V. Landsbergis apie kritiką A. Anušauskui dėl Vokietijos brigados: tai daroma tyčia, kad būtų galima kalbėti apie ministro pakeitimą

Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis mano, kad aštri diskusija viešoje erdvėje dėl krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko pasisakymo, jog Lietuvai priskirta Vokietijos kariuomenės brigada krizės atveju būtų dislokuojama per 10 dienų, užvirė tyčia, siekiant pradėti kelti klausimą dėl ministro pakeitimo. Profesorius mano, kad prieš pradėdamas viešą A. Anušausko kritiką, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas galėjo ministro pasiteirauti, ką konkrečiai jis turėjo omenyje.

Vytautas Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vytautas Landsbergis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2022, 4:21 PM

„Tai yra nesusipratimas. Arba nesupratimas klausimo, arba nenoras suprasti klausimo. Gal yra koks nors noras arba užsakymas pulti ministrą A. Anušauską. Kodėl pulti? Todėl, kad jis labai gerai dirba savo darbą“, – Eltai teigė V. Landsbergis.

Profesoriaus manymu, viešoje erdvėje dėl ministro pasisakymo užvirusios aštrios diskusijos buvo tyčinės, siekiant pradėti kelti klausimą dėl ministro A. Anušausko pakeitimo.

„Aš manau, kad tas debatas yra žalingas ir tai yra tyčia daroma. Tyčia daroma žala, kad galima būtų pradėti kalbėti apie ministro pakeitimą. Suinteresuota pirmiausiai opozicija, kuriai visada labai knieti susilpninti esamą Vyriausybę, jie puldinėja bet kokiu pretekstu“, – svarstė jis.

Pasak V. Landsbergio, A. Anušauskas kryptingai ir atkakliai siekia, kad reikiama infrastruktūra Lietuvoje būtų sukurta ir šalyje būtų galima užtikrinti nuolatinį Vokietijos brigados dislokavimą.

„Dabartinė Vyriausybė, ministras A. Anušauskas dirba konkrečiai, atkakliai ir yra svarbūs sprendimai padaryti. Brigados buvimas Lietuvoje bus užtikrintas ir fiziškai, kai artimiausiu metu bus sukurta infrastruktūra karių gyvenimui. Negali atvažiuoti kariuomenės brigada ir žiemą palapinėse, kur nors laukuose būti. Galbūt, jeigu vyktų karas, fronto sąlygomis būtų ir taip, bet vis dėlto karo nėra“, – akcentavo jis.

Profesorius pabrėžia, kad kol nėra sukurta reikiama infrastruktūra, Vokietijos kariai Lietuvoje atsirastų per dešimt dienų nuo karinės grėsmės identifikavimo. V. Landsbergis akcentuoja, kad dešimt dienų yra terminas, per kurį galima pasirengti galimai grėsmei.

„Čia dabar kažkas arba nesupranta, arba tyčia painioja. Lyg užpuolimo atveju tik po dešimties dienų atsiras mūsų sąjungininkai. Taip niekas nekalba ir taip negalvoja, jie atsirastų per dešimt dienų nuo grėsmės atsiradimo prie sienos, kur reikia atremti įsiveržimą. Ir tai yra labai trumpas terminas. Ministras tai ir aiškino. Kai ruošėsi pulti Ukrainą, tai pasirengimas vyko tris mėnesius“, – teigė V. Landsbergis.

„A. Anušauskas negali įsakyti Vokietijos Vyriausybei, kad ji atsiųstų savo karius į pliką lauką, į neparuoštą vietą. Tai kažkoks absurdas. O dalykai realiai yra sprendžiami. Ir, kaip atrodo, yra sprendžiami operatyviai ir pakankamai greitai. Žinoma, jeigu įvyktų toks faktinis užpuolimas, tai viskas keistųsi. Bet jeigu bus požymių, kad bus rengiamasi užpuolimui, tai dešimt dienų yra terminas pasirengti atkirčiui ir galbūt apraminti užpuolikus, kad jie net nemėgintų“, – taip pat pažymėjo profesorius.

V. Landsbergis ne visų politikų vienodai suprasto A. Anušausko pasisakymo nelaiko komunikacine klaida.

„Čia ne klaida yra. Jis yra ramaus būdo žmogus, jie nepuola muštis ir ginčytis su tokiais nesuprantančiais arba tyčia nesuprantančiais. Jis ramiai paaiškino, galbūt galėjo dar aiškiau paaiškinti, apie kokias dešimt dienų kalbama – ne nuo po užpuolimo, bet po požymių, kad rengiamasi pulti. Tai turi būti skirtumas“, – akcentavo jis.

Profesorius taip pat mano, kad NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas visų pirma galėjo pasiteirauti ministro, ką jis savo teiginiu apie Vokietijos brigadą konkrečiau turėjo omenyje, ir tik tada pradėti apie tai „trimituoti“.

„Aš nemanau, kad komiteto pirmininkui buvo sunku paskambinti ministrui ir paklausti, apie kokius terminus eina kalba. Paskambinti ir pasiklausti. O paskui trimituoti arba netrimituoti. Gauti paaiškinimą ir viskas“, – sakė V. Landsbergis.

Šią savaitę Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas bei konservatorių partijos lyderis Gabrielius Landsbergis A. Anušauską sukritikavo dėl to, kad jis šeštadienį Rukloje lankantis Vokietijos gynybos ministrei Christine Lambrecht pažymėjo, jog 10 dienų laikotarpis, per kurį į Lietuvą krizės atveju turėtų atvykti Vokietijos kariai, yra visiškai tinkamas. Apie tokį reagavimo greitį susitikimo metu pranešė Vokietijos ministrė.

Konservatorių bei ekspertų teigimu, ministras A. Anušauskas padarė klaidą, nes Lietuvos interesas yra labai aiškiai komunikuoti ir siekti, kad Vokietijos brigada šalyje būtų dislokuojama nuolatos.

NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas antradienį informavo, kad dėl savo pareiškimų apie vokiečių karių brigadą A. Anušauskas kitą savaitę bus kviečiamas į komiteto posėdį.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.