Arūnas Dumalakas. Tualetai – jautri tema netgi teatrui

Kodėl bet kuris teatras šiais laikais siekia nutylėti apie svarbią žiūrovui patalpą? Juk seno posakio apie kitą prozišką vietą meno šventovėje – rūbinę – niekas neketina atsisakyti. Bet tualetai – tabu.

Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Arūnas Dumalakas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 25, 2022, 6:05 AM

Štai Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras paskelbė apie 10 mln. eurų kainuosiantį pastato atnaujinimą. Išvardijo, kokius darbus atliks, kiek po jų sutaupys šilumos energijos.

Arba prisiminkime besibaigiančią Lietuvos nacionalinio dramos teatro rekonstrukciją.

Jai vykstant specialistai smalsuolius vedžiojo po teatro patalpas, aiškino, kaip jos pasikeis, net kokios spalvos dekoratyvinį betoną naudos. Tačiau tualetai – paslaptis.

Bet prieš šių didžiausių Lietuvos teatrų atnaujinimą juose apsilankiusiam žiūrovui nebuvo paslaptis, kokios eilės per spektaklių pertraukas nutįsdavo prie moterų tualetų. Kad jais spėtų pasinaudoti, kai kurios damos netgi vaidinimo pabaigos nelaukdavo.

Vis dėlto esminių pokyčių teatrų tualetuose kažin ar bus. Juk padidinus moterų tualetų plotą neabejotinai ant lygių galimybių kontrolieriaus stalo atsirastų įsižeidusių vyrų skundas, o po to gali ir sienas tekti griauti.

Neduokdie, dar koks žiūrovas patirtų moralinę traumą ir atsidurtų vyrų krizių centre – tada jau visai blogai.

Įrengti neutralius lyčiai tualetus teatruose – dar prastesnis sumanymas.

Prisiminkime, kaip apie tai prakalbęs Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius sukėlė audringą diskusijų bangą ir kuo buvo vadinamas.

Vėliau parlamentaras teisinosi, kad norėjo tik paaiškinti, jog Seime vyrų ir moterų tualetai yra skirtinguose aukštuose, o ne greta, kad tai nepatogu darbuotojams ir kad gera iniciatyva kilo Amerikoje įrengti neutralius lyčiai tualetus.

O kiek triukšmavo tėvai, kai per pandemiją reguliuojant moksleivių srautus mokyklose berniukams ir mergaitėms teko naudotis vienu tualetu?

Tad teatrai geriau nieko nekeis. Nes pertvarkos neabejotinai virstų tragedija. Tik ne scenoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.