Nemokamos vietos kolumbariume kol kas gali tikėtis ne visų savivaldybių gyventojai

Seimui leidus nuo lapkričio gyventojams nebemokėti už nišas savivaldybių įrengtuose kolumbariumuose, tuo galės pasinaudoti ne visų didmiesčių gyventojai.

Nemokamos vietos kolumbariume kol kas gali tikėtis ne visų savivaldybių gyventojai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nemokamos vietos kolumbariume kol kas gali tikėtis ne visų savivaldybių gyventojai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 2, 2022, 5:25 PM

Už vietas kolumbariumuose teks ir toliau mokėti vilniečiams bei kauniečiams, nes tuose miestuose šios mirusiųjų palaikų saugojimo vietos įrengtos ne savivaldybių, o privačiomis lėšomis.

Vilniuje – beveik 600 laisvų vietų ir visos mokamos

Vilniuje veikia trys kolumbariumai – Kairėnų, Liepynės ir Sudervės kapinėse. Juose per mėnesį iš viso palaidojama apie dešimt mirusiųjų.

Visi sostinės kolumbariumai įrengti investuotojų lėšomis, o pagal galiojančias sutartis savivaldybei jie turėtų būti perduoti, kai bus parduotos visos nišos.

Savivaldybės BNS atsiųstame atsakyme teigiama, kad kremuojamų palaikų kasmet daugėja, todėl nepriklausomai nuo jų kainos, kolumbariumų nišų poreikis greičiausiai augs, todėl dar vienam bus numatyta vieta Antakalnio kapinėse, projektuojant jų plėtrą.

Liepynės kolumbariume dabar laisvų nišų yra apie 40 iš 300 ), jos kainuoja po 420 eurų. Kairėnų kolumbariume laisvos 99 vietos iš 432, jos kainuoja po 815 eurų. Sudervės kapinėse iš esamų 989 nišų, laisvų yra 420. Jos yra brangiausios – po 848 eurus.

Kaune užimta 75 proc. nišų

Kauno miesto savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ teisės ir personalo vadovė Justina Gracija Vanžodė BNS tvirtino, kad kolumbariumų paklausa Kaune yra nemaža.

„Kasmet mirusiųjų laidojimo urnose būdas tampa vis populiaresnis“, – teigė ji.

Kaune kolumbariumus galima rasti trijose kapinėse: Petrašiūnų, I Romainių ir Seniavos.

Visų jų pastatymą finansavo ne savivaldybė, o jos įmonė „Kapinių priežiūra“. Nišų kaina su 25 metų priežiūra svyruoja nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. eurų.

iš viso įrengta maždaug 1,3 tūkst. nišų, iš kurių apie 75 proc. šiuo metu jau panaudotos.

„Kapinių priežiūros“ atstovė pranešė, kad atsižvelgus į Panemunės kapinių populiarumą ir ten esantį nedidelį laisvą plotą, svarstoma dar vieną – ketvirtą – kolumbariumą įrengti šiose kapinėse.

J. G. Vanžodės teigimu, pagrindinė problema, su kuria susiduria šių laidojimo vietų prižiūrėtojai, yra žmonių „noras kažkaip ypatingai pažymėti kolumbariume saugomo mirusiojo atminimą“, sumontuojant papildomas nišos detales, kurios sugadina marmurines ar granitines plokštes.

Klaipėda planuoja du naujus kolumbariumus

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus patarėja Daiva Breivė BNS nurodė, kad savivaldybės lėšomis įrengtame vieninteliame kolumbariume su 140 vietų Lėbartų kapinėse laisvų nišų nebėra, 2006–2008 metais jos išdalytos nemokamai.

Jos teigimu, kolumbariumų plėtros galimybės bus teikiamos 2023–2025 metų strateginiam veiklos planui – planuojama Joniškės kapinėse projektuojant naują tvorą kartu numatyti galimybę įrengti tam skirtoje atkarpoje kolumbariumą.

„Taip pat papildomai kolumbariumo klausimas turėtų būti sprendžiamas projektuojant ir įrengiant naujas Klaipėdos miesto kapines“, – teigė Klaipėdos miesto savivaldybės atstovė.

Pasak D. Breivės, jei savivaldybės lėšomis įrengtos kolumbariumo nišos buvo užimtos per trejus metus, kai Lietuvoje buvo tik vienas krematoriumas, o kiti palaikai buvo vežami į kaimynines valstybes, tai, tikėtina, kad Lietuvoje veikiant trims krematoriumams, iš kurių du yra Klaipėdos apskrityje, naujų kolumbariumų nišos užsipildys sparčiau.

„Pastebime, kad pradėjus veikti Klaipėdos apskrityje krematoriumams, laidojimas urnomis Klaipėdos miesto kapinėse padidėjo apie 35 procentų. Manome atitinkamai padidės ir poreikis kolumbariumų nišoms“, – BNS tvirtino D. Breivė.

Šiauliuose per mėnesį užimamos 6–7 naujos nišos

Šiaulių miesto savivaldybės Miesto ūkio ir aplinkos skyriaus vedėja Eglė Bružienė BNS pabrėžė, kad kolumbariumų paklausa nemaža.

„Kiekvieną mėnesį užimamos 6–7 naujos nišos, nevertinant tų palaidojimų, kai laidojama į jau turimas nišas“, – tvirtino ji.

„Nišas pradėjus teikti nemokai, manome, kad jos bus užpildytos šių metų gruodį“, – sakė E. Bružienė.

„Pradėjus teikti nišas nemokamai, gali kilti jų poreikis, o tuo pačiu reikalingos ir pakankamos lėšos kolumbariumų plėtrai, kurių savivaldybė neturi. Kolumbariumų plėtra planuota iš surinktų lėšų už suteiktas nišas“, – pridūrė ji.

Pasak E. Bružienės, vienos nišos, kurioje telpa keturios urnos, kaina dabar siekia 1 tūkst. eurų.

Šiuo metu kolumbariumas yra tik vienose iš dviejų miesto kapinių – Ginkūnuose, o Donelaičio kapinėse kolumbariumas projektuojamas, jį ketinama pastatyti 2023 metais.

Privačių kolumbariumų Šiauliuose nėra.

Nepanaudotų nišų Ginkūnų kapinėse spalio pradžioje buvo apie 40, iš kurių 30 pažadėta Tremtinių sąjungai.

Panevėžyje – apie 300 laisvų vietų

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos atstovė Loreta Kaškelienė nurodė, kad Šilaičių kapinėse esantis Panevėžio miesto lėšomis pastatytas kolumbariumas pradėjo veikti 2014 metais, iš pradžių jame įrengtos 424 keturvietės nišos, jos jau visos parduotos.

Antruoju statybos etapu, kuris baigtas 2020 metais, pastatytas kolumbariumas su 511 keturvietėmis nišomis, iš jau jau užimta 200 nišų. Vienos kaina – 550 eurų.

L. Kaškelienės teigimu, nuo kolumbariumo atidarymo, kasmet parduodama vis daugiau vietų.

„Atsižvelgiant į skaičius, galima buvo spręsti, kad esamo kolumbariumo būtų užtekę preliminariai dvejiems metams, tačiau kaip sparčiai pildysis kolumbariumas vietoms tapus nemokamoms, pasakyti negalime“, – BNS teigė ji.

L. Kaškelienė pranešė, kad mieste planuojama statyti dar vieną naują kolumbariumą šalia Kristaus Karaliaus katedros kapinių.

Kol kas nėra aišku, kas – savivaldybė ar privatus verslas – statys šį kolumbariumą.

Šių metų gegužę Seimas priėmė Žmonių palaikų laidojimo įstatymo pataisas, kad savivaldybių lėšomis įrengtos kolumbariumo nišos gyventojams turi būti skiriamos nemokamai.

Pataisą pateikusi „darbietė“ Vaida Giraitytė-Juškevičienė teigė siekianti lygiateisiškumo visiems gyventojams, mat už kapavietes mokėti nereikia, o už vietą kolumbariume imamas mokestis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.