I. Šimonytė norėtų tikėti, kad Lietuvai EVT atstovaujantis prezidentas vadovaujasi suderinta pozicija

Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad norėtų tikėti, jog Lietuvai Europos Vadovų Taryboje (EVT) atstovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda diskusijose su ES šalių lyderiais vadovaujasi Vyriausybės paruošta bei Seimo mandatuota pozicija. Tokią nuomonę premjerė išsakė paklausta, ar Prezidentūra prašo Vyriausybės konsultacijų ruošiantis vyksiančiai EVT, kurioje bus sprendžiamas išaugusių elektros kainų klausimas.

Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Gitanas Nausėda ir Ingrida Šimonytė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2022, 10:01 PM

„Nepaisant to, kad Europos Vadovų Taryboje Lietuvai atstovauja prezidentas, pozicijas bet kokiai tarybai – Ministrų Tarybai, Vadovų Tarybai – ruošia Vyriausybė ir mandatuoja Lietuvos Respublikos Seimas, konkrečiai Europos reikalų komitetas. Iš esmės pozicija ir būna parengta Vyriausybės ir ten būna sudėtos ir visos iki tol buvusios diskusijos ministrų tarybose, ir kažkokie aktualūs klausimai, ir tie klausimai, kuriais yra būtina pasisakyti. Bet situacija yra tokia, kad čia jau prezidento valia, kiek jis tos pozicijos ir mandato laikosi“, – LRT televizijai pirmadienį sakė I. Šimonytė.

Pasak politikės, jei Lietuvai EVT atstovautų premjeras, o ne prezidentas, galimybė kontroliuoti suderintą poziciją būtų paprasčiau.

„Jeigu ministras pirmininkas dalyvautų Europos Vadovų Taryboje taip, kaip yra daugumoje kitų valstybių, tuomet nukrypimas nuo mandato, kurį suteikia Seimas, jau sukelia tam tikras pasekmes iki galbūt ir ministro pirmininko atstatydinimo, jeigu yra labai didelis nukrypimas be suderinimo. Prezidento šitie suderinimai neįpareigoja, nes jis Seimui nėra atskaitingas tuo pačiu būdu kaip ministras pirmininkas. Aš tiesiog noriu tikėtis, kad prezidentas ta pozicija, kaip Lietuvos Respublikos pozicija, diskusijose vadovaujasi“, – sakė premjerė.

ELTA primena, kad laukiant EVT, kurioje bus sprendžiamas išaugusių elektros kainų klausimas, atsinaujino diskusijos dėl to, kas šiame formate turėtų atstovauti Lietuvai. G. Landsbergis viename iš interviu užsiminė, jog, siekiant Lietuvai tinkamo sprendimo dėl išaugusių elektros kainų, būtų gerai, kad ne prezidentas, bet premjerė važiuotų į artimiausią Europos Vadovų Tarybą.

Savo ruožtu prezidentas, reaguodamas į užsienio reikalų ministro siūlymą, akcentavo, kad jis yra vienintelis tiesiogiai visų Lietuvos Respublikos gyventojų renkamas politikas, o savo konstitucinių funkcijų taip pat nėra nusiteikęs niekam deleguoti. Be to, pažymėjo prezidentas, siekiant važiuoti į Briuselį spręsti išaugusių elektros kainų problemų, reikia būti pasiruošusiam. O dešiniųjų Vyriausybė, žurnalistams teigė šalies vadovas, tokia nėra. Anot jo, šiuo metu Ingridos Šimonytės vedamas Ministrų kabinetas neturi jokių konkrečių pasiūlymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.