Kritikos dėl pareiškimų apie haubicų perdavimą Ukrainai sulaukęs V. Rupšys: nekomentuosiu antraščių

Sulaukęs kritikos iš valdančiosios koalicijos atstovų dėl jo pasvarstymų apie Lietuvos turimų haubicų ir oro gynybos sistemų NASAMS perdavimą Ukrainai, Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys kaltina žiniasklaidą iškraipius jo mintis.

V.Rupšys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Rupšys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 27, 2022, 1:27 PM, atnaujinta Oct 27, 2022, 1:45 PM

„Nesiruošiu komentuoti žurnalistų sukurtų antraščių. Reikia trupučiuką skaityti, kas buvo pasakyta, o kas buvo antraštėje parašyta. Deja, pas mus yra labai daug specialistų, skaitančių tik antraštes, o paskui komentuojančių visuose lygiuose. Aš tikrai nesiruošiu antraštės komentuoti“, – ketvirtadienį Krašto apsaugos ministerijoje vykusioje spaudos konferencijoje nurodė vadas.

Trečiadienį Pabradės poligone lankęsis generolas teigė siūlysiąs Valstybės gynimo tarybai (VGT) neperduoti Lietuvos turimų haubicų „PzH 2000“ ir oro gynybos sistemų NASAMS Ukrainai.

„Aš turiu turėti įrankius. Mes negalime įvykdyti užduoties, neturint tam pajėgumų, bet tas pajėgumas, kurį mes turime, yra ant linijos, kai daugiau nusirengti nebegalime“, – trečiadienį sakė V. Rupšys, teigdamas, kad Lietuva turi ieškoti kitų pagalbos priemonių Ukrainai.

„Pateiksiu tokį siūlymą, turime ieškoti kitų priemonių, kaip remti“, – pridūrė jis.

Visgi, ketvirtadienį Kariuomenės vadas kalbėjo kiek kitaip – aiškindamas ankstesnį savo pasisakymą, jis pabrėžė, kad Lietuvos kariai turi būti tinkamai ginkluoti ir paruošti galimoms grėsmėms, tačiau apie ginkluotės tiekimą Ukrainai vadas neužsiminė.

„Galiu pakartoti, kad Lietuvos kariuomenę reikia vystyti ir toliau, reikia turėti visus pajėgumus, kad mes būtume pasiruošę kartu su sąjungininkais atgrasyti ir esant reikalui ginti. Mes turime turėti atitinkamas pajėgas, kurios būtų įgalios vykdyti šiuolaikines operacijas ir galėtų būti sąveikoje su kitais mūsų sąjungininkais, kurie dabar yra Lietuvoje arba atvyks, esant indikacijoms. Tikrai mes turime turėti sausumos pajėgas, kurios būtų įgalios vykdyti manevrą, kad būtų įgalios ir turėtų atitinkamą ugnies galią ir mūsų kariai būtų maksimaliai saugūs ir pasiektų jiems iškeltus uždavinius. Aš tą sakiau ir tą pakartoju, o antraščių nekomentuoju“, – savo mintis tikslino V. Rupšys.

ELTA primena, kad užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis stebėjosi Lietuvos kariuomenės vado V. Rupšio viešu pareiškimu, kad VGT posėdyje šis siūlys neperduoti Lietuvos turimų haubicų ir oro gynybos sistemų. Anot G. Landsbergio, nacionalinio saugumo klausimai turėtų būti svarstomi už uždarų durų.

„Aš pats laikausi nuostatos, kad tai, kas yra valstybės gynimo taryboje diskutuojama, yra diskutuojama už uždarų durų, nes tie sprendimai yra susiję su nacionaliniu saugumu, su mūsų parama partneriams ir raginu tokio paties principo laikytis ir kitus vadovaujančius pareigūnus. Mane šiek tiek stebina, kad ši diskusija yra viešumoje“, – trečiadienį prie Vyriausybės žurnalistams teigė ministras.

Ketvirtadienį Prezidentūros poziciją išsakė ir Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys. Nors teigė, kad viešos diskusijos dėl Lietuvos turimų haubicų ir oro gynybos sistemų perdavimo Ukrainai nebuvo klaida, vis tik, pabrėžė jis, žodžių pasvėrimas turėtų būti atsargus. Anot K. Budrio, reikėtų uprasti, kad tokia komunikacija pasiekia ne tik kaimynines šalis, tačiau ir priešiškas valstybes.

„Šiandien kiek spėjau pasižiūrėti antraštes, tai yra nuo kaimynų iki mums priešingos propagandos, pasigavusios šią tezę. Ir tai yra nenaudinga“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.