Į kilusį ginčą dėl A. Anušausko pasisakymo sureagavo Prezidentūra: sako, kad susitarimas su Vokietija galioja

Opozicijai ir konservatorių lyderiams kritikuojant krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską, kad šis viešai palaikė sprendimą, jog Lietuvai priskirta Vokietijos kariuomenės brigada krizės atveju būtų dislokuojama per 10 dienų, pasisakė ir Prezidentūra.

G. Nausėda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G. Nausėda.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-11 17:49

Eltai atsiųstame komentare teigiama, kad šalies vadovas Gitanas Nausėda pabrėžia, jog jo ir Vokietijos Kanclerio Olafo Scholzo susitarimas dėl vokiečių vadovaujamos brigados dislokavimo Lietuvoje yra galiojantis.

„Prezidentas pabrėžia, kad jo ir Vokietijos Kanclerio Olafo Scholzo susitarimas, šių metų birželį užfiksuotas Bendrame komunikate, numatantis Vokietijos vadovavimą gerai parengtai kovinei brigadai, dislokuotai Lietuvoje ir Lietuvos įsipareigojimą suteikti tinkamą priimančios šalies paramą ir infrastruktūrą, yra galiojantis.

Prezidentas tikisi, kad Lietuvos pusė savo įsipareigojimus sukurti sąlygas dislokuoti Lietuvoje Vokietijos kovinių pajėgų brigadą, skirtą atgrasyti ir ginti nuo Rusijos agresijos, įgyvendins per įmanomai trumpiausią laiką.

Perėjimas prie šiuolaikinės priešakinės gynybos, apibrėžiant Rusiją kaip tiesioginę karinę grėsmę, įtvirtintas Madride vykusiame NATO viršūnių susitikime“, – teigia prezidento patarėjas Ridas Jasiulionis, paprašytas pakomentuoti ministro A. Anušausko šeštadienį viešai išsakytą ir nevienareikšmiškai įvertintą poziciją.

NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas bei konservatorių partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis A. Anušauską sukritikavo dėl to, kad jis šeštadienį Rukloje lankantis Vokietijos gynybos ministrei Christine Lambrecht pažymėjo, kad 10 dienų laikotarpis, per kurį į Lietuvą krizės atveju turėtų atvykti Vokietijos kariai, yra visiškai tinkamas. Apie tokį reagavimo greitį susitikimo metu pranešė Vokietijos ministrė.

Konservatorių bei ekspertų teigimu, ministras A. Anušauskas padarė klaidą, nes Lietuvos interesas yra labai aiškiai komunikuoti ir siekti, kad Vokietijos brigada šalyje būtų dislokuojama nuolatos.

NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas antradienį informavo, kad dėl savo pareiškimų apie vokiečių karių brigadą A. Anušauskas kitą savaitę bus kviečiamas į komiteto posėdį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.