A. Anušauskas dėl Vokietijos brigados dislokavimo aiškinsis NSGK posėdyje: atsakys į klausimus dėl komunikacijos

Trečiadienį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) uždarame posėdyje parlamentarai kalbėsis su Krašto apsaugos ministru Arvydu Anušausku. Komiteto nariai nutarė pasikviesti gynybos ministrą pokalbiui, kilus ginčų dėl jo pasisakymų apie Vokietijos brigados dislokavimą Lietuvoje.

 L.Kasčiūnas, A.Anušauskas.<br> lrytas.lt koliažas.
 L.Kasčiūnas, A.Anušauskas.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 18, 2022, 3:12 PM

„Man kilo mintis, kad reikia pasikalbėti. Norėtųsi, kad būtų atvirkščiai, bet yra kaip yra“, – Eltai sakė NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, pirmasis viešai sureagavęs į partijos kolegos pasisakymus apie NATO sąjungininkų brigados dislokavimą Lietuvoje.

Pasak NSGK pirmininko, parlamentarai su ministru sieks ne tik suderinti bendros komunikacijos principus bet ir išsiaiškinti, kaip derėtis su Berlynu dėl konkrečios pajėgų perkėlimo į Lietuvą datos.

„Mums reikia susiderinti komunikaciją iki galo. Manau, kad čia tik komunikacijos tam tikri nesusikalbėjimai. Nemanau, kad yra (nuomonių – ELTA) skirtumas dėl mūsų strateginio tikslo“, – kalbėjo konservatorius.

„Reikia pradėti kalbėti ir apie tai, kad turi būti aiški data iš vokiečių pusės. (...) Mes būsime pasiruošę 2025 m. liepą – tai faktas. Čia mūsų dedlainas. Bet reikia šį dedlainą susieti su vokiečių dedlainu“, – pabrėžė jis, pridurdamas, kad tokios derybos yra „aukštoji diplomatija“.

D. Gaižauskas: jeigu neišgirs signalų, ministras turės būti pakeistas

L. Kasčiūnui antrino ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Dainius Gaižauskas. Anot jo, NSGK posėdyje politikai kalbėsis ne tik apie Vokietijos brigados aktualijas – parlamentaras žada reikalauti, kad ministras dažniau lankytųsi komiteto posėdžiuose.

„Bandysim įtikinti, kad krašto apsaugos ministras komitete būtų nuolat ir pastovus, nes vis dėlto, grėsmės yra didelės“, – Eltai teigė parlamentaras.

„Kito kelio nėra – turime bendrauti, susikalbėti, nes jeigu ir toliau kibirkštys kils... Dabar tam ne laikas“, – sakė jis.

D. Gaižauskas tikina, kad komiteto nariai ragins ministrą „nusileisti iš debesų ant žemės“ – anot politiko, A. Anušauskas „turi jausti komiteto kontrolę“.

„Jeigu jis ir dabar šitų signalų neišgirs ir nematys, tai akivaizdu, jog reiks imtis veiksmų – Krašto apsaugos ministras turės būti pakeistas. Jeigu nesusikalba su Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku, opozicija ir parlamentu, o dar ir kitaip mato problemas grėsmių akivaizdoje – tai yra per didelė kaina mums visiems“, – nurodė politikas.

Ministras: jei mane kviečia, aš visada dalyvauju

Eltai D. Gaižauskas teigė nežinąs, ar ministras dalyvaus NSGK posėdyje. Visgi antradienį A. Anušauskas žurnalistams patvirtino, kad komiteto posėdyje dalyvaus.

„Jei mane kviečia, aš visada dalyvauju. Ir turiu pasakyti, kad dalyvavau visuose posėdžiuose, į kuriuos buvau kviestas“, – pabrėžė jis.

ELTA primena, kad praėjusį šeštadienį Rukloje viešint Vokietijos gynybos ministrei Christine Lambrecht, ji pranešė, kad Lietuvai priskirta Vokietijos kariuomenės brigada krizės atveju būtų dislokuojama per 10 dienų. Susitikimo metu reagavimo greičiui pritarė ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Vis tik ministro pozicija viešojoje erdvėje sukėlė pasipiktinimą. Konservatorių bei ekspertų teigimu, ministras A. Anušauskas padarė klaidą, nes Lietuvos interesas yra labai aiškiai komunikuoti ir siekti, kad Vokietijos brigada šalyje būtų dislokuojama nuolatos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.