Partijos mosuoja baltomis vėliavomis, dalis kauniečių niršta: neatsiranda Kauną žinančių, patyrusių kandidatų?

Dabartiniam Kauno miesto merui Visvaldui Matijošaičiui dar nepaskelbus, ar būsimuose savivaldos rinkimuose dalyvaus trečiąjį kartą, šalies politinės partijos jau iš anksto mosuoja baltomis vėliavomis ir rimtai kovai net nesiruošia, pastebi politikos ekspertai.

 Kaunas ruošiasi rinkimams.<br>lrytas.lt montažas. 
 Kaunas ruošiasi rinkimams.<br>lrytas.lt montažas. 
Gintautas Labanauskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Gintautas Labanauskas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Darius Razmislevičius.<br>D.Razmislevičiaus asmeninio archyvo nuotr.
Darius Razmislevičius.<br>D.Razmislevičiaus asmeninio archyvo nuotr.
Vytautas Juozapaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Juozapaitis.<br>T.Bauro nuotr.
Vytautas Juozapaitis.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Vytautas Juozapaitis.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Aurelijus Veryga.<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Gabrielė Burbulytės-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Gabrielė Burbulytės-Tsiskarishvili.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Ainius Lašas.<br>D.Umbraso nuotr.
Ainius Lašas.<br>D.Umbraso nuotr.
Mantas Bertulis<br>Soc. tinklo nuotr.
Mantas Bertulis<br>Soc. tinklo nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Visvaldas Matijošaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Oct 27, 2022, 4:16 PM, atnaujinta Oct 28, 2022, 8:33 AM

Jokios politinės patirties neturintys arba Kaune praktiškai nesilankantys kandidatai supykdė ir pokyčių mieste jau norinčius kauniečius.

Sumenkęs posto patrauklumas?

Kauno technologijos universiteto (KTU) docentas, politologas Ainius Lašas pastebi visišką partijų lyderystės badą – politinės jėgos kandidatais į merus kelia ne pirmo ešelono politikus, taip pat nesugeba pritraukti nepartinių kandidatų iš išorės.

„Kaunas ilgą laiką buvo konservatorių tvirtovė, tačiau dabar pagrindiniai valdančiosios koalicijos žmonės turi postus Seime, Vyriausybėje ar kitose institucijose.

Be to, nežiūrint visų minusų, kuriuos galima sieti su dabartiniu Kauno miesto meru, jis yra užsidirbęs tam tikrą teigiamą reputaciją. Stadionas, tapęs simboliu, yra įvykdytas projektas, taip pat olimpinis plaukimo baseinas.

Yra dinamika, kuri veikia dabartinio mero naudai, tad norint su juo pakonkuruoti, reikia pastatyti kažką išskirtinio. Reikėtų paimti stipriausius partijų turimus žmones, o jų kaip ir nėra – jie dabar užsiėmę kitais reikalais“, – pabrėžė A.Lašas.

Pasak politologo, bendras šalyje vyraujantis nepasitikėjimo ir politinio nestabilumo fonas taip pat neduoda daug argumentų žmonėms iš verslo eiti į politiką.

„Tas žmogus galvoja taip: „Mane apspjaudys, aplos, gausiu mažą atlyginimą ir gal už dvejų metų jau viskas baigsis, ir dar mane išmes, kad kažko neįgyvendinau“.

Mero posto patrauklumas, bent žiūrint iš išorės, yra gerokai sumenkęs, todėl labai sunku pritraukti žmones, kurie turi tikrai įspūdingas patirtis – jie renkasi likti išorėje. Tai mums yra didelis minusas, ir mūsų partijoms – taip pat“, – įsitikinęs A.Lašas.

Kandidatai keliami tik todėl, kad reikia?

Savo ruožtu Klaipėdos universiteto (KU) politologė Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili teigė, kad kol kas tikrai susidaro įspūdis, jog partijos iš tiesų net neketina rinkimuose rimtai pakovoti prieš V.Matijošaitį.

„Arba iš tikrųjų keliami kandidatai vien tam, nes reikia, kad politinė partija turėtų kandidatus, arba vis dar laukiama galutinio apsisprendimo ir atsakymo iš dabartinio mero.

Jeigu pirmas variantas – tai labai liūdna, jeigu antras – suprantama. Kai visus kandidatus žinosime, gal ir komitetų kandidatų atsiras, tada pamatysime, kurie kandidatus kelia tik tam, kad užpildytų nišą, o kurie iš tiesų yra linkę pakovoti“, – įsitikinusi politologė.

Anot G.Burbulytės-Tsiskarishvili, pagal kandidatų rinkiminę kampaniją netrukus pasimatys, kiek politikai iš tiesų turi planų užimti mero kėdę.

„Turime suprasti ir politines jėgas – didžiosios partijos negali nekelti kandidatų antrame didžiausiame Lietuvos mieste, kitaip tai reikštų, kad jiems trūksta žmonių, trūksta jėgų. Kandidatų kėlimas yra būtinas, tačiau jų strategija atskleis, kiek rimtai jie pasiryžę investuoti į konkurenciją su V.Matijošaičiu“, – kalbėjo politologė.

Jeigu vis dėlto V.Matijošaitis nuspręstų nedalyvauti rinkimuose, tuomet, anot jos, ir kandidatų rinkiminė kampanija būtų strateguojama visai kitaip. Vis dėlto, politologė įsitikinusi, kad dabartinį Kauno miesto merą ir vėl išvysime rinkimuose.

„Toks ilgas tempimas ir neatsakymas į klausimą, ar jis kandidatuos, ar ne, reiškia, kad žmogus norėtų kandidatuoti“, – svarstė ji.

Sulaukė atviro pasipriešinimo

Kai kurie partijų iškelti kandidatai į Kauno miesto merus sulaukė net atviro bendruomenių pasipriešinimo socialiniuose tinkluose.

Pavyzdžiui, nevyriausybinė organizacija „Lietuvos liberalus jaunimas“ neslėpė nuostabos ir nusivylimo dėl Laisvės partijos sprendimo į Kauno miesto merus kelti prodiuserio Manto Bertulio kandidatūrą.

„M.Bertulis nėra nepriekaištingos reputacijos žmogus. Nuo kaltinimų netinkamu elgesiu su gyvūnais jo kelionių metu iki renginio organizavimo, kuris vėliau tapo COVID-19 židiniu.

Verta prisiminti ir tai, kad M.Bertulis kurį laiką dirbo su V.Matijošaičiu ir ryškiai prisidėjo prie šio įvaizdžio gerinimo, nors Kauno meras tada buvo lygiai toks pats homofobas, seksistas, žmogus, kuriam diskriminacija atrodo visiškai neproblematiška“, – dėstė organizacijos nariai.

Anot politologo A.Lašo, Laisvės partijos vadovybės siūlymas M.Bertuliui kandidatuoti į Kauno miesto merus liudija žmonių trūkumo partijose problemą, tačiau taip pat gali būti ir partijos strategijos dalimi.

„Laikausi nuostatos, kad kuo aukštesnis politinis postas, tuo turėtų būti įspūdingesnė žmogaus patirtis, jo gyvenimo aprašymas. Išskirtiniam postui reikia išskirtinių, įvairialypių patirčių“, – įvertino A.Lašas.

Politologas svarstė, kad Laisvės partija galimai tokia keliama kandidatūra žiūri į ateitį – į būsimus Seimo rinkimus.

„Galbūt partija, save labiau pozicionuojanti kaip jaunimo partiją, tokiu būdu ir bando pritraukti jaunimą – tai gal ir nebloga strategija Seimo rinkimuose, manau, kad į tai ir žiūrima: gali surinkti 7–8 proc., peršokti kartelę ir patekti į Seimą.

Tačiau kaip strategija mero rinkimuose tai atrodo labai nerimtai. Gal jaunimui visas tas reikalas neatrodo keistai, bet eiliniam rinkėjui, kuris ieško žmogaus su atitinkama patirtimi, visa tai atrodo labai nerimtai“, – įsitikinęs A.Lašas.

Visos Lietuvos problema

Tuo metu politologė G.Burbulytė-Tsiskarishvili neskuba M.Bertulio vertinti nei kaip rimto kandidato, nei kaip Laisvės partijos „juokelio“.

„Pasaulyje turime patirčių, kada vadovaujančius postus valstybės lygiu užėmė kandidatai, kurie atrodė, nebijokime to žodžio, kaip iš kosmoso nusileidę į partines kovas“, – priminė ji.

„Asmenybė arba toks įvaizdis, koks yra iki šiol suformuotas, nereiškia, kad žmogus nėra pasiryžęs dirbti arba negali dirbti. Per rinkiminę kampaniją bus galima pasakyti, kiek rimtai iš tiesų galima vertinti šią kandidatūrą.

Tada galėsime atsakyti, kas čia tokio įvykio – ar čia rimtas žingsnis buvo, ar desperacijos pasireiškimas“, – kalbėjo G.Burbulytė-Tsiskarishvili.

Vis dėlto, kaip pastebi A.Lašas, ryškių politikų problema būdinga visoje Lietuvoje.

„Lietuvoje partijos iš principo yra silpnos, jos nėra gausios, nėra masinės. Tai yra globalesnis fenomenas, bet mes niekada neturėjome stiprių partijų. Jos daugiau ar mažiau yra atitrūkusios nuo visuomenės.

Taip susidaro situacija, kai partija turi kokius dešimt žmonių, ir tie patys dešimt žmonių sukasi ir eteryje, ir postuose, o daugiau labai sunku kažką pritraukti ir užauginti“, – pastebėjo A.Lašas.

Pirmasis apie kandidatavimą Kauno miesto mero rinkimuose paskelbė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Aurelijus Veryga. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) kelia Seimo nario Vytauto Juozapaičio kandidatūrą.

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) kelia partijos Kauno miesto skyriaus pirmininko Dariaus Razmislevičiaus kandidatūrą, o Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ vėliavą rinkimuose neš šios partijos Kauno skyriaus pirmininkas Gintautas Labanauskas.

Laisvės partija kelia M.Bartulio kandidatūra, tuo metu Liberalų sąjūdis savo sprendimo dar nepaskelbė.

Tiesioginiai merų ir savivaldybių tarybų rinkimai vyks kitų metų kovo 5 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.