Pasitraukęs VST vadas R. Pocius: nepasitenkinimas mano darbu prasidėjo po riaušių

Viešojo saugumo tarnybą (VST) palikęs Ričardas Pocius teigia ne kartą sulaukęs vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės reikalavimo trauktis iš pareigų, o įtampa ėmė formuotis po pernai vykusių riaušių malšinimo prie Seimo.

 Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-10-24 07:54, atnaujinta 2022-10-24 09:53

„Nuo riaušių ir prasidėjo nepasitenkinimas mūsų veiksmais. O iš Vyriausybės į VRM atėjus patarėjui Kęstučiui Lančinskui, prasidėjo kaltinimai man, kad išderinau darnią policijos rikiuotę ir sutrukdžiau numalšinti riaušes ir kad apskritai jos kilo vos ne per mane“, – portalui delfi sakė R. Pocius.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) reaguodama išplatino pranešimą, kur teigia, kad riaušių malšinimo taktikos viešai nekomentuojamos, buvusio VST vadovo pareiškimus pavadino desperatiškais.

„Buvusio Viešojo saugumo tarnybos vado R. Pociaus raštą vertiname kaip desperatišką bandymą pridengti tikrąsias atleidimo priežastis, kurios garbės generolui nedaro“, – sakoma pirmadienį VRM paskelbtame pranešime.

Įspėjimų, kad riaušės bus, tarnybos esą buvo gavusios gerokai anksčiau, tačiau, pasak buvusio VST vado, kadangi buvo delsiama priimti sprendimus, minia įsisiautėjo – riaušių metu pareigūnai kurį laiką stovėjo tiesiog talžomi, o kitą dieną VRM ir Policijos departamento vadovybė viską bandė paaiškinti tuo, jog neva buvo veikiama pagal skandinavišką riaušių malšinimo modelį.

Anot jo, santykiai po šio įvykio su A. Bilotaite tapo įtempti, tačiau „kompromituojančios informacijos apie mane buvo ieškoma iškart po jos atėjimo“.

„Iškart po riaušių buvo ieškoma, kaip pridengti VRM vadovybės ir Policijos departamento neveikimą ir aplaidumą, dėl kurio kilo riaušės“, – kalbėjo R. Pocius.

Anot buvusio vado, pareigūnai ir taip buvo „nuvaryti nuo kojų dėl neramumų migrantų stovyklavietėse“, neramumai vyko keliose skirtingose Lietuvos vietose. Prie Seimo suvažiavo VST pareigūnai iš įvairių Lietuvos vietų.

„Netruko nė dviejų valandų ir buvome kovinėje parengtyje. Renatas Požėla neatsakė į telefono skambučius, nežinojome, ką daryti. Apie 22 val. 30 min. paskambino ministrė A. Bilotaitė ir man tepasakė tiek, kad reikia važiuoti prie Seimo – pasakė ir padėjo ragelį. Kas, kokia situacija, ką mums daryti, ar man pačiam važiuoti? Buvo visiškai neaiški situacija“, – pasakojo iš pareigų pasitraukęs vadas.

Anot jo, prie Seimo tapo neaišku, už ką atsakinga iškviesta tarnyba.

„Palaukite, mes ne policijos padalinys, mes esame specialios kovinės parengties tarnyba, kuri veikia pagal operacinius planus. Mums reikia pasakyti, koks planas ir mes žinosime, ką daryti. Visiškas chaosas, visiška anarchija ir visiškai jokios organizacijos“, – kalbėjo R. Pocius.

Birželį Vyriausybė R. Pociui skyrė tarybinę nuobaudą už nepaklusimą Vidaus reikalų ministerijos (VRM) vadovybei. Tarnybinio patikrinimo išvadą, kuria grįsta nuobauda, buvęs pareigūnas ginčija teisme, tačiau trauktis iš pareigų jis nusprendė nesulaukęs teismo sprendimo. Pareigas R. Pocius paliko šalių susitarimu, jį Vyriausybė atleido praėjusį trečiadienį, pranešė delfi.

Nuo 2015 metų VST vadovavusio R. Pociaus teigimu, tokį sprendimą teko priimti, nes darbas tapo nebeįmanomas – po daugybės ministrės A. Bilotaitės reikalavimų atsistatydinti iš pareigų sekė nuolatiniai tikrinimai, ar tarnybos vadovas yra darbo vietoje.

„Ji išsikviesdavo mane į pokalbius – negalėjau įsinešti jokių telefonų, jokių aparatų, turėdavau prasegti marškinius, parodyti, kad be laidų esu. Tokią nepagarbą ir žeminimą man rodė nuo praėjusių metų rugpjūčio“, – pasakojo jis.

Apie 5 tūkst. žmonių pernai rugpjūtį buvo susirinkę prie Seimo Vilniuje išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams, skirtiems imuniteto nuo koronaviruso neturintiems ir nesitestuojantiems žmonėms.

Pasibaigus Seimo posėdžiui dalis protestuotojų užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio Seimo kiemo. Pareigūnams ėmus juos atitraukti nuo pastato, kilo riaušės – į pareigūnus mėtyti buteliai, signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.