Ryškėjantis „alergenas“ ir galimas siekis paerzinti: konkurentų neturėjusio G. Nausėdos lauktų sunki užduotis

Savo vaizdingais pasisakymais akivaizdžiai pradėjęs prezidentinę rinkimų kampaniją šalies vadovas Gitanas Nausėda ryškesnių konkurentų 2024-aisiais vyksiančiuose prezidento rinkimuose kol kas neturi, tačiau nerimą jam esą turėtų kelti advokato Igno Vėgėlės fenomenas bei galimas ekspremjero Sauliaus Skvernelio siekis paerzinti, sako ekspertai. Anot jų, būtent šie asmenys galėtų susižerti dalį G.Nausėdos balsų.

Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gitanas Nausėda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Ignas Vėgėlė.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (15)

Lrytas.lt

2022-10-17 21:27

Tiesa, nors tai ir būtų naudinga dešiniesiems, šiuo metu jie yra tokioje situacijoje, kad patys nė neturi ką pasiūlyti.

G.Nausėda turėtų sunerimti dėl I.Vėgėlės ir S.Skvernelio?

Iki prezidento rinkimų likus kiek daugiau nei pusantrų metų, viešojoje erdvėje vis dažniau pasigirsta spėlionių, kas galėtų mesti iššūkį, kaip neabejojama, perrinkimo sieksiančiam G.Nausėdai.

Visuomenės apklausos kol kas rodo, kad dabartinis šalies vadovas išlieka populiariausiu politiku, o jo kėdėje žmonės matytų nebent buvusią prezidentę Dalią Grybauskaitę, kuri jau paskelbė rinkimuose nekandidatuosianti.

„Aš beveik visiškai neabejoju, kad absoliutus favoritas yra G.Nausėda. Jis greičiausiai bus išrinktas, jeigu nenukris ant Žemės koks nors asteroidas ar neįvyks kažkas panašaus. Bet vienas iš man kylančių klausimų, kokio masto alergenas G.Nausėdai bus I.Vėgėlė“, – „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ kalbėjo politikos apžvalgininkas, Naujienų agentūros ELTA vyr. redaktorius Vytautas Bruveris.

Jo teigimu, aiškiai matyti, kad populiarumo pastaraisiais metais dėl pasisakymų prieš valdžią ir jos vykdytą skiepijimo nuo koronaviruso kampaniją sulaukęs advokatas jau lygina kostiumą ir ruošiasi prezidento rinkimams.

„Akivaizdžiai matyti, kad jis žūtbūt ruošiasi juose dalyvauti, buria politinę komandą ir pan. Kartu kalba, kaip suprantu, eina apie partijos, na, kaip partijos, politinės eilinės violetinei-rudos gaujelės subūrimą, tokios politinės organizacijos, sakykime, jei nepasisektų su prezidento rinkimais, kad eitų į Seimą. Kol kas matyti, kad ta partija, kokia ji bebūtų, turės neblogus šansus bent jau frakcijai“, – svarstė apžvalgininkas.

Anot V.Bruverio, I.Vėgėlės populiarumas galėtų tapti kliūtimi G.Nausėdai.

„Esmė – visas antivakserinis šeimamaršinis judėjimas, visas didžiausias organizacinis, ideologinis potencialas, su kuriuo tas pats G.Nausėda prisiflirtavo. Kartu potencialo turės kiekvienas naujas, ryškesnis veidas iš opozicinių partijų, pirmiausia, valstiečių, nugriebti kažkokį elektorato gabalą“, – pažymėjo jis.

Politikos apžvalgininkas atkreipė dėmesį, kad dalį G.Nausėdos balsų galėtų pačiupti ir S.Skvernelis, jei dar kartą sugalvotų išbandyti savo jėgas.

„Dar didesnė intriga bus, jeigu sugalvos, pavyzdžiui, vėl pakartotinai eiti koks S.Skvernelis, kuris galėtų eiti kaip partijos lyderis, kuris patemptų partijos sąrašą prieš partijai egzistenciškai svarbius Europos Parlamento ir Seimo rinkimus, ir antras jo motyvas, manau, ne mažiau svarbus, būtų tiesiog paerzinti G.Nausėdą.

Jeigu dar eitų ir S.Skvernelis, tai balsų išsiskyrimas šiame flange, kuris yra labai svarbus G.Nausėdai, įvyktų nemažas. Aš manau, kad G.Nausėda tai išgyventų, tiesiog įdomu, kokio masto tai būtų iššūkis“, – pastebėjo V.Bruveris.

Tačiau ar tokia situacija sugebėtų pasinaudoti dešinieji? Jų barikadų pusėje kol kas pasigendama ryškesnių lyderių.

„Jie nieko neturi ir yra desperatiškame neaiškume. Tiek paėmus konservatorius atskirai, kaip partiją, akivaizdu, kad apskritai jie turės didžiulę lyderystės problemą, jau dabar turi. Visoje valdančioje koalicijoje yra tas pats“, – kritikavo politikos apžvalgininkas.

Portalo 15min.lt vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis akcentavo, kad kol kas kaip ganėtinai tvirta kandidatė atrodo Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, tačiau, atsižvelgiant į visuomenės apklausas, apie pergalę ji galėtų tik pasvajoti.

„Žvelgiant iš dabartinių projekcijų, jeigu rinkimai vyktų artimiausiu metu, ji neturi šansų laimėti. Bet sutelkti elektoratą, patempti Liberalų sąjūdį, gauti daugiau matomumo, galbūt projektuoti politinę karjerą dešimtmečiui į priekį, būtų logiškas ėjimas. Jai toks pralaimėjimas nebūtų nieko blogo“, – „Žinių radijuje“ sakė V.Beniušis.

Laisvės partijos viduje galimų kandidatų į prezidentus jis teigė nematantis, jiems greičiausiai teks ieškotis žmogaus iš šalies.

O kol kas visos apklausos įrodo, kad G.Nausėda didesnių konkurentų neturi.

„Bet, aišku, kad dar yra labai daug laiko ir pats G.Nausėda gali sumažinti savo populiarumą. Galbūt dar gali išlįsti kažkoks žmogus, turintis socialinį kapitalą, ne iš politinio lauko. Tuomet būtų įdomu pasižiūrėti, ypač, jeigu susitelktų dešinieji apie kažkokį aktyvų visuomenės veikėją.

Dar daug laiko ir pats G.Nausėda negali būti užtikrintas. Likus mėnesiui jis gali padaryti kažką tokio, kažkas gali paaiškėti, kas labai staigiai (viską pakeistų, – aut.past.), ypač šiuolaikiniame komunikacijos amžiuje. Visko dar gali įvykti“, – pabrėžė pašnekovas.

Ką reiškia aštrėjantys pasisakymai?

Tai, kad G.Nausėda jau ruošiasi prezidento rinkimams, ekspertams liudija ne tik aštrėjanti jo konfrontacija su valdančiaisiais, bet ir jo paties komunikacija, kurioje nevengiama kontroversiškų palyginimų. Paskutinis šalies vadovo pareiškimas, kad „Vokietijos kariuomenė nėra mergina, kurią galima pakviesti gerai praleisti vakaro prie ežero po atviru dangumi“, nuvilnijo iki pat vokiečių žiniasklaidos.

Kaip teigė naujienų agentūros ELTA vyr. redaktorius V.Bruveris, tokiais pokštais „apie antrą galą ir mergas“ G.Nausėda taip pat stengiasi pasigerinti savo rėmėjams.

„Kaip prezidentas ne kartą sakė ir darė tai patvirtindamas, jis yra tradicinių konservatyvių vertybių ir atitinkamos pasaulėžiūros žmogus. Aš šiuos žodžius imčiau į kabutes ir sakyčiau greičiausiai blogesniąja prasme.

Galima tvirtai spėti, kad prezidentas, pagal savo supratimą apie humorą, socialinius dalykus, socialinius vaidmenis, apie moterų socialinius vaidmenis ir jų derinį su humoru, yra toks tradicinis, paprastas ir labai stengiasi dėtis tuo paprastu tradiciniu savu biču. Būdamas geros nuomonės apie savo iškalbą, jis skelia tokius pokštus, kurie yra iš operos apie antrą galą ir mergas“, – aiškino V.Bruveris.

Jis priminė, kad tai dar nebuvo stipriausias G.Nausėdos pasisakymas šia tema.

„Kur kas stipresnis buvo už uždarų durų, kai jis skėlė gerą pokštą JAV viceprezidentei Kamalai Harris, norėdamas pagrįsti, kodėl reikia daugiau JAV kareivių, pasakė, kad, viena vertus, Lietuvos merginos yra labai gražios ir joms, suprask, trūksta vyrų ir reikia šaunių amerikiečių, gražių jaunų užsieniečių.

K.Harris, vienai iš progresyvesnių demokratų atstovų“, – juokėsi apžvalgininkas.

Nors jis teigė nemanąs, kad G.Nausėdos pasisakymas apie Vokietijos kariuomenę buvo rinkiminis triukas, vis dėlto ženklų, jog ruošiamasi rinkimams, matyti.

„Jeigu už to yra kažkokia motyvacija, nes pastaruoju metu bent jau man susidaro toks įspūdis, kad jis bando pasisakyti vis spalvingiau, ryškiau, pasisvaidija ir ryškiais pareiškimais, jog jam ir kostiumas nepatinka, jis nenatūraliai tame kostiume jaučiasi, tai jis akivaizdžiai ruošiasi į prezidento rinkimus.

Galima sakyti, jis yra pradėjęs prezidento rinkimų kampaniją ir jam reikia būti savu biču, kuris laisvai šneka, nėra oficialus dėdė su kostiumu, o yra žmogus iš žmonių“, – dėstė V.Bruveris.

„Bet tai nėra labai natūralu. Vis tiek visi mato, kad kostiumas ir jis nėra atskiriami“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda