Generalinė prokurorė: prokuratūrai kitąmet papildomai reikėtų bent 4,12 mln. eurų

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė sako, kad prokuratūrai kitąmet papildomai reikėtų bent 4,12 mln. eurų, o norint, kad prokurorų atlyginimai priartėtų prie teisėjų, lėšų poreikis augtų dar 19 mln. eurų.

N.Grunskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Grunskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
N.Grunskienė<br>T.Bauro nuotr.
N.Grunskienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 18, 2022, 3:33 PM

„Mes esame pasiskaičiavę, kiek mus reikėtų, papildomai mums reikėtų 4,122 mln. eurų, iš jų 1,15 mln. darbo užmokesčiui ir socialinio draudimo įmokoms“, – antradienį susitikime su Seimo opozicine Darbo partijos frakcija sakė N. Grunskienė.

Generalinė prokurorė anksčiau jau kreipėsi į Seimą per posėdį ir susitiko su opoziciniais politikais dėl nepakankamo prokuratūros finansavimo.

Pasak N. Grunskienės, dėl mažų atlyginimų darbą palieka prokurorai, kurie išeina dirbti į teismus ar privatų sektorių, prokuratūra nebeišgali išlaikyti patalpų, nekalbant apie jų remontą.

„Gaila, kad neatsivežiau prokuroro pažymėjimo, gėda būtų gal ir parodyti, nes tas pažymėjimas, manau, jis nepasikeitė nuo 1992 metų, kai aš dirbu. Tai paprastas popieriaus lapelis įlaminuotas, aš nemanau, kad dar kas tokius pažymėjimus naudotų. Mes jų pakeitimui neturime lėšų, patys atsispausdinam ant lapelio, įlaminuojam ir atiduodam prokurorui kaip jo tarnybinį pažymėjimą“, – pasakojo generalinė prokurorė.

Ji prokurorė teigė, jog prokurorai siekia, kad jų atlyginimai būtų artimesni teisėjų, mažesni ne daugiau 5–10 procentų. Pasak N. Grunskienės, norint išlaikyti tokią proporciją, reikėtų dar apie 19 mln. eurų.

„Jei patektumėm į pirmą valstybės tarnybos pertvarkos etapą ir mūsų atlyginimai būtų peržiūrimi su teisėjais, mes neprašome šimtų procentų, kad būtų vienodi, mes sutinkame, kad turėtų būti skirtumas 5–10 proc. nuo teisėjų atlyginimų, tam mums reikėtų beveik 19 mln. eurų“, – teigė prokuratūros vadovė.

N. Grunskienė teigė anksčiau įvardijusi 13 mln. eurų sumą, tačiau ji buvo paskaičiuota pagal pirminę teisėjų algų koeficientų lentelę.

„Kadangi teismai po to persižiūrėjo atlyginimų lentelę ir koeficientus apsididino, mes po to irgi peržiūrėjome. Kadangi tikslas yra 5–10 proc. skirtumas tarp prokurorų ir teisėjų, taip pat peržiūrėjome koeficientus. Sakau, šiais metais tikriausiai mums jau atjungs elektrą“, – kalbėjo N. Grunskienė.

Ji anksčiau teigė, kad Lietuvoje atlyginimai pirmiausia bus pakeliami teisėjams, o prokurorams atlyginimai nekiltų, nes pirmajame valstybės tarnybos pertvarkos etape nuo kitų metų liepos 1 dienos prokuratūra nefigūruoja.

Pasak generalinės prokurorės, pertvarkos rengėjai nepaaiškina, kodėl prokurorai priskiriami statutiniams pareigūnams, kurių apmokėjimo tvarka keistųsi tik nuo 2024 metų sausio, nors prokuratūra nuo 2003 metų nebėra statutinė institucija.

Generalinės prokurorės pateiktais duomenimis, šiuo metu tarnyboje dirba 607 prokurorai. Pernai tarnybą paliko 22, šiemet – 20 prokurorų. Priimti tik keturi nauji prokurorai.

Ji taip pat minėjo, kad dideliu finansiniu smūgiu prokuratūrai tapo 90 tūkst. eurų mokestis už depozitinę sąskaitą, kurioje laikomi pinigai, sumokėti kaip užstatas. Susitikime su „darbiečiais“ ji kartojo, kad prieš pusantrų metų atėjusi dirbti generaline prokurore rado 1,8 mln. eurų skolą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.