Pokyčiai partijų reitingų lentelėje nustebino politologą: „Politiniai perbėgėliai turbūt nori nusigraužti alkūnes“

Naujausiuose politinių partijų reitinguose – naujas lyderių trejetukas, parodė spalio 11–16 d. „Vilmorus“ atlikta apklausa. Tik susikūrusi Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ puikavosi antros populiariausios partijos Lietuvoje titulu, tačiau spalį nebepatenka ir į populiariausiųjų trejetuką – vietą tope užleido Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai (LVŽS).

Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Gintautas Paluckas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis, Gintautas Paluckas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Mazuronis, Viktoras Fiodorovas, Valentinas Bukauskas, Aušrinė Armonaitė, Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mazuronis, Viktoras Fiodorovas, Valentinas Bukauskas, Aušrinė Armonaitė, Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas, Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Gintautas Paluckas, Saulius Skvernelis.<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mazuronis, Valentinas Bukauskas, Viktoras Fiodorovas, Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Andrius Mazuronis, Valentinas Bukauskas, Viktoras Fiodorovas, Saulius Skvernelis<br>T.Bauro nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Mindaugas Lapinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>Mariaus Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Valentinas Bukauskas, Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Valentinas Bukauskas, Saulius Skvernelis, Algirdas Stončaitis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyautas Dumbliauskas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 10:59 AM, atnaujinta Oct 24, 2022, 2:57 PM

Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politikos ekspertai tam turi vieną paaiškinimą, tačiau patikina – pasistumdymų tarp partijų lyderių lentelėje pamatysime dar nemažai.

Mato vieną problemą

Jeigu Seimo rinkimai vyktų kitą sekmadienį, daugiausiai rinkėjų balsų surinktų Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – už juos balsuotų 14,9 proc. apklaustųjų (14 proc. rugsėjį). Antroje vietoje rikiuojasi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) su 11 proc. (11,8 proc. rugsėjį).

Trečioje reitingų lentelės vietoje, po ilgos pertraukos, vėl atsidūrė valstiečiai – už juos teigė balsuosiantys 7,7 proc. apklaustųjų (7,3 proc. rugsėjį), o štai Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, mėnuo po mėnesio barsčiusi savo gerbėjus, šiuo metu atsidūrė ketvirtojoje vietoje – už ją balsuotų 7,2 proc. rinkėjų (7,7 proc. rugsėjį).

Kol valstiečiai ir Demokratų sąjunga visuomenės akyse spalį vertinami praktiškai vienodai, pastarosios partijos populiarumas nuo kovo mėnesio krito reikšmingai – net 5,1 procentu.

Komunikacijos ekspertas Mindaugas Lapinskas pastebėjo, kad Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ turi vieną didelę problemą.

„S.Skvernelis, viename partijos renginyje kreipdamasis į partiečius, paminėjo, neva darys konstruktyvią kampaniją, nesivaikys šūkių, nedarys reklamos, tiesiai kalbėsis su žmonėmis ir projektuos solidžią politiką.

Jis tai sako ne iš gero gyvenimo, bet iš tikrųjų maskuoja didelę problemą – S.Skvernelio partija be S.Skvernelio neturi jokios kitos idėjos.

Jeigu socialdemokratai kiekvienu atveju gali šnekėti apie socialinę atskirtį arba progresinius mokesčius, tai gatvėje paklausti žmonės sunkiai atsakytų, už ką kovoja S.Skvernelis.

Štai todėl žmonių pirmininis geras nusiteikimas jo partijos atžvilgiu po truputį vėsta, nes jokių žinių apie idėjas ta partija neturi“, – įvertino M.Lapinskas.

Komunikacijos ekspertas neatmeta, kad, rinkiminei kampanijai įsibėgėjus, partijoms visuose rajonuose iškėlus savo kandidatus į merus, populiarumo dinamika tarp šių dviejų partijų dar keisis.

„Vis dėlto, didesnė tikimybė, kad S.Skvernelis kris negu valstiečiai pakils, ir dėl to jie susikeis vietomis (reitingų lentelėje – aut.past.). Valstiečiai irgi neturi daug idėjų, bet vieną idėją jie turi – jie yra prieš Landsbergį. O tokių žmonių, kuriems būti prieš Landsbergį yra svarbiausias tikslas gyvenime, yra tie patys septyni procentai“, – svarstė jis.

M.Lapinskas taip pat neatmeta, kad S.Skvernelio demokratai reitinguose vėl galėtų susigrąžinti turėtus 10-12 proc. rinkėjų simpatijų, fiksuotų tik partijai susikūrus.

„Nebūtinai tai priklausys vien nuo S.Skvernelio. Tai labai stipriai gali priklausyti nuo vietoje keliamų kandidatų, nes jie galės parodyti, kuo jie skiriasi nuo socialdemokratų. Ar pats S.Skvernelis galėtų išgimdyti kokią idėją – abejoju“, – vertino komunikacijos specialistas.

Jaučiasi nusivylę?

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas teigė, kad valstiečių sugrįžimas į populiariausių partijų trejetuką jį nustebino.

„Tai reiškia, kad dabar šios dvi partijos vertinamos apylygiai. S.Skvernelio partija gyvuos tol, kol bus populiarus S.Skvernelis. Tai yra vieno lyderio partija, į kurią subėgo visi tie, kurie nori likti politikoje, pamanę, kad R.Karbauskiui yra blogai, kad valstiečių sąjunga eina žemyn.

Žmonės, kurie išdavė R.Karbauskio partiją ir nubėgo pas S.Skvernelį, man atrodo, tuoj pradės graužti alkūnes, nes čia, panašu, jie bus apsiskaičiavę“, – svarstė politologas.

V.Dumbliauskas neatmetė, kad S.Skvernelis, kokiu nors būdu atkreipęs žiniasklaidos ir rinkėjų dėmesį į save, vėl kilstels partiją reitingų lentelėse. Tiesa, nuo valstiečių, anot politologo, labai toli vis tiek nepabėgs.

„Vien partijos pavadinimas „Vardan Lietuvos“ parodo, kad partija yra apie nieką. Partija turi burti bendraminčius, kurie mato, kaip valstybė turėtų vystytis, kuria kryptimi, kokios reformos jai reikalingos“, – kalbėjo V.Dumbliauskas.

Vis dėlto, V.Dumbliauskas priminė, kad nemaža dalis pas S.Skvernelį išėjusių politikų valstiečius paliko dėl to, kaip jų pirmininkas R.Karbauskis elgėsi su partijos nariais: pavyzdžiui, nesiskaitė su ilgamete partijos nare Rima Baškiene, o Tomą Tomiliną LVŽS iš partijos išmetė.

„Jie bėgo, nes norėjo dalyvauti politikoje, bet bijau, kad jie nusivils, jei partijos reitingai toliau kris žemyn“, – kalbėjo politologas.

Tiesa, V.Dumbliauskas įsitikinęs, kad net jeigu demokratų reitingai toliau prastės, jau kartą perbėgę politikai S.Skvernelio nepaliks.

„Tikėtina, kad abi šios partijos – valstiečiai ir demokratai, bus valdančiojoje koalicijoje po 2024 metų rinkimų kartu su socialdemokratais. Socdemai vieni tikrai nelaimės, ir net dviejų partijų neužteks valdančiajai koalicijai formuoti“, – prognozavo jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.