Pirmą kartą į Kauną atvykusi pora iš Izraelio – apie tai, kas juos sužavėjo ir ką rekomenduos pamatyti savo pažįstamiems

Žydų atminties kultūrai skirti renginiai į Kauną paskatino atvykti nemažai litvakiškų šaknų turinčių žydų. Sutuoktiniai Oleiskiai iš Tel Avivo Kaune lankėsi pirmą kartą, bet neabejojo, kad ne paskutinį.

D. ir A.Oleiskiai sakė, kad Kaunas šiek tiek primena kai kurias Tel Avivo gatves.<br>M.Patašiaus nuotr.
D. ir A.Oleiskiai sakė, kad Kaunas šiek tiek primena kai kurias Tel Avivo gatves.<br>M.Patašiaus nuotr.
D. ir A.Oleiskiai sakė, kad Kaunas šiek tiek primena kai kurias Tel Avivo gatves.<br>M.Patašiaus nuotr.
D. ir A.Oleiskiai sakė, kad Kaunas šiek tiek primena kai kurias Tel Avivo gatves.<br>M.Patašiaus nuotr.
D. ir A.Oleiskiai sakė, kad Kaunas šiek tiek primena kai kurias Tel Avivo gatves.<br>M.Patašiaus nuotr.
D. ir A.Oleiskiai sakė, kad Kaunas šiek tiek primena kai kurias Tel Avivo gatves.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 6, 2022, 9:40 PM

Danielis Oleiskis yra vieno iškiliausių Kaune gyvenusių žydų Jakobo Oleiskio sūnus. Jo tėvas buvo itin svarbią reikšmę ir gilias tradicijas tarpukario Lietuvoje turėjusios Amatų ir žemės ūkio darbo draugijos ORT įsteigtos amatų mokyklos įkūrėjas ir ilgametis vadovas. Vėliau šios mokyklos pagrindu sukurta sistema tapo itin svarbia organizacija, po karo ruošusia specialistus darbui Izraelyje.

Spalio mėnesį D.Oleiskis su žmona Ariya pirmą kartą viešėjo Lietuvoje, o jų kelionės tikslas buvo ištyrinėti tėvo Jakobo gimimo ir gyvenimo kelią bei holokausto metu patirtus išgyvenimus.

Inovacijų srityje verslą plėtojantys sutuoktiniai neabejojo, kad į Kauną dar sugrįš, tik jau ne kaip turistai.

Įspūdžiai – labai stiprūs

„Įspūdžiai yra labai stiprūs. Vaikščiodamas po Kauną patyriau, kad gyvenu visiškai kitokį gyvenimą negu mano tėvas. Yra didelis skirtumas gyventi savo valstybėje, kurioje gali daryti viską, ką nori ir gali.

Tačiau vis tiek išlieka klausimas, ar holokaustas negalėtų ir vėl pasikartoti. Matant visas tas vietas – IX fortą, Kauno geto teritoriją ta tema vis dar išlieka labai jautri“, – sakė D.Oleiskis.

Pasak poros, juos labiausiai palietė būtent ekskursija IX forte, kuriame žydų tautybės žmonės masiškai buvo naikinami nuo 1941-ųjų spalio iki pat Sovietų Sąjungos Raudonosios armijos okupacijos 1944 metų rugpjūtį.

Taip pat sutuoktiniai lankėsi Šakiuose, kur gimė J.Oleiskis, ir aplankė daugumą žydų kultūrai svarbių objektų Kaune.

„Esu labai nustebinta, kiek daug dėmesio Kaune skirta žydų temoms. Mus labai sužavėjo, kad miestas yra gana gerai išlikęs, nes nebuvo sugriautas karo metu, todėl yra išlaikyta dauguma buvusio žydų gyvenimo Kaune atributų“, – sakė A.Oleiski.

Sutrukdė COVID-19 infekcija

Sutuoktiniai neslėpė, kad apsilankyti Kaune buvo suplanavę gerokai anksčiau, bet jų viešnagę sutrukdė prasidėjusi COVID-19 pandemija. Paklausti, ar žino, kad šiemet Kaunas yra Europos kultūros sostinė, Oleiskiai paminėjo ir keletą objektų, kuriuos aplankė pagal kultūros programos rekomendacijas. Pora užsuko į E.Ožeškienės gatvėje įsikūrusią Kiemo galeriją, apžiūrėjo žinomos Izraelio poetės Lėjos Goldberg atminimui skirtą piešinį ant namo Kęstučio gatvėje.

Tačiau net kai pasibaigs Europos kultūros sostinės renginiai, Oleiskiai rekomenduos savo pažįstamiems atvykti į Lietuvą, taip pat ir tiems, kurie neturi litvakiškų šaknų, nors tai – retenybė.

„Dauguma mūsų pažįstamų, draugų turi sąsajų su Lietuva, todėl jiems labai įdomi mūsų viešnagė, jie jau klausinėja, ką rekomenduotume pamatyti. Aplankyti Kauną patarsime visiems be išimties“, – pabrėžė A.Oleiski.

D.Oleiskis taip pat atkreipė dėmesį, kad iki pandemijos daugybė Izraelio vyresniųjų klasių moksleivių vykdavo į holokausto temai skirtas ekskursijas į Lenkiją, kurios per pandemiją buvo sustabdytos.

„Šios ekskursijos yra privaloma jaunuolių švietimo sistemos dalis, neabejoju, kad Lietuva galėtų pasinaudoti proga ir pasiūlyti tokias ekskursijas organizuoti iš Tel Avivo į Kauną“, – sakė jis.

Sužavėjo miesto žmonės

Kaune apsilankiusi žydų pora iš Izraelio liko sužavėta ne tik miesto grožio, bet ir paslaugių, malonių žmonių.

„Kaune nemažai bauhauzo stiliaus pastatų, tuo Kaunas šiek tiek primena kai kurias Tel Avivo gatves, nors, žinoma, miestai labai skirtingi – ir dėl žmonių skaičiaus, ir dėl klimato. Tačiau labiausiai mus sužavėjo, kad beveik visuose restoranuose, kuriuose lankėmės, galėjome paragauti latkių – tai buvo vienas mėgstamiausių mano uošvio patiekalų“, – sakė A.Oleiski.

Latkėmis litvakai vadina bulvinius blynus. Kaip ir daugelis kitų tradicinės lietuvių virtuvės patiekalų, tokių kaip kugelis ar silkė pataluose, bulvinių blynų kepimo tradicija yra perimta iš čia gyvenusių žydų.

Ištvėrė lagerius

J.Oleiskis gimė 1899 metais Šakiuose, 1929-aisiais tapo pasaulinės ORT organizacijos direktoriumi.

Nacių okupacijos metais J.Oleiskis pateko į Kauno getą. Suprasdamas, kaip svarbu įgyti profesiją ir žinių, net geto sąlygomis sugebėjo organizuoti amatų kursus jaunuoliams.

J.Oleiskiui pavyko išgyventi Antrojo pasaulinio karo tragediją, ištverti nacių lagerius.

Persikėlęs gyventi į Izraelį jis įnešė didžiulį indėlį plečiant ORT mokyklų tinklą ir didinant mokinių skaičių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.