Rusiška detektyvinė pasaka su nelaiminga lietuviška pabaiga: kaip Lietuvos saugumo tarnybos pražiopsojo S. Šoigu meilužę su jo dukra

Netrukus Lietuvoje gali likti 4 piliečiais mažiau. Grėsmė netekti pilietybės iškilo nesantuokinei Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu dukrai, jos patėviui verslininkui Adolfui Kaminskui ir dviem jo vaikams.

 Rusiška detektyvinė pasaka su nelaiminga lietuviška pabaiga: kaip Lietuvos saugomo tarnybos pražiopsojo S. Šoigu meilužę su jo dukra.<br> Lrytas.lt koliažas
 Rusiška detektyvinė pasaka su nelaiminga lietuviška pabaiga: kaip Lietuvos saugomo tarnybos pražiopsojo S. Šoigu meilužę su jo dukra.<br> Lrytas.lt koliažas
​Prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
​Prezidentas Vladimiras Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinui besąlygiškai ištikimas S.Šoigu (dešinėje).<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinui besąlygiškai ištikimas S.Šoigu (dešinėje).<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Apie buvusios Rusijos gynybos ministro meilužės J.Kaminskas turtus kalba beveik visa Rusija, o jos pačios gyvenimas rusams primena Pelenės iš pasakos istoriją.<br>BNS nuotr.
Apie buvusios Rusijos gynybos ministro meilužės J.Kaminskas turtus kalba beveik visa Rusija, o jos pačios gyvenimas rusams primena Pelenės iš pasakos istoriją.<br>BNS nuotr.
Rusijos gynybos ministro S.Šoigu (nuotr.) pamylėtą moterį 2017 metais vedė įspūdinga veikla nepasižymintis lietuvis verslininkas A.Kaminskas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos gynybos ministro S.Šoigu (nuotr.) pamylėtą moterį 2017 metais vedė įspūdinga veikla nepasižymintis lietuvis verslininkas A.Kaminskas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Rusijos gynybos ministro S.Šoigu pamylėtą moterį 2017 metais vedė įspūdinga veikla nepasižymintis lietuvis verslininkas A.Kaminskas (nuotr.).
Rusijos gynybos ministro S.Šoigu pamylėtą moterį 2017 metais vedė įspūdinga veikla nepasižymintis lietuvis verslininkas A.Kaminskas (nuotr.).
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 22, 2022, 6:09 PM, atnaujinta Jan 24, 2023, 7:37 PM

Apie iš Rusijos pusės kylančias grėsmes nuolat perspėjančios Lietuvos saugumo tarnybos pražiopsojo, kad beveik trejus metus Lietuvoje gyveno buvusi Rusijos gynybos ministro 67-erių S.Šoigu 18 metų jaunesnė meilužė Jelena Šebunova, dabartinė Kaminskas, o nepilnametė S.Šoigu dukra netgi turi Lietuvos pilietybę.

Mūsų valstybės piliete mergaitė tapo 2019 metams, praėjus beveik dvejiems metais po to, kai J.Šebunova ištekėjo už lietuvio verslininko A.Kaminsko.

Lietuvis S.Šoigu dukrą įsivaikino ir taip suteikė galimybę jai tapti ES valstybės piliete, o savo žmonai atvėrė kelius gauti leidimą gyventi Lietuvoje ir naudotis visomis tokio leidimo teikiamomis privilegijomis – laisvai keliauti, plėtoti verslą.

Rusijos tiriamosios žurnalistikos portalo „The Insider“ žurnalistas Sergejus Ježovas dar 2019 metais atskleidė J.Šebunovos romaną su S.Šoigu, o pastarosiomis dienomis savo publikaciją paskelbė ir LRT Tyrimų skyrius, taip pat tiriamosios žurnalistikos centras „Siena“.

Kad J.Kaminskas dėl savo ryšių su S.Šoigu gali būti pavojinga Lietuvai, Valstybės saugumo departamentas (VSD) susizgribo tik šių metų vasarą.

Liepos 11 dieną VSD Migracijos departamentui atsiuntė raštą, kuriame buvo rašoma apie moters sąsajas su Rusijos politikais ir verslininkais, o tai gali kelti grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Gavęs tokį raštą Migracijos departamentas panaikino J.Kaminskas leidimą gyventi Lietuvoje.

Likusi be legalaus leidimo J.Kaminskas su vyru ir trimis vaikais rugpjūtį išvyko į Rusiją ir apsistojo Jelenai priklausančiame bute Maskvoje. Čia sulaukė dar vienos nemalonios žinios – mat Lietuvos migracijos departamentas suabejojo, ar A.Kaminskas, jo įdukra ir du Kaminskų vaikai teisėtai turi Lietuvos pilietybę.

Pilietybės gali netekti

Į viešumą iškilus informacijai, kad A.Kaminskas dar šių metų balandį įgijo Rusijos pilietybę, šį pirmadienį Migracijos departamentas išsiuntė užklausą verslininkui ir paprašė jo pasiaiškinti dėl teisės turėti dvi pilietybes.

Pagal Lietuvos įstatymus, apie kitos šalies pilietybės įgijimą A.Kaminskas per du mėnesius privalėjo informuoti Migracijos departamentą, bet iki šiol to nepadarė.

Jei verslininkas departamentui nieko neatsakys ar nesugebės pagrįsti, kodėl jam reikalinga dviejų valstybių pilietybė, Lietuvos pilietybė iš jo bus atimta.

Tėvui atėmus pilietybę bus sprendžiamas ir vaikų, S.Šoigu dukters bei dviejų A.Kaminsko vaikų, kurių jis su J.Kaminskas susilaukė jai jau gyvenant Lietuvoje, klausimas.

„Jei paaiškės, kad tėvas dvigubą pilietybę turi neteisėtai, kartu bus sprendžiama, ar teisėtai buvo suteikta Lietuvos pilietybė ir vaikams“, – sakė Migracijos departamento atstovas Rokas Pukinskas.

Įteikė net tris skundus

Nors šiuo metu negyvena Lietuvoje, J.Kaminskas nenori prarasti jai suteikto leidimo gyventi Lietuvoje, kuris buvo panaikintas.

Rugpjūčio pabaigoje moteris kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą (VAAT), kurio prašo pakeisti Migracijos departamento sprendimą.

„Iš viso teismas yra gavęs tris J.Kaminskas skundus. Jie yra sujungti ir bus nagrinėjami vienoje byloje“, – „Lietuvos rytui“ sakė VAAT atstovas Audris Kutrevičius.

Kodėl Rusijos pilietė pateikė net tris skundus, A.Kutrevičius atsakyti negalėjo, nes byla yra nevieša ir su visa jos medžiaga bei J.Kaminskas reikalavimais galės susipažinti tik teisėjai, kuriems bus pavesta nagrinėti skundus.

Kaip atsakovas šioje byloje, kurios nagrinėjimo data dar nepaskirta, nurodomas Migracijos departamentas, kaip trečiasis asmuo – VSD, kurio pažyma ir buvo remtasi panaikinant J.Kaminskas leidimą gyventi Lietuvoje.

Po vedybų praturtėjo

A.Kaminskas savo kelią į verslą pradėjo prekiaudamas motociklais ir jų atsarginėmis dalimis, tačiau šį užsiėmimą metė po pažinties su J.Šebunova, kurią vedė 2017 metais.

Netrukus po vedybų A.Kaminskas įsigijo įmonės „Pandos investicijos“ dalį ir kartu su verslo partneriais pasinėrė į statybų verslą – investavo į 75 butų įrengimą sostinės Laisvės prospekte, įsigijo prekybos centro patalpas, Vilniaus pakraštyje pradėjo statyti biurų ir sandėlių kompleksą.

„Pandos investicijos“ – Aigozel Gulmedovos įsteigta įmonė. Ši Lietuvos, Rusijos ir Turkmėnistano pilietė yra buvusio „Avia Baltica“ vadovo, per Rolando Pakso prezidentavimą išgarsėjusio Jurijaus Borisovo sūnaus žmona. Ji kurį laiką buvo ir įmonės „Pandos investicijos“ direktorė.

Antroji įmonė „Despecto“, kurią kartu su verslo partneriais valdė A.Kaminskas, taip pat užsiėmė nekilnojamuoju turtu. 2018 metais ši bendrovė nusipirko iš Lietuvos pasitraukusio prekybos tinklo „Prisma“ pastatą Viršuliškėse.

Prieš išvykdamas iš Lietuvos A.Kaminskas ir vienos, ir kitos įmonės akcijas pardavė.

Pagimdė sūnų ir dukrą

A.Kaminskas Lietuvoje nebuvo nei labai žinomas, nei labai turtingas, o apie jo sutuoktinės turtus kalba beveik visa Rusija, jos gyvenimas rusams primena Pelenės iš pasakos istoriją.

J.Šebunovos gyvenimas aukštyn kojomis apvirto 1999 metais, kai ji pradėjo dirbti stiuardese Rusijos ypatingųjų situacijų ministerijai pavaldžioje bendrovėje.

Lėktuve jauna moteris ir susipažino su tuo metu ministerijai vadovavusiu S.Šoigu.

Teigiama, kad simpatiška blondinė tuo metu taip užbūrė Rusijos ministrą, jog jis net buvo pasiryžęs skirtis su žmona Irina, su kuria augino dvi dukteris – Kseniją ir Juliją. Skyrybos neįvyko, bet ir savo meilužės S.Šoigu taip pat nepaliko. 2001 metais J.Šebunova pagimdė sūnų Danilą, o po kelerių metų – dukrą.

Tapo milijoniere

Ir nors S.Šoigu šių vaikų niekada oficialiai nepripažino, po berniuko gimimo kukliai gyvenusios stiuardesės gyvenimas pasikeitė lyg burtų lazdele pamojus.

Anksčiau „Lada“, po to senutėle „Honda“ važinėjusi moteris persėdo į prabangų „Mercedes-Benz“, o dar vėliau nuosavų automobilių parką papildė „Lexus“, BMW ir „Toyota“.

Beveik tuo pat metu J.Šebunova įsigijo 181 kv. metro butą Maskvoje, Akademiko Pavlovo gatvėje. Šiame bute dabar gyvenamąją vietą yra deklaravęs ir jos vyras A.Kaminskas. Elitinio buto Rusijos sostinėje J.Šebunovai neužteko, todėl ji nusipirko didelį namą netoli Maskvos esančioje Žukovo gyvenvietėje, geriau žinomoje Rubliovkos pavadinimu, ir tapo Rusijos oligarchų Rotenbergų kaimyne.

Šis pirkinys, ekspertų teigimu, galėjo kainuoti 1,5 milijardo Rusijos rublių (dabartiniu kursu – daugiau kaip 24,5 milijono eurų).

Maskvoje, Minsko plente, J.Šebunova taip pat buvo įsigijusi prabangų restoraną, tačiau šis verslas jai nepasisekė.

Maskvoje patiria nuostolių

A.Kaminskas Rusijoje taip pat turi verslą. 2019 metų rugpjūtį jis savo vardu registravo įmonę „A.E.Invest“, kuri užsiima nekilnojamojo turto pirkimu, pardavimu, namų statybomis.

A.Kaminsko bendrovė, kurios įstatinis kapitalas – 1 milijonas rublių (apie 16,5 tūkst. eurų), registruota tuo pačiu adresu kaip ir bankrutavęs J.Šebunovos restoranas.

Vis dėlto panašu, kad verslas Rusijos sostinėje A.Kaminskui sekasi nelabai gerai. Ir pernai, ir užpernai įmonė metus baigė turėdama nuostolių: 2020 metais jie siekė 4 mln. rublių (apie 66 tūkst. eurų), 2021-aisiais – 4,8 mln. rublių (apie 79,5 tūkst. eurų).

2020 metais A.Kaminskas buvo tapęs ir savo žmonos J.Kaminskas dvaro Žukove savininku. Didžiulės vertės namą ir sklypą rusė lietuviui padovanojo, tačiau šių metų spalio 5-ąją sutuoktiniai apsikeitė dovanomis – dvarą J.Kaminskas sugrąžino žmonai.

Plaukė biudžeto pinigai

Rusijos žiniasklaida neabejoja, kad visi J.Šebunovos turtai gauti padedant S.Šoigu, mat moteris lyg netyčia tapdavo akcininke tų įmonių, kurios laimėdavo Ypatingųjų situacijų ministerijos, o vėliau, S.Šoigu tapus gynybos ministru, ir šios ministerijos skelbiamus konkursus.

Įmonės, kurių akcininkė buvo J.Šebunova, rūpinosi šių ministerijų ir joms pavaldžių įstaigų maitinimu, tiekė plieno konstrukcijas, prižiūrėjo liftus, siuvo ir pardavinėjo karinę aprangą.

Tvirtinama, kad J.Šebunova iš S.Šoigu pavaldžių struktūrų per įvairius konkursus iš Rusijos biudžeto per kelerius metus gavo daugiau kaip 6,5 milijardo rublių (dabartiniu kursu – daugiau kaip 106 milijonus eurų).

J.Šebunovos ir S.Šoigu, kaip meilužių, santykiai nutrūko tik apie 2017 metus, kai moteris susipažino su A.Kaminsku ir tapo jo žmona. Bet ryšius su savo vaikų tėvu ji palaikė ir apsigyvenusi Lietuvoje.

Kremliaus šeimininkas – daugiavaikis tėvas

S.Šoigu – ne vienintelis Kremliuje, kuris su meiluže susilaukė vaikų. Nesantuokinių sūnų ir dukterų, kaip teigiama, turi ir prezidentas Vladimiras Putinas (70 m.). Vienai jo nesantuokinei dukrai Luizai Rozovai, kuri dar žinoma kaip Jelizaveta Krivonogich, jau aštuoniolika metų.

Su mergaitės motina Svetlana Krivonogich V.Putinas susipažino 1999 metais būdamas Federalinės saugumo tarnybos direktoriumi ir bendravo maždaug dešimtmetį, kol 2008 metais užmezgė santykius su buvusia garsia gimnaste Alina Kabajeva.

Atsidėkodamas už 2003 metais gimusią dukrą V.Putinas S.Krivonogich apdovanojo banko „Rosija“ akcijomis, o pats nėrė į gerokai jaunesnės meilužės glėbį.

Rusijos žiniasklaidos teigimu, A.Kabajeva, kuriai dabar 39 metai, pirmą kartą su V.Putinu susitiko 2001 metais, kai trenerė Irina Viner nusprendė pasidžiaugti sėkmingu Rusijos gimnasčių komandos pasirodymu pasaulio čempionate Ispanijoje, kur buvo iškovoti aukso medaliai. Kaip teigiama, tąkart Alina visą vakarą bendravo su V.Putinu, tačiau meilė iškart neįsižiebė.

Kad A.Kabajeva ir V.Putinas yra pora, viešai prabilta 2008 metų balandį. Tąkart vienas Maskvos laikraštis pranešė, kad pora susižadėjo, tačiau netrukus informacija buvo paneigta, o laikraštis uždarytas.

Kiek tiksliai vaikų turi V.Putinas su A.Kabajeva, neaišku. Vieni šaltiniai teigia, kad buvusi gimnastė ir Rusijos prezidentas turi du sūnus, kiti – kad du sūnus ir dvynukes dukras.

Šveicarijos laikraščio „Sonntagszeitung“ teigimu, pirmasis A.Kabajevos ir V.Putino sūnus gimė 2015 metais Šveicarijoje, antrasis – 2019 metais Maskvoje, tačiau jį priėmė ta pati Šveicarijos klinikos akušerė kaip ir pirmąjį poros vaiką.

Šių metų liepą „Telegram“ kanalas „General SVR“, kurio autoriai, kaip manoma, yra asmenys iš Kremliaus aplinkos, pranešė, kad V.Putinas su A.Kabajeva taip pat turi dvynes dukras, o A.Kabajeva esą ir vėl laukiasi.

„Ši naujiena visai nenudžiugino būsimojo tėvo – Rusijos prezidento. Jis pareiškė, kad jam jau pakanka vaikų, juo labiau dukterų. Tokie žodžiai labai nuliūdino Aliną“, – teigė anoniminio pranešimo autoriai.

Su buvusia žmona Liudmila Putina Rusijos prezidentas turi dvi suaugusias dukras – 36 metų Mariją Voroncovą ir 35 metų Kateriną Tichonovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.