Iš konservatoriaus lūpų – užuomina apie dar vieną G. Landsbergio priekaištą A. Anušauskui: mato pavojingą trūkumą

Konservatorių partijos nariai viešai priekaištauja savo krašto apsaugos ministrui Arvydui Anušauskui ne dėl to, kad pavydėtų aukštų jo reitingų, o dėl nesolidaus ministro elgesio karo kontekste, įsitikinęs valstietis Giedrius Surplys.

Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>T.Bauro nuotr.
Giedrius Surplys<br>T.Bauro nuotr.
Giedrius Surplys<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis<br>T.Bauro nuotr.
Giedrius Surplys<br>V.Skaraičio nuotr.
Giedrius Surplys<br>V.Skaraičio nuotr.
Kęstutis Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Kęstutis Masiulis.<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 23, 2022, 2:00 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ su G.Surpliu diskutavęs konsevatorius Kęstutis Masiulis savo ruožtu neatmetė, kad partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio priekaištai A.Anušauskui gali būti susiję ir su pastarojo anglų kalbos žiniomis.

Į klausimą neatsakė?

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Giedrius Surplys įsitikinęs, kad A.Anušauskas partiečių kritikos neišvengia visai ne dėl to, kad yra populiariausias konservatorių politikas.

„A.Anušausko reitingai aukšti ne dėl kostiumo, ne dėl žmonos ar ko kito, bet dėl to, kad jis šiuo metu yra krašto apsaugos ministras.

Ir tiek L.Kasčiūnas, G.landsbergis ar bet kas, kas galėtų pavydėti jam reitingų, iš tiesų priekabiauja ne dėl to, kad jo reitingai aukšti, o dėl to, kaip ministras elgiasi viešojoje erdvėje. Tai yra labai nesolidu, tai, ką jis daro“, – įsitikinęs G.Surplys.

Parlamentarui užkliuvo ažiotažą visuomenėje sukėlęs A.Anušausko interviu mados žurnale, kuriame ministras, anot Seimo opozicijos, reklamavo kostiumą.

„Jeigu A.Anušauskas būtų kultūros, švietimo ar žemės ūkio ministras, sakyčiau, kad yra gerai būti arti žemės, arti žmonių ir su tuo kostiumu, kur visi žino, kurioje įmonėje jis pasiūtas.

Bet kai karo metu krašto apsaugos ministras elgiasi taip nesolidžiai – man viršūnių viršūnė buvo, kai daug kas prarado sekėjus feisbuke, ir ministras nepatingėjo skaičiuoti ir rašyti savo paskyroje, kad „Jūs nepergyvenkite, mano sekėjai niekur nedingo“, tuo metu, kai rusai bombardavo Ukrainą – atleiskit, bet tai tikrai nesolidu“, – kalbėjo G.Surplys.

Seimo narys pabrėžė ir A.Anušausko išsakytą informaciją trečiadienį įvykusiame Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje, į kurį ministras buvo iškviestas pasiaiškinti dėl Vokietijos brigados klausimo.

„Krašto apsaugos ministras taip ir nepasakė, kad ta vokiečių brigada fiziškai turi būti Lietuvoje. Tikrai turime nesutarimų partijos viduje“, – teigė jis.

Kritika – ir dėl kalbos mokėjimo

Viešojoje erdvėje taip pat pasirodė kalbų, kad konservatorių partijos lyderis Gabrielius Landsbergis yra nepatenkintas A.Anušausko darbu ir todėl, kad ministras nemoka anglų kalbos tokiame lygyje, kad būtų pajėgus neformaliuose susitikimuose įkalbinėti partnerius ir apginti Lietuvos poziciją.

Konservatorių partijos narys Kęstutis Masiulis laidos metu neatmetė, kad tokiose kalbose gali būti tiesos.

Tiesa, K.Masiulis nesiėmė vertinti, kiek krašto apsaugos ministro anglų kalbos mokėjimo ar nemokėjimo lygis kenkia valstybei ir šalies interesams.

„Neabejoju, kad moderniems ministrams tai (anglų kalba – aut.past.) būtų gerai. Bet galima išsiversti kartais ir be to“, – tikino K.Masiulis.

„Būtų geriau, kad (anglų kalba – aut.past.) būtų nepriekaištinga, bet tie dalykai dėl kostiumų yra priekabės dėl smulkmenų. Klausimas yra, ar ministras susitvarko, ar gerai dirba. Ar politikas neturi viešinti savo darbų?

Galėčiau primesti G.Surpliui, kad gal kolega pavydi, jog A.Anušauskas sugeba viešinti savo veiklą, o jis nesugeba“, – partijos ministrą gynė K.Masiulis.

K.Masiulis svarstė, kad opozicija bando apjuodinti ministrą, kritikuodama kostiumo reklamą ar žmoną vien tam, kad konservatoriai galimai neturėtų stipraus kandidato būsimuose rinkimuose.

„Kažkaip apjuodinti, kad konservatoriai neįgytų kandidato į prezidentus ar dar kur. Galėčiau daryti tokią prielaidą“, – teigė jis.

Senos nuoskaudos

G.Surplys laidos metu pastebėjo, kad konservatorių partija turi emocinių problemų, kurios, kilus įtampai, išsprogsta šiuo metu viešojoje erdvėje stebimais konfliktais – ar tai būtų A.Anušausko ginčai su L.Kasčiūnu, ar M.Majausko konfliktas su partija.

„Ši partija, net kai valstybė yra didelėse krizinėse situacijose, turi emocinių problemų, kurios, kilus įtampai, išsprogsta tokiais dalykais.

Turime nepamiršti, kad be senų nuoskaudų – o čia ne tik Lauryno Kasčiūno galimos nuoskaudos dėl netapimo ministru, bet ir Mykolo Majausko nuoskaudos dėl netapimo Europos Audito rūmų nariu, jas dar papildo jau prasidedanti kova dėl partijos pirmininko pozicijų“, – kalbėjo G.Surplys.

Anot G.Surplio, konservatorių aiškinimai, kad partijoje viskas yra normalu, yra tik bandymai save apgaudinėti.

„Neatsimenu, kad nepriklausomos Lietuvos Seime būtų buvusi tokia situacija, kai frakcija, viešai ir formaliai uždraudžia savo Seimo nariams teikti pasiūlymus į biudžetą, kas, mano manymu, prieštarauja Konstitucijai, nes ten numatytas laisvas Seimo nario mandatas, veikimas pagal sąžinę.

Tai man rodo, kad partijos viduje yra labai daug pūlinių, kuriems atėjo laikas sprogti, tik liūdna, kad kiekvienais metais, kai ateina biudžeto priėmimo laikas, matome lygiai tą pačią emocinę krizę“, – įvertino valstietis.

Nuolatinis bendravimas

Savo ruožtu K.Masiulis teigė, kad vidinė komunikacija konservatorių gretose – intensyvesnė negu buvo kada nors anksčiau, o dabartiniai konfliktai, anot jo – pavienių frakcijos narių sprendimas.

„Frakcijos posėdžiai per savaitę vyksta keturis kartus. Prie A.Kubiliaus jie vykdavo prieš kiekvieną plenarinį posėdį, o dabar – keturis kartus per savaitę, net kai nėra posėdžių.

Išdiskutuojame, sutariame, kokios pozicijos reikėtų laikytis, bet vienas žmogus prieštarauja, ir tas žmogus būtinai išeina į viešumą su savo prieštaravimu“, – apie M.Majauską kalbėjo K.Masiulis.

Visą pokalbį su K.Masiuliu ir G.Surpliu laidoje „24/7“ žiūrėkite sekmadienį 16:30 val. ir 21:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.