VSAT: nors kurį laiką stebimas neteisėtų migrantų srauto sumažėjimas, tai nereiškia, kad pasienyje – ramybė

Praėjo beveik mėnuo, kai Lietuvos sieną mėginančių kirsti neteisėtų migrantų skaičius neperkopia triženklio skaičiaus, teigia Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis. Vis tik, pažymi G. Mišutis, srautai bet kuriuo metu gali išaugti, todėl kalbėti apie ramybę pasienyje – kol kas anksti.

 Fizinis barjeras.<br>„EPSO-G“ nuotr.
 Fizinis barjeras.<br>„EPSO-G“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2022, 1:04 PM

„Paskutinį kartą triženklis skaičius buvo spalio 6 dieną, kai sieną mėgino kirsti 107 asmenys. Tai tam tikrą laiką dabar stebimas srauto sumažėjimas. Bet tokių sumažėjimų jau buvo ne vienas ir ne du, po kurio laikotarpio sugrįždavome vėl į aukštesnę statistiką. Tai, kad kreivė dabar nukritusi, tikrai nereiškia, kad pasienyje yra ramybė“, – pirmadienį Eltai teigė G. Mišutis.

Sumažėjus srautams, anot VSAT atstovo, rečiau fiksuojami ir mėginimai gadinti fizinį barjerą.

„Natūralu, kad kai yra mažiau grupių, tai ir gadinimo mažiau. Savaitgalį buvo tik vienas kitas, nėra tų tokių per parą buvusių po penkis kartus gadinimų. Bet vis tiek judėjimas vyksta ir tų pačių neteisėtų migrantų pasitaiko, tik dalis jų net nesiryžta eiti prie sienos, vis tik yra sustiprintas patruliavimas, kontrolė, tas pats barjeras duoda savo rezultatus“, – teigė G. Mišutis bei pridūrė, kad sustiprintas sienos su Rusija apsaugos režimas privalo ir toliau išlikti.

„Tai sustiprinta apsauga pasienyje vis dar laikoma ir pokyčių negali būti“, – teigė jis.

Tuo tarpu Lenkijoje ir Latvijoje pastebimas nežymus sieną mėginančių kirsti neteisėtų migrantų srauto išaugimas. G. Mišutis neatmeta, kad bet kuriuo metu šis srautas gali sugrįžti į Lietuvą.

„Bet tos grupės vis tiek niekur nedingo ir dabar šiek tiek tarsi persikėlė tas centras į Lenkijos pusę. Praėjusią parą net ir Latvijoje neįleido 26, kas pas juos yra gana daug. Tai čia bet kuriuo momentu apsikeisti vietomis vėl gali viskas, tai ramybės kol kas nėra“, – aiškino G. Mišutis.

ELTA primena, kad praėjusią parą Lietuvos pasieniečiai apgręžė 7 asmenis, bandžiusius kirsti sieną ir neteisėtai patekti į šalį. Tuo metu į kaimyninėje Latvijoje fiksuoti 26 neteisėti migrantai, o Lenkijos pasienio pareigūnai šeštadienį apgręžė 126 užsieniečius.

Nuo šių metų pradžios Lietuvos pasienio pareigūnai į šalį neįleido 9789 migrantų, pernai – 8106. Iš viso nuo praėjusių metų rugpjūčio 3 d., kai VSAT buvo suteikta teisė apgręžti neleistinose vietose iš Baltarusijos bandančius sieną kirsti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į Lietuvą neįleista 17,8 tūkst.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.