Baltarusijoje dėl kaltinimų ekstremizmu sulaikyta Lietuvos pilietybę turinti mokytoja

Baltarusijos žiniasklaida praneša, kad šią savaitę dėl kaltinimų „ekstremizmu“ šalyje buvo sulaikyta Lietuvos pilietybę turinti mokytoja Jelena Cimbalist.

Antrankiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Antrankiai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 3, 2022, 5:57 PM, atnaujinta Nov 3, 2022, 6:00 PM

Nepriklausomo naujienų portalo „Naša Niva“ teigimu, platformos „Telegram“ provyriausybiniuose kanaluose paskelbtame vaizdo įraše sulaikyta moteris pasakoja, kad yra Lietuvos pilietė ir dirba mokytoja vienoje Minsko mokyklų.

Jame 58-erių moteris esą prisipažįsta dukart dalyvavusi protesto akcijose, vykusiose po 2020 metais įvykusių prezidento rinkimų, ir skaitė „destruktyvių kanalų“ pranešimus.

Nepriklausoma Baltarusijos televizija „Belsat“ cituoja vieną su Baltarusijos jėgos struktūromis susijusį „Telegram“ kanalą, kuris tvirtina, kad J. Cimbalist persikėlė į Baltarusiją 2011 metais. Ji kaltinama dalyvavimu protestuose ir destruktyvia veikla.

Apie jos sulaikymą paskelbė ir teisių gynimo grupė „Viasna“.

Lietuvos ambasada Minske apie galimą Lietuvos pilietės sulaikymą oficialiai neinformuota. Pamačiusi šią žinią žiniasklaidoje, ji perdavė notą Baltarusijos atstovams, prašydama suteikti informacijos apie įvykio aplinkybes, BNS informavo užsienio reikalų ministro patarėja Paulina Levickytė.

Lietuvoje veikiančio Baltarusijos centro „Mūsų namai“ atstovė Olga Karač LRT televizijai sakė, kad mokytoja sulaikyta ne dėl to, jog, pavyzdžiui, buvo prisijungusi prie kokių nors grupių socialiniuose tinkluose, o „ji sulaikyta dėl to, kad yra Lietuvos pilietė“.

„Baltarusijos režimas ieško, kaip spausti Lietuvą, nes Lietuva laikosi principingos pozicijos ir A. Lukašenka nori bet kokia kaina parklupdyti Lietuvą, priversti derėtis, kalbėtis. Šiuo atveju daiktus reikia vadinti tikrais vardais: Jeleną Cimbalist Baltarusijos režimas paėmė įkaite, kad šantažuotų Lietuvą“, – sakė O. Karač.

2020 metų rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje paskelbus, kad rinkimus vėl laimėjo nuo 1994 metų šaliai vadovaujantis autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, šalyje kilo masiniai protestai.

Opozicija ir Vakarų šalys šių rinkimų nepripažįsta laisvais bei teisingais.

Baltarusijos valdžia į opozicijos demonstracijas sureagavo itin griežtomis priemonėmis: milicija sulaikė per 35 tūkst. žmonių, tūkstančiai protestuotojų teigė patyrę jėgos struktūrų pareigūnų smurtą. Svarbiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba priversti palikti šalį, nepriklausomų žiniasklaidos priemonių redakcijos apieškotos, o jų žurnalistai – areštuoti.

Su A. Lukašenka rinkimuose konkuravusi Sviatlana Cichanouskaja pasitraukė iš Baltarusijos ir savo politinę veiklą tęsia iš Vilniaus.

Europos Sąjunga įvedė sektorines sankcijas Baltarusijai. Anksčiau sankcijos įvestos atskiriems Baltarusijos pareigūnams, prisidėjusiems prie taikių demonstracijų malšinimo ir represijų. Lygiagrečiai sankcijas Baltarusijai sugriežtino JAV, Jungtinė Karalystė, Kanada.

Žmogaus teisių grupė „Viasna“ savo tinklalapyje skelbia, kad ir šiuo metu Baltarusijoje yra 1375 politiniai kaliniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.