E. Gentvilas ragina neskubėti dėl A. Bilotaitės interpeliacijos

Opozicijai užsiminus apie Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės atsakomybę dėl paviešintos buvusio Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado Ričardo Pociaus informacijos, Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas ragina neskubėti kalbėti apie ministrės interpeliaciją.

Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ričardas Pocius<br>T.Bauro nuotr.
Ričardas Pocius<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Rugilė Augustaitytė, ELTA

Oct 24, 2022, 1:41 PM, atnaujinta Oct 24, 2022, 1:45 PM

Nors, anot E. Gentvilo, A. Bilotaitė situaciją privalo paaiškinti, tačiau, pažymi jis, būtina įvertinti, ar R. Pociaus istorija nėra tik vieno įsižeidusio asmens pozicija.

VST vadui Ričardui Pociui atskleidus informaciją apie tai, kaip buvo organizuojamas praėjusių metų rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių malšinimas ir kokį spaudimą trauktis iš pareigų patyrė iš vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovybės, Seimo opozicija ragina A. Bilotaitę pasiaiškinti. Demokratų frakcijos atstovai ją pasikvietė į ketvirtadienį vyksiantį frakcijos posėdį bei rengia kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą.

Į frakcijos posėdį A. Bilotaitę pasikvietė ir „darbiečiai“ – parlamentarai žada apsispręsti dėl ministrės interpeliacijos. Tuo metu socialdemokratai ragina inicijuoti specialų parlamentinį tyrimą, po kurio būtų galima kelti A. Bilotaitės atsakomybės klausimą. Anot E. Gentvilo, opozicijos norai išgirsti ministrės poziciją yra natūralūs.

„Jei opozicija mato, kad yra reikalas paaiškinti, tai yra tam numatytos visos procedūros, gali kviestis ir viskas su tuo yra gerai. Žmogiškai žiūrint, tai ministrė tikrai turėtų pasiaiškinti, kas čia yra nutikę“, – Eltai teigė E. Gentvilas.

E. Gentvilas analogijų įžvelgia situacijoje, kai dar 2018 metais žemės ūkio ministro Broniaus Markausko ir jo pavaduotojo viceministro Artūro Bogdanovo įrašytame pokalbyje su tuometiniu Nacionalinės žemės tarnybos vadovu Danielium Kupriu, pastarasis įkalbinėjamas savo valia trauktis iš pareigų.

„Prisimenu buvusio žemės ūkio ministro reikalavimus darbuotojui atsistatydinti, tai labiau buvo tokia apibrėžta padėtis, kuri, kaip žinome, baigėsi niekuo. Dabar kadangi pokalbis nėra įrašytas, tai situacija vėl kitokia. Tai kuo čia dabar baigsis – žiūrėsime, nes tai galbūt yra vieno atleisto, galbūt nuskriausto, galbūt įsižeidusio asmens išsakyta pozicija“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad birželį Vyriausybė skyrė tarnybinę nuobaudą tuometiniam VST vadui už nepaklusnumą VRM vadovybei. Tarnybinio patikrinimo išvadą, kuria grįsta nuobauda, R. Pocius ginčija teisme. Visgi, pareigūnas pasitraukė iš pareigų nesulaukęs teismo išvados – šalių susitarimu, jį praėjusį trečiadienį Vyriausybė atleido.

Praėjusią savaitę ministrė A. Bilotaitė patvirtino, kad R. Pociui buvo skirta nuobauda, susijusi su netinkamu pareigų vykdymu. Visgi, ji nedetalizavo, dėl kokių konkrečių veiksmų VST vadui buvo skirta minėtoji nuobauda.

„Nuobauda buvo susijusi su atitinkamų pareigų nevykdymu, kurios yra numatytos Vidaus tarnybos statute ir kituose reikalavimuose. Šiuo metu vyksta procesas. Žinau, kad bus apskųsta, matysime, kaip bus toliau“, – sakė A. Bilotaitė.

„Buvo ne vienas faktas ir buvo tikrai pagrindas. Sprendimą priėmė visa Vyriausybė“, – pridūrė ji.

Pirmadienį buvęs VST vadas portalui delfi.lt teigė, kad po pernai rugpjūtį prie Seimo vykusių riaušių, jis iš ministrės ne kartą sulaukė reikalavimo trauktis iš tarnybos vadovo pareigų. Anot R. Pociaus, siekiant jį patraukti, buvo vykdomi nuolatiniai tikrinimai, ministrė kviesdavosi jį privatiems pokalbiams.

R. Pocius negailėjo kritikos VRM ir Policijos darbui riaušių metu – anot pareigūno, tarnybos buvo gavę įspėjimus apie galimas riaušes gerokai anksčiau, tačiau joms nesiruošė. R. Pocius patikino riaušių vakarą sulaukęs generalinio policijos komisaro Renato Požėlos skambučio su prašymu padėti malšinti neramumus, kilusius prie parlamento rūmų. Tačiau, pasak buvusio VST vado, net ir surinkus tarnybos pajėgumus, riaušių malšinimui niekas nevadovavo, situacija, anot pareigūno, priminė chaosą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.