Paaiškino, kodėl V. Putino planas Baltarusijoje yra pasmerktas: buvo siunčiamos visiškai skirtingos žinutės

Šiuo metu Baltarusijoje vyksta jos fizinis įtraukimas į karą Ukrainoje, tačiau jis yra labai pavojingas, nes Baltarusijos ir Rusijos visuomenėms daugelį metų dėl karo buvo siunčiamos visiškai skirtingos žinutės, pabrėžia politikos apžvalgininkas, analitikas Marius Laurinavičius.

V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>AP/Scanpix nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
V. Putinas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas ir A.Lukašenka.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas <br>Reuters/Scanpix nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Laurinavičius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Oct 14, 2022, 8:06 PM, atnaujinta Oct 15, 2022, 11:24 AM

Apie galimą Baltarusijos žmonių mobilizaciją ir įvykius Ukrainoje jis kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Nauja diena“.

Teigia, kad Rusija eina „va bank“

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus penktadienį pareiškė, kad šalyje yra įvedama kontrteroristinė operacija. Pasak V.Makejaus, toks sprendimas buvo priimtas dėl gautų duomenų apie kai kurių valstybių „provokacijų“ planus.

Anksčiau šią savaitę paskelbta, kad autoritarinis Baltarusijos lyderis Aliaksandras Lukašenka ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitarė dislokuoti bendrą karių grupę, tačiau nenurodė, kur.

Apžvalgininkas, politikos analitikas M.Laurinavičius teigė beveik neabejojantis, kad Baltarusijoje jau startavo tam tikra slapta mobilizacija.

„Aš ne tik manau, bet ir esu girdėjęs apie tai, kad slapta mobilizacija yra rengiama jau šiek tiek anksčiau, dar prieš visus pranešimus. Todėl man didelių abejonių ši informacija nekelia – aš manau, kad tai yra tikra ir patikima informacija“, – svarstė pašnekovas.

M.Laurinavičiaus manymu, šiuo metu Baltarusijoje vyksta pasirengimas jos įtraukimui į karą Ukrainoje, jau fiziškai jame dalyvaujant. Tačiau šis procesas esą vyksta tikrai ne jos diktatoriaus A.Lukašenkos iniciatyva.

„Sprendimai dėl šio įtraukimo, skirtingai, nei pas mus Lietuvoje yra manoma, yra priimami tikrai ne A.Lukašenkos – jie yra priimami Maskvoje, Kremliuje. Kremlius iš viso to, kas dabar vyksta pačioje Rusijoje, ką jie daro, ypač jų mobilizacija, visokie apšaudymai, rodo, kad jie yra iš esmės toje desperacijos stadijoje, kai pradėjo eiti va bank – daryti tai, ko tikrai nenorėjo daryti. Ir, matyt, nusprendė, kad va bank eis ir Baltarusija“, – aiškino apžvalgininkas.

Tačiau, pasak jo, Baltarusijoje toks ėjimas va bank yra labai pavojingas, nes jos visuomenė į karą reaguoja visiškai kitaip, nei Rusijoje gyvenantys žmonės.

„Mes matome, kas vyksta paskelbus mobilizaciją net ir Rusijoje – nors tikrai jiems užteks tos reikalingos „patrankų mėsos“, bet Baltarusijos visuomenė reaguos visiškai kitaip. Vien dėl to, kad Baltarusijos žmonės 30 metų buvo pumpuojami informacija, kad šio režimo stiprybė ir pranašumas yra tai, kad niekada nebus karo. Taigi visiškai skirtingos žinutės buvo siunčiamos Rusijos ir Baltarusijos visuomenei.

Rusijos visuomenė mažiausiai 20 metų buvo nuosekliai rengiama karui, o Baltarusijos visuomenėje aiškinama, kad tai Baltarusijoje niekada neatsitiks. Tai yra didžiausias skirtumas ir didžiausia grėsmė pačiam Kremliaus režimui“, – dėstė M.Laurinavičius.

Pergalės dar teks palaukti

Pasak eksperto, sprendimas dėl mobilizacijos gali sukelti nemenkų iššūkių ir pačiai Baltarusijai, o realių pergalių kare taip pat neatneš.

„Kadangi Baltarusijos visuomenė nėra pasirengusi kariauti, skirtingai, nei Rusijoje, tai nėra jų karas, pačioje Baltarusijoje [gali būti] įvairiausių dalykų – nuo tų pačių dezertyravimų tų, kurie bus mobilizuoti, iki pačių neramumų jau ir Baltarusijoje.

Tai yra pakankamai didelė grėsmė, bet, kaip ir sakiau, šiuo metu yra ta stadija, kai Kremlius pasiryžęs eiti va bank“, – kalbėjo M.Laurinavičius.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neseniai teigė, kad rusai gali smogti Ukrainos dujų transportavimo sistemai, kad galiausiai būtų įjungtas „Nord Stream 2“ dujotiekis. Pasak politikos apžvalgininko ir analitiko, to tikėtis tikrai galima.

„Kadangi Rusija jau pradėjo atakas prieš kritinę infrastruktūrą, turiu mintyje sprogdinimus Baltijos jūros dugne, yra visiškai akivaizdu, kad bet kokie ir bet kur esantys infrastruktūros taikiniai net ne tai, kad yra tikėtini – tai yra ant Kremliaus stalo esančio ir vykdomo plano dalis. Tokioje situacijoje manyti, kad Kremlius gali taikytis ir į Ukrainos dujotiekius, yra visiškai logiška ir to tikėtis tikrai galima“, – aiškino specialistas.

Jo teigimu, tai rodo tik vieną dalyką – visišką Rusijos beviltiškumą.

„Matydami savo pralaimėjimus, o jie tampa vis akivaizdesni, matydami, kad jie kelia grėsmę paties režimo išlikimui, tai yra veiksmai, kurie tik artina prie šio režimo žlugimo.

Tikrai nesu iš tų, kurie mano, kad tas karas greitai baigsis, kad šiandien arba rytoj jau reikia švęsti ukrainiečių ir mūsų visų pergale, bet Rusija su kiekviena klaida toliau įsisuka į tą klaidų spiralę, kuri tik artina šito režimo žlugimą. Duok Dieve, kad priartintų ir šio karo pabaigą“, – pridūrė M.Laurinavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.