Į ambasadores Indijoje siūloma Pekine dirbusi D. Mickevičienė

Lietuvos ambasadore Indijoje Vyriausybė siūlo skirti Dianą Mickevičienę, šiuo metu baigiančią ambasadorės Kinijoje pareigas.

Lietuvos ambasadorė Kinijoje D.Mickevičienė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Lietuvos ambasadorė Kinijoje D.Mickevičienė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2022, 2:00 PM

Diplomatė buvo atšaukta iš Pekino pernai rugsėjį, po to, kai pašlijus Lietuvos ir Kinijos santykiams, pastaroji atšaukė savo ambasadorių Lietuvoje ir pareikalavo Vilniaus to paties veiksmo. Įtampa kilo dėl Lietuvos plėtojamų ryšių su Taivanu, salos atstovybės atidarymo Vilniuje bei Lietuvos planų atidaryti atstovybę Taipėjuje.

Vyriausybė trečiadienį pritarė Užsienio reikalų ministerijos siūlymui, kad D. Mickevičienė ambasadorės Kinijoje pareigas nustotų eiti lapkričio 9 dieną ir darbą Naujajame Delyje pradėtų nuo lapkričio 14-osios.

Pati diplomatė Vyriausybės posėdyje sakė nuolat sekanti Indijos aktualijas, nes šioje šalyje yra studijavusi bei jau dirbusi vieną kadenciją kaip ambasadoriaus pavaduotoja.

Pasak jos, Indijos geopolitinė įtaka pastaruoju metu auga, šalis „yra pajutusi savo galią, ji visiems dabar labai reikalinga“, tad politinis dialogas yra svarbus.

„Jaučiuosi, kad daugmaž suprantu, kuo ta šalis pulsuoja, alsuoja. Kita vertus, gerai žinau ir iššūkius, kurie laukia, nes tai tikrai yra sudėtinga valstybė – labai sunki, labai svarbi, vis svarbėjanti, bet nuo to – ne lengvesnė partnerė: viena vertus, demokratija, kita vertus, labai sunkiai pavadinama bendraminte. Iš to turime iš tiesų labai daug darbo“, – pripažino diplomatė.

Savo prioritetu ji įvardijo ekonominių Lietuvos ir Indijos ryšių stiprinimą atveriant didelę eksporto rinką, ypač aukštųjų technologijų eksportą, taip pat – žaliavų iš Indijos importą, sinergijos su šia šalimi siekį pasaulinėse tiekimo grandinėse.

D. Mickevičienė pripažino, kad antroji pasaulyje valstybė pagal gyventojų skaičių po Kinijos ekonominiu požiūriu taip pat yra „labai sudėtingas partneris, daug kur archajiškas, daug kur – protekcionistinis“, tačiau kartu ir dinamiškas, kai būtina „gaudyti atsiveriančius langus“.

Ji žadėjo skirti dėmesio ir moksliniam, technologiniam bendradarbiavimui, akademiniams ryšiams.

D. Mickevičienė ambasadore Kinijoje buvo paskirta 2020-ųjų lapkritį, iki tol diplomatė vadovavo Užsienio reikalų ministerijos Lotynų Amerikos, Afrikos, Azijos ir Okeanijos departamentui.

Lietuvoje ambasadorius Vyriausybės teikimu tvirtina prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.