S. Šedbaras sureagavo į prokuratūros nuogąstavimus dėl nepakankamo finansavimo: ragina į procesą įsitraukti šalies vadovą

Jau kurį laiką Generalinei prokurorei Nidai Grunskienei nuogąstaujant dėl iššūkių, kylančių dėl nepakankamo finansavimo prokuratūrai, Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Stasys Šedbaras ragina į procesą įsitraukti šalies vadovą Gitaną Nausėdą.

Seimas, posėdis, Stasys Šedbaras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimas, posėdis, Stasys Šedbaras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 4:03 PM

Jo teigimu, nė viena ministerija nėra atsakinga už biudžete skiriamą sumą teismams ir prokuratūrai. Tuo tarpu prezidentas, pažymi konservatorius, galėtų būti aktyvesniu siekiant tinkamai finansuoti nepriklausimų institucijų būtiniausius poreikius.

„Pirminį biudžetą formuoja Vyriausybė, ministrai, kurie, be jokios abejonės, kiekvienas rūpinasi savo sritimis (...), o kas Vyriausybėje pasirūpina teismais ir prokuratūra?

Jie netgi, mano žiniomis, nėra pakviečiami į diskusiją dėl biudžeto, nes prokuratūra yra visiškai nepriklausoma Vyriausybėje ir nėra atstovaujama“, – Eltai teigė TTK pirmininkas.

„Tai, aš manau, kad šitoje vietoje į procesą turėtų įsijungti dar vienas labai svarbus politikas, nes tai yra politinis klausimas – tai valstybės vadovas. Būtent jis yra pagrindinė figūra, kai yra skiriamas generalinis prokuroras, skiriami kai kurie teisėjai arba teikiami Seimui aukščiausiojo teismo teisėjai. Tai čią politikas, kuris pagal Konstituciją priklauso vykdomajai valdžiai ir, manau, kad turėtų apie tai kalbėti“, – pridūrė S. Šedbaras.

Nors politikas neatmeta, kad prokuratūra teiks siūlymus komitetams, kaip padidinti finansavimą, vis tik, ragina jis, ir Prezidentūra galėtų rodyti iniciatyvą.

„Be abejo prokuratūra turbūt teiks pasiūlymus komitetams padidinti finansavimą, komitetuose svarstysime. (...) Bet visgi prezidentui ir Vyriausybei nereikėtų peštis, kas važiuos į Vadovų Tarybą, o formuojant biudžetą reikėtų ieškoti sprendimų, kaip patenkinti šių nepriklausomų institucijų, kurios yra labai svarbios valstybei, būtiniausius poreikius“, – komentavo S. Šedbaras.

ELTA primena, kad Generalinė prokurorė N. Grunskienė Seimo posėdžio metu atkreipė dėmesį, kad dėl nepatrauklių darbo sąlygų prokuratūra susiduria su iššūkiu prisitraukti naujus darbuotojus. Ji atkreipia dėmesį, kad šiais metais nesusirinkus reikiamam norinčiųjų kandidatų skaičiui neįvyko egzaminas į prokurorus, o prokuratūroje dirbantis kolektyvas – sensta.

Pasak N. Grunskienės, šiuo metu prokuratūroje dirba 607 prokurorai. 2021 metais tarnybą paliko 22 prokurorai, per 2022 – jau 20 prokurorų. Pasak jos, šiais metais į darbą priimti tik 4 nauji prokurorai. Generalinė prokurorė atkreipia dėmesį, kad mažėjant prokurorų skaičiui 2021–2022 metais prokuratūra atsisakė 12 vadovų pareigybių.

N. Grunskienė atkreipia dėmesį, kad prokuratūra bandydama optimizuoti kaštus ir taupyti, negali užtikrinti prokurorams bei kitiems darbuotojams įprastų darbo sąlygų. Pasak jos, dėl lėšų trūkumo negali įrengti pakankamai darbo vietų darbui su slaptais tarnybos ir valstybės paslaptį sudarančiais dokumentais, neįmanoma ir periodiškai atnaujinti kompiuterinės ir kitos būtinos technikos, transporto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją