvoje, kuriose distancija matuojama jūrmylėmis: viena jūrmylė – 1852 metrai.

Visi dalyviai kviečiami nubėgti bent vieną jūrmylę, vaikai – pusę jūrmylės. Profesionalai vyrai šiose varžybose įveikia 6, moterys – 3 jūrmyles. Trasa driekiasi pamariu, miškais ir pajūriu.

Visaginas

Policijai žinomas 47 metų vyras, pavakare užsukęs į privačią 63 metų visaginiečio parduotuvę, savininką pribloškė įžūliu poelgiu.

Vyras, pareiškęs, kad nuo šiol parduotuvės šeimininkas jam kasdien privalės duoti pakuotę alaus, nes neva jį įskundusi policijai dėl ankstesnės vagystės, čiupo vieną pakuotę ir pabėgo.

Policija vagišių sulaikė gatvėje ir uždarė į areštinę.

Veliuona

Jurbarko rajono miestelio kultūros centre 71 metų rašytojui, dramaturgui, teatro kritikui ir žurnalistui G.Jankui už novelių knygą „Rytoj“ įteikta „Veliuonos novelės 2022“ premija. Jos steigėja rajono savivaldybė laureatui skyrė 1500 eurų.

Prieš literatūrinį vakarą, į kurį susirinko kultūros darbuotojai, aktoriai bei literatai, G.Jankus Rašytojų giraitėje pasodino ąžuoliuką. Premija „Veliuonos novelės“ teikiama kas penkerius metus Lietuvos rašytojams, išleidusiems naujas novelių knygas.

Sudargas

Piliakalniais ir knygnešiais garsėjančiame Šakių rajono kaime, Laisvės aikštėje, Lietuvos kilmingųjų bajorų palikuonių (Šv.Adalberto LDK riterių ordino) iniciatyva ir lėšomis pastatyta skulptoriaus S.Kriščiukaičio sukurta kompozicija, skirta Melno taikos sutarties 600 metų jubiliejui.

Paminklo vieta Sudarge parinkta todėl, kad istorinėje sutartyje nustatytos sienos dalis nuo Vištyčio ežero iki Nemuno ties Sudargo piliakalniais išliko nepakitusi iki šių dienų.

Panevėžys

Pataisos namuose už grotų laikoma arši jauna moteris sužeidė prižiūrėtoją. Incidentas kilo pareigūnams atliekant kratą. Nuteistųjų gyvenamųjų patalpų apžiūroje dalyvauja keli pareigūnai.

Be to, viskas filmuojama vaizdo registratoriumi.

Neatskleidžiama, kas kalinei sukėlė pyktį, tačiau kilus barniui ji smogė pareigūnei. Agresyvi moteris nėra nuteistoji, ji – suimtoji.

Eglyno gatvėje iš nesaugomo kiemo pavogtas įmonei priklausantis mikroautobusas su jame buvusiais statybiniais įrankiais. Pavogti automobilį vagims buvo juokų darbas – išlipdamas iš mašinos vairuotojas iš variklio paleidimo spynos neištraukė rakto ir durų neužrakino.

Įmonės atstovai pavogtą turtą įvertino beveik 6,4 tūkst. eurų.

Netrukus patruliai pastebėjo gatve važiuojantį mikroautobusą. Jame buvo du girti 23 ir 30 metų vyrai. Sustabdyti vagišiai iššoko iš mašinos ir mėgino sprukti, bet netoli tenubėgo. Abu greitai buvo paguldyti ant žemės.

Urėdijos gatvėje, bendrovės „Medverta“ teritorijoje, plykstelėjo gaisras – liepsnojo 6 metrų aukščio, 20 metrų ilgio ir tokio pat pločio biokuro krūva.

Panaudojus įmonės techniką biokuras buvo perkrautas ir perlietas vandeniu.

Kitą rytą dar neprašvitus ugniagesiai vėl buvo iškviesti į gaisravietę. Gelbėtojai keliose vietose vandeniu perpylė garuojantį biokurą. Bendrovės direktorius I.Jočys tikino nežinantis, dėl kokios priežasties kilo gaisrai.

Pandėlys

Rytą Rokiškio rajone išėjusi į namo kiemą moteris rado apdegusį savo seną automobilį „Volkswagen Golf“. Vis dėlto rimtas gaisras neįsiplieskė – ugnis savaime užgeso, nors apdegė vairuotojo sėdynė ir aprūko salonas.

Gaisravietę apžiūrėję ugniagesiai iškart suprato, kad automobilį mėginta padegti. Ant sėdynės buvo pripilta kažkokio skysčio ir primėtyta degtukų. Mašiną šeimininkai kieme buvo palikę neužrakintą.

Klaipėda

Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto trečiakursiui V.Derkačui įteikta A.Žalio labdaros stipendija ir skulptūra, vaizduojanti istorijos mūzą Klio.

Penktoji vardinė stipendija skirta iš Ukrainos Žytomyro miesto į Klaipėdą atvykusiam studijuoti jaunuoliui.

Po bakalauro studijų jis planuoja tobulinti žinias informacinių technologijų srityje, kad į istorijos mokslą įdiegtų kuo daugiau skaitmeninių naujovių.

Ramongaliai

Dar vasaros viduryje apvogtus namus radęs 37 metų Biržų rajono gyventojas apie vagystę policijai pranešti neskubėjo.

Su pareiškimu dėl patirto 680 eurų nuostolio jis į policiją kreipėsi tik po 2 mėnesių, kai vagišių pėdos jau seniai buvo ataušusios.

Įsibrovėliai išsinešė 3 radiatorius, vonią, tris 10 litrų talpos tuščius indus ir trijų dalių langą.

Trilaukis

Vilkaviškio rajone esančioje kaimo vandenvietėje maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai šią savaitę vėl nustatė leistinas normas viršijantį arseno kiekį. Gyventojams tiekiamas fasuotas geriamasis vanduo.

Šioje vandenvietėje žmogaus sveikatai pavojingo cheminio elemento rasta ir 2018, ir 2019 metais.

Rėkliai

Panevėžio aplinkkelyje susidūrus dviem vilkikams tarptautinėje magistralėje „Via Baltica“ kelioms valandoms buvo paralyžiuota viena eismo juosta.

Avarija įvyko netoli žiedinės sankryžos, jungiančios aplinkkelį ir kelius, vedančius į Bernatonius bei Panevėžį.

Pirminiais duomenimis, didele cisterna pieną vežęs vilkikas, vairuojamas 31 metų marijampoliečio, sugedo ir sustojo kelkraštyje. Į stovinčio automobilio galą trenkėsi ta pačia kryptimi važiuojantis vilkikas, prie kurio vairo sėdėjo 22 metų lenkas.

Iš prakirstos cisternos ant žemės ėmė bėgti pienas. Žmonės nenukentėjo.

Radeikiai

Netoli Utenos esančiame kaime ketvirtadienio rytą rastas nuskendęs žmogus.

Vienas gyventojas, eidamas pro kieme esantį tvenkinį, pastebėjo plūduriuojantį kūną ir iškvietė gelbėtojus.

Nelaimėlį aptikęs vyras atpažino skenduolį – netoliese gyvenusį 65 metų kaimyną.

Kaip radeikiškis atsidūrė svetimame tvenkinyje, niekas nematė.

Pareigūnai ant skenduolio kūno neaptiko akivaizdžių sužalojimų.

Marijampolė

73 metų pensininkė, tvarkydama mirusio vyro butą, turėjo į pagalbą kviestis policijos pareigūnus ir išminuotojus.

Spintoje esančiame lagamine marijampolietė rado ne tik pistoletą, revolverį, 135 šovinius, bet ir rankinę granatą. Pastarąją išsivežė išminuotojai, o ginklus ir šaudmenis – policininkai.

Vėlų vakarą į ligoninę dėl 30–40 proc. kūno nudegimo buvo atvežta 2021 metais gimusi mergaitė. Ji skubiai išgabenta į Kauno klinikas.

Pirminiais duomenimis, mažylės motina iš virdulio į šildyklę pylė karštą vandenį ir ją netyčia stumtelėjo kitas mažametis vaikas. Verdantis vanduo šliūkštelėjo ant greta motinos buvusios mažylės.

Nida

Kurorte iškils šiuolaikiška dviejų lygių automobilių saugykla su saulės jėgaine.

Ji bus pastatyta Taikos gatvėje rekonstravus dabartinę mašinų stovėjimo aikštelę. Čia bus galima palikti 600 automobilių ir 18 autobusų.

Dalis saugyklos bus įrengta požeminiame aukšte. Ilgos plokštumos išskaidytos atviromis erdvėmis, į jas įterpiant augaliją.

Saulės jėgainė per metus pagamintų tiek saulės energijos, kad tai patenkintų 70 kilometrų savivaldybės gatvių metų apšvietimo poreikio.

Paežeriai

Biržų rajone apvogtas statomas namas. Atvykęs šeimininkas rado išlaužtas namo duris.

Dingo įrankiai, šviestuvai, parketlentės ir kiti daiktai. Į statomą namą įsibrovę nusikaltėliai turėjo užtektinai laiko viską apžiūrėti ir susirinkti brangius įrankius.

Jie nepatingėjo net išardyti kai kurią įrangą. Taip pat buvo pavogti saulės elektrinės moduliai keitikliai, krosnių dalys.

Nukentėjėlis gyvena kitur, bet vietiniai gyventojai tikino naktį nieko įtartina negirdėję.

Vėjeliškiai

Panevėžio rajone aplinkosaugininkai užsuko į vieną kiemą ir aptiko 12 statomųjų tinklų.

Kaimo gyventojas juos buvo sudžiovęs malkinėje ir daržinėje. Pagautų žuvų tikrintojai nerado. Bendras tinklų ilgis siekia 400 metrų.

Tokie tinklai draudžiami, nes jais iškart pagaunama daug žuvų, todėl gamtai padaroma didelė žala. Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko M.Kazlausko teigimu, vyras iki šiol jiems nebuvo įkliuvęs. Jam gresia bauda iki 200 eurų ir tinklų konfiskavimas.

Biržai

Paryčiais J.Šimkaus gatvėje liepsnojo negyvenamas dviaukštis namas. Liepsnas pastebėjo kaimynai ir iškvietė ugniagesius. Atskubėję gelbėtojai rado ugnies apimtą stogą.

Medinis namas renovuojamas ir stovi tuščias. Įtariamas padegimas. Šeimininkai šiuo metu išvykę į užsienį.

Praėjusios savaitės pradžioje šis namas jau kartą buvo padegtas. Tą kartą nesmarkiai apdegė namo išorė.

Ko gero, nepavykus sukelti didelio gaisro padegėjai nenurimo ir po kelių dienų pakartojo naktinį žygį.

Margionys

Varėnos rajono kaimo bendruomenė po rugsėjo 9-ąją, Grybavimo čempionato išvakarėse, sukrėtusios nelaimės, kai sudegė klojimo teatras, nusprendė nesėdėti sudėjusi rankų. Margioniškiai organizuoja talkas, tvarko gaisravietę ir yra pasiryžę atstatyti klojimą.

Skaičiuojama, kad atstatymas gali kainuoti apie 200 tūkst. eurų. Į bendruomenės paskelbtą sąskaitą kaimo teatro tradicijoms neabejingi žmonės per mėnesį jau paaukojo 19 tūkst. 738 eurus. Yra įtarimų, kad Lietuvos kaimo teatro tradicijas puoselėjantys namai buvo padegti tyčia.

Šio klojimo teatro pradžia laikomi 1929-ieji, kai mokytojo T.Sukacko suburta grupė suvaidino A.Vilkutaičio-Keturakio „Ameriką pirtyje“. Margionių klojimo teatras ne kartą dalyvavo dainų šventėse. Nuo 2011-ųjų kasmet organizuoja kaimo teatrų šventę „Citnaginė“, ir tada didžiuliame klojime vos telpa žiūrovai. Margioniškiai tikina, kad jų kaime nėra šeimos, kurioje nebuvo vaidinusių šio teatro spektakliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: ar Konstitucinis Teismas apgins prezidentą?