S. Skvernelis apie A. Anušausko kėdės stabilumą: buvo rimtų signalų, bet tašką padėjo V. Landsbergis

Prieš kelias savaites krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską užklupę nemalonumai politiką vejasi ir toliau – užglaistęs viešojoje edvėje kilusį pasipiktinimą dėl Vokietijos brigados Lietuvoje klausimo, konservatorius toliau turi aiškintis dėl galimai žmonai atskleistos valstybės paslapties.

 S.Skvernelis teigė, kad įsiplieskusią situaciją dėl A.Anušausko nuramino V.Landsbergis. <br> lrytas.lt koliažas.
 S.Skvernelis teigė, kad įsiplieskusią situaciją dėl A.Anušausko nuramino V.Landsbergis. <br> lrytas.lt koliažas.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2022-10-18 11:57

Opozicinės Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ svarstė, kad net bendražygių konservatorių kritikuojamas ministras pastabų sulaukia ne be pagrindo, tačiau, anot jo, partijos patriarcho užtarimas neleidžia ministro kėdei klibėti.

Atskleista valstybės paslaptis?

Praėjusią savaitę Seimo narė Agnė Širinskienė kreipėsi į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą (NSGK) dėl A.Anušausko žmonos Linos pareiškimų LNK televizijos laidos metu – politikė įtaria, kad ministras galėjo savo žmonai atskleisti įslaptintą informaciją.

Seimo NSGK narys Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad ministras iš tiesų žmonai atskleidė valstybės paslaptį.

„Ministras disponuoja žvalgybine informacija. Krašto apsaugos ministerijos pavaldume yra Antrasis departamentas – karinė žvalgyba, kuri tikrai turi pilną informaciją, ir, panašu, kad ta informacija buvo pakankamai tiksli. (...)

Akivaizdu, kad ta jautria informacija galbūt prie kavos puodelio arba pietų stalo ministras su žmona pasidalino. Tai yra faktas, ir dabar pasakyti, kad viskas viešojoje erdvėje buvo skelbiama – nebuvo viskas skelbiama viešojoje erdvėje.

Tai yra pakankamai tiksli informacija, nes, kaip ministro žmona pasakė, ji žinojo, kad bus plataus masto karinė intervencija į Ukrainą“, – pastebėjo S.Skvernelis.

Tiesa, S.Skvernelio teigimu, valstybės paslapčių apsauga, jų viešinimas nėra NSGK klausimas – pažeidimus dėl valstybės paslapčių nagrinėja kitos institucijos.

„Vieną kartą reikia mūsų valstybėje baigti tą praktiką, kuri, atrodo, nuslopsta, tada vėl pradeda kartotis, kada žvalgybinė informacija, arba kriminalinės žvalgybos būdu surinkta informacija, kuri negali būti naudojama kitais tikslais nei numatyta įstatyme, naudojama specialiai paviešinant, norint apjuodinti politinius oponentams arba padaryti kitokią įtaką politiniams procesams šalyje. Turėtų vieną kartą tokia praktika baigtis šalyje“, – pabrėžė S.Skvernelis.

Primename, kad LNK televizijos laidai „Bus visko“ krašto apsaugos ministro A.Anušausko žmona nurodė, kad apie karo Ukrainoje pradžią sužinojusi keliomis savaitėmis anksčiau, nei dauguma Lietuvos žmonių ar net Seimo narių, turinčių leidimą dirbti su įslaptinta informacija.

Vietoj posėdžių – feisbukas?

Kilus ažiotažui dėl A.Anušausko pareiškimo apie Vokietijos brigados dislokavimą Lietuvoje, savo kritika ministrui suskubo pasidalinti ir kiti NSGK nariai, pasipiktinta ir dėl A.Anušausko nesilankymo komiteto posėdžiuose. Pradėta kalbėti, jog tuo metu, kai turėtų dalyvauti NSGK posėdžiuose, A.Anušauskas rengia tiesiogines feisbuko transliacijas savo sekėjams.

S.Skvernelis laidos metu pastebėjo, kad toks ministro sprendimas jam buvo naudingas. „Ministrui duoda rezultatą tai, kuo jis užsiima vietoj to, kad būtų NSGK posėdyje, kur dalyvauja viceministrai. Jeigu naudoja feisbuką, matome, kad rezultatas yra – tarp konservatorių jis yra populiariausias politikas“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Seimo nario teigimu, nemažą dalį krašto apsaugos ministro darbo atlieka NSGK pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

„Ministras tikrai yra retas svečias komitete, daug dirba komiteto pirmininkas. Daug idėjų, kurios vėliau yra realizuojamos įstatymais šalyje, išeina iš komiteto pirmininko iniciatyvos, o paskui su ministerijos viceministrų, departamentų pagalba jie tampa įstatymais“, – pabrėžė jis.

Praėjusią savaitę L.Kasčiūnui pripažinus, kad su A.Anušausku nesikalba, o pastabas vienas kitam išsako tik per žiniasklaidą, S.Skvernelis svarstė, kad tai greičiausiai yra ministro problema.

„Sunku patikėti, kad L.Kasčiūnas nesikalbėtų, nes komitete matome kompromiso paieškas ir dalykinį darbą. Nesvarbu, kad esame opozicijoje, L.Kasčiūnas ieško sutarimo, jeigu mato, kad opozicijos siūlymai racionalūs. (...) Pirmininkas sugeba kalbėtis su visais, tad jeigu nesikalba su ministru, gal tai yra ministro problema“, – įvertino S.Skvernelis.

Parlamentaras neatmetė, kad prezidento Gitano Nausėdos išsakyta pastaba A.Anušauskui, jog šis nepamirštų, kad yra ministras, galimai taip pat susijusi su nesusikalbėjimu.

„Gal ir prezidentui yra kokių nors bendro darbo nesklandumų, nes šiaip prezidento veiklos sritis betarpiškai susijusi su krašto gynyba“, – pabrėžė jis.

Lemiamas žodis – V.Landsbergio

Visgi, nepaisant pasipylusios kritikos A.Anušauskui tiek iš opozicijos, tiek iš bendražygių konservatorių, S.Skvernelis nemano, kad ministro kėdė pradėjo klibėti.

„Buvo pakankamai rimtų signalų ministrui, bet, man atrodo, tašką padėjo konservatorių patriarchas (Vytautas Landsbergis – aut.past.), pasakęs „šalin rankas nuo ministro“ – nors ir kitokiomis frazėmis tai buvo pasakyta. Ir turbūt taškas yra padėtas šioje istorijoje“, – svarstė jis.

Pastebėjus, kad konservatorių partijos lyderis Gabrielius Landsbergis ministrą kritikuoja, o V.Landsbergis – gina, S.Skvernelis juokavo: „Šeimose visko būna, visokių nesklandumų, nesusipratimų“.

„Matyt, partijos pirmininkas G.Landsbergis nėra labai patenkintas ministro veikla. Visgi už ministrų veiklą atsako ne tik ministrė pirmininkė, bet ir didžiausios, svarbiausios koalicijos partijos, kuri delegavo ministrus į Vyriausybę, pirmininkas.

Matyt, ta kritika yra turinti pagrindo ir partijos pirmininkas mato problemas“, – įvertino S.Skvernelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.