Po mįslingų Šiaulių kriminalistų mirčių – sukrutimas viršūnėse: žada rimtų pokyčių

Dviejų Šiaulių kriminalistų mirtis per vieną savaitę atvėrė sistemos skaudulius. Policijos vadovai suskubo lopyti spragų, kad tragedija laikant fizinio parengimo testą nepasikartotų.

T.Reivytis (kairėje) mirė per komandiruotę, o M.Stočkus – išlaikęs privalomą fizinio pasirengimo testą.<br> lrytas.lt montažas.
T.Reivytis (kairėje) mirė per komandiruotę, o M.Stočkus – išlaikęs privalomą fizinio pasirengimo testą.<br> lrytas.lt montažas.
T.Reivytis (kairėje) mirė per komandiruotę, o M.Stočkus – išlaikęs privalomą fizinio pasirengimo testą.<br>G.Smagriūnienės nuotr.
T.Reivytis (kairėje) mirė per komandiruotę, o M.Stočkus – išlaikęs privalomą fizinio pasirengimo testą.<br>G.Smagriūnienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 16, 2022, 6:25 PM, atnaujinta Oct 17, 2022, 5:52 AM

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla per nuotolinį pasitarimą su policijos įstaigų vadovais šią savaitę apsvarstė, kokie pokyčiai būtini sveikatinimo ir fizinio rengimo sistemoje.

Kol bus sukurta nauja strategija, generalinis komisaras nurodė per pareigūnų fizinės parengties patikrą instruktoriams turėti defibriliatorių ir kraujospūdžio matavimo prietaisą, o esant galimybei pasitelkti budintį mediką ar greitosios pagalbos brigadą.

„Pokyčių bus ir daugiau. Laukiame rugsėjo viduryje pradėto fizinio parengimo sistemos audito išvadų. Kol jis vyksta, instruktoriams nurodyta daugiau dėmesio skirti kiekvieno testuojamo pareigūnų sveikatos problemoms, fizinėms galimybėms“, – sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

Mirė viešbutyje

Šiandien į paskutinę kelionę lydimas ilgametis Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) kriminalinės paieškos pareigūnas 46 metų Tomas Reivytis.

Šis policininkas su kolega rugsėjo 28-ąją nuskrido į Londoną pargabenti nuo teisėsaugininkų besislapstančio kaltinamojo.

Kriminalisto kitą rytą pasigedo bendradarbis. Pareigūnai buvo susitarę susitikti prie pusryčių stalo, bet T.Reivytis nepasirodė, telefonu neatsiliepė.

Sunerimęs pareigūnas kreipėsi į viešbučio administratorę. Ji atrakino kambario duris, o viduje buvo aptiktas miręs lietuvis.

„Kas nutiko 27 metus pas mus dirbusiam kriminalistui, dar neaišku, nes negavome ekspertų išvadų“, – tepasakė Šiaulių AVPK atstovė Gailutė Smagriūnienė.

Sukniubo išlaikęs testą

Prieš savaitę šiauliečiai pareigūnai atsisveikino su kriminalinėje žvalgyboje dirbusiu 42 metų Mindaugu Stočkumi. Jį mirtis ištiko po sėkmingai išlaikyto fizinio pasirengimo testo.

Žvalgybininkui reikėjo policijos sporto salėje daryti atsispaudimus, kuo greičiau nubėgti trumpų nuotolių atkarpas ir greta esančios gimnazijos stadione įveikti 1 kilometro distanciją.

„Mindaugas išlaikė testą, pasidžiaugė, kad viskas gerai, ir išėjo į persirengimo kambarį. Čia jį ir rado susmukusį“, – sakė G.Smagriūnienė.

Pasak komunikacijos specialistės, apie sveikatos problemas kriminalistas nebuvo užsiminęs nei kolegoms, nei Šiaulių AVPK dirbančiai sutuoktinei.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad jauną vyrą pakirto infarktas.

Paragino keisti sistemą

Lietuvos policijos profesinės sąjungos (LPPS) pirmininkė Roma Katinienė, dar nesulaukusi ekspertų išvadų dėl šių tragedijų, pareiškė, kad prie ankstyvos pareigūnų mirties prisidėjo nekokybiški sveikatos patikrinimai, nepasiekiama reabilitacija, taip pat išorinės priežastys.

R.Katinienės manymu, Centrinėje medicinos ekspertizės komisijoje (CMEK) pareigūnų sveikata tikrinama nepakankamai nuodugniai, o su dideliu krūviu ir įtampa darbe susiduriantys policininkai laiku negauna reikiamos reabilitacijos, kuri padėtų gerinti sveikatą.

LPPS anksčiau ne kartą ragino keisti tvarką, kad visiems pareigūnams turi būti prieinamos kokybiškos reabilitacijos paslaugos kartą per metus.

„Kokybiškos reabilitacijos dabar nėra. Vidaus reikalų ministerija nusprendė, kad reabilitacijos paslaugų Palangos reabilitacijos ir poilsio namuose „Pušynas“ nereikia, į Trakų reabilitacijos centrą pareigūnų patekimas taip pat apribotas, neaišku, kaip CMEK tikrinama sveikata, ir štai jau turime rezultatą“, – sakė R.Katinienė.

Žadama siekti, kad pareigūnams nuodugnus sveikatos patikrinimas būtų atliekamas ne kas dvejus metus, o kasmet.

Padėtį bandys gerinti kartu su medikais

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pavedė visoms vidaus reikalų statutinėms tarnyboms užtikrinti, kad pareigūnų fizinio pasirengimo normatyvų vertinimą prižiūrėtų medikai.

„Pareigūnų pasirengimui, sveikatos priežiūrai ir ligų prevencijai turi būti skiriama daugiau dėmesio. Kartu su statutinių tarnybų vadovais, pareigūnų bendruomene, medikais ieškosime būdų, kaip užtikrinti sveikatos priežiūros kokybę, savalaikį paslaugų prieinamumą ir paskatinti sveiką gyvenseną“, – pareiškė A.Bilotaitė.

Statutinių įstaigų vadovai ir Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centras įpareigoti pateikti kompleksinius siūlymus, kaip tobulinti pareigūnų fizinio pasirengimo patikros procesą, pagerinti fizinės ir psichologinės būklės prevenciją, kaip skatinti sveiką gyvenimo būdą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.