Kauno apylinkės teismas mini Lietuvos konstitucionalizmui svarbias sukaktis

Kauno apylinkės teisme spalio 25-ąją paminėta Lietuvos Respublikos Konstitucijos diena. Renginio metu pagerbti ir už gerus darbo rezultatus paskatinti Kauno apylinkės teismo darbuotojai.

 Kauno apylinkės teisme spalio 25-ąją buvo minima Konstitucijos diena.<br> Kauno apylinkės teismo nuotr. 
 Kauno apylinkės teisme spalio 25-ąją buvo minima Konstitucijos diena.<br> Kauno apylinkės teismo nuotr. 
 Kauno apylinkės teisme spalio 25-ąją buvo minima Konstitucijos diena (nuotr. šio teismo pirmininkas A.Purvainis). <br> Kauno apylinkės teismo nuotr. 
 Kauno apylinkės teisme spalio 25-ąją buvo minima Konstitucijos diena (nuotr. šio teismo pirmininkas A.Purvainis). <br> Kauno apylinkės teismo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Vaiva Milkeraitienė, Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėja ryšiams su žiniasklaida ir visuomene

Oct 26, 2022, 12:27 PM

Pradėdamas sveikinimo kalbą, teismo vadovas Arūnas Purvainis pažymėjo, jog šiandien šiuolaikinei Konstitucijai sueina 30 metų, o Lietuvos valstybės 1922 metų Konstitucijai – 100 metų. Tai yra unikali proga pareikšti deramą pagarbą pagrindiniam šalies įstatymui ir iš naujo apsvarstyti 1922 metų Konstitucijos reikšmę.

Konstitucinės teisės kūrėjas, profesorius Mykolas Romeris 1922 m. rašė: „Nemanome, kad mūsų konstitucija gyvens tiek amžių, kiek gyvens ir Lietuva, ir kad mes sugebėsime sugauti ir mūsų konstitucijos įstatymu užburti visą Lietuvos ateities paslaptį, sudarydami visiems amžiams tinkamą Konstituciją. Bet vis dėlto konstitucijos įstatymas turėtų būti pastovus ir todėl taip sustatytas, kad tiktų ne vienai valandai ir net ne vienai piliečių kartai“ (Teisė, 1922, Nr. 1, p. 4).

A.Purvainis pabrėžė, jog pripažindami 1922 metų Konstitucijos, kaip vieno iš pagrindinių istorinių šaltinių, padariusio didelę įtaką ir 1992 m. spalio 25 d. Lietuvos Respublikos Konstitucijoje bei teisiškai suformuluotoms pamatinėms vertybėms – žmogaus teisių, laisvių prioritetui, demokratijai, teisinės valstybės siekiui ir pagarbos teisei svarbą, turime puikią progą sugrįžti mintimis ir į 1992 m. referendumą, kuriame tauta balsavo už mūsų visų Konstituciją, gyvuojančią jau 30 metų.

Pasak A.Purvainio, tauta anuomet nesuabejojo ir, kaip skelbia Konstitucijos preambulės žodžiai, atgimusios valstybės piliečių valia priėmė ir paskelbė šią Konstituciją, tuo parodė aiškią kryptį, kurią tauta pasirinko, kuria judame šiandien, kurdami savo ateitį.

„Noriu tikėti, kad Konstitucija yra svarbi kiekvienam iš mūsų, kad suvokiame jos tikrąją reikšmę. Tegul Konstitucija vienija mus ir mūsų tautą, stiprina jos demokratinius principus,“– linkėjo teismo pirmininkas.

Taręs sveikinimo žodį, teismo pirmininkas padėkojo teismo darbuotojams už jų atliekamą kasdienį darbą, atsidavimą tarnybai bei puikius darbo rezultatus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.