S. Gentvilas teigia nebesuprantantis koalicijos partnerio M. Majausko elgesio: galbūt jis ieško priežasties būti išmestu Užsiminė, kuri partija jau siekia konservatorių persivilioti

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Mykolo Majausko konfliktas su konservatorių partijos vadovybe dėl PVM lengvatų gali peraugti į dar aukštesnį lygį – jau pasigirdo kalbų ir apie kitų politinių partijų siekį parlamentarą persivilioti. Aplinkos ministras Simonas Gentvilas tikina nesuprantantis M.Majausko elgesio, ir teigia, kad šiandien BFK pirmininkas kalba kaip „tikras opozicionierius“.

 M.Majauskas ir S.Gentvilas<br> Lrytas.lt koliažas
 M.Majauskas ir S.Gentvilas<br> Lrytas.lt koliažas
Mykolas Majauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Majauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Majauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Majauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Rasa Budbergytė<br>T.Bauro nuotr.
 Rasa Budbergytė<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkos ministras Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Aplinkos ministras Simonas Gentvilas<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Mykolas Majauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Mykolas Majauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2022-11-06 07:41

Apie politines aktualijas S.Gentvilas bei socialdemokratų frakcijos atstovė Rasa Budbergytė kalbėjo „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“.

Komunikacija galėtų būti sklandesnė

Laidoje politikai prisiminė ir jau kelias savaites aptarinėjamą vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės bei buvusio Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado Ričardo Pociaus konfliktą. Paklaustas, kokia yra Liberalų sąjūdžio pozicija VRM vadovės atžvilgiu, S.Gentvilas kalbėjo, kad tam tikri ministrės atsakymai padėtų užversti svarbų šios istorijos puslapį.

„141 Seimo narys – 141 nuomonė. Bet istorijos traktavimas yra vienareikšmiškas – žmogus išėjo iš darbo šalių susitarimu, išėjęs labai garsiai pradėjo šnekėti, neatmeta ir politinės karjeros. <...> Bet ministrė su savo komunikacija padėtų sudėlioti taškus ant „i“.

Man netrūksta atsakymų, bet akivaizdu, kad tai užverstų didelį lapą šitoje istorijoje. Ir opozicijos vienas iš lyderių vėl tapo aktualus, uždavinėja įvairius klausimus“, – svarstė S.Gentvilas.

Paklaustas, ar jį patį įtikina A.Bilotaitės komunikacija ir paaiškinimai dėl R.Pociaus, jis pažymėjo, kad VRM vadovės elgesį ir retoriką turėtų vertinti komunikacijos specialistai.

„Aš manau, kad visada aiškūs, tikslūs atsakymai, ypač, jeigu dar premjerė sugeba ir sentencijomis šnekėti, jie užverčia. Šiuo atveju manau, kad kritika turėtų būti nueinančiam generolui, ir ta leksika, kurią jis vartoja, irgi praskleidžia truputį tą kultūrą, kuri vyravo tarnyboje. Visada, kai būna kažkokia situacija, komunikacija galėtų būti geresnė, bet ar yra darbinių klaidų, aš čia neturiu priekaištų“, – aiškino S.Gentvilas.

Savo ruožtu socialdemokratė R.Budbergytė teigė, kad netoli Lietuvos vykstančio karo metu svarbiausia yra užtikrinti, kad nepasikartotų tokia situacija, kai nėra aiškiai pasiskirsčiusi atsakomybė, pareigos, ir nepasikartotų praėjusiais metais kilusių riaušių scenarijus.

„Kaip ten vyko, kodėl vyko, kas inicijavo, kokie planai, kas kokį nors ikiteisminį tyrimą pradėjo, kas tas riaušes slopino? Taip negali būti, taip tikrai negali būti“, – sakė ji.

Socialdemokratė pridūrė, kad tam tikrų klausimų pati Vidaus reikalų ministerija ir jos problemos jai pačiai kelia jau seniai.

„Kaip pačiai dirbusiai Vidaus reikalų ministerijoje, man labai aktualu yra sužinoti tuos tikrus atsakymus į klausimus. Praktiškai nuo 2000-ųjų metų matau, kad vidaus reikalų sistemoje galbūt yra užsilikusios tam tikros sisteminės ydos, kurios jau virtę pūliniais. Ir ministrė Bilotaitė, kuri jau nebe pirmą dieną ministrė, kuri jau nebegali būti pasimetusi, negali vadovautis emocijomis, staiga ateina pasiaiškinti ir matome daug emocijų ir išsisukinėjimų.

Visa tai rodo, kad kažkas yra ten neaiškaus toje situacijoje. Tai turime bandyti išsiaiškinti, o jeigu ir nepavyktų, bent jau ministrė, kaip politikė, ir kiti jos kolegos Seime turėtų suprasti, kad ministrė nelaksto į jokią Europą ir nesirūpina nei dėl dujų, nei dėl elektros kainų – ji turi labai rimtų pareigų, kurios susijusios su viešuoju saugumu“, – teigė R.Budbergytė.

Įvertino ir M.Majausko dramą

Pastaruoju metu netyla kalbos ir dėl Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Mykolo Majausko elgesio, kuris iki šiol laikosi pozicijos, kad PVM lengvata maitinimo įstaigoms, meno, kultūros ir sporto renginiams būtų neterminuotai pratęsta. Tai jau spėjo iššaukti nemenką konfliktą partijos viduje. S.Gentvilas prisipažino, kad tokio koalicijos partnerio elgesio jis tiesiog nesupranta.

„Iš principo aš nesuprantu Mykolo Majausko. Galbūt jis ieško konflikto ir priežasties būti išmestu iš esamos kėdės ar partijos. Aš nesuprantu jo elgesio. Aš jam tai sakiau, bet jis mano, kad tai yra logiška.

Kai tu esi Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas parlamentinėje respublikoje, tavo Vyriausybė, tavo finansų ministrė, tavo premjerė teikia biudžetą, 18 milijardų viešųjų išlaidų, tavo užduotis yra parodyti gerąsias jo puses. <...> Čia yra opozicijos užduotis parodyti, ko nėra, o ką dabar gerbiamas Mykolas daro – jis visą biudžetą, o jis yra puikus, apvertė aukštyn kojomis“, – vertino aplinkos ministras.

Jis pažymėjo, kad M.Majauskas pats dalyvavo ir uždaruose Vyriausybės posėdžiuose.

„Mykolas dalyvavo biudžeto rengime, jis dalyvavo Vyriausybės uždaruose posėdžiuose, buvo vidiniai posėdžiai, pristatymai, ir M.Majauskas juose dalyvavo. O kodėl jis dabar išeina ir kalba kaip tikras opozicionierius, aš nežinau. Tai yra kelias į niekur“, – pridūrė S.Gentvilas.

Tiesa, jis nedrįso vertinti, ar tai galėtų būti M.Majausko kerštas už negautą postą Europos Audito Rūmuose.

„Aš to patvirtinti negaliu. Aš žinau apie vienintelę kandidatę – gerbiamą L.Andrikienę. Bet kai buvo antraštės, aš jam pasakiau, kad jis būtų geras auditorius“, – prisiminė liberalas.

LSDP frakcijos Seime narė R.Budbergytė savo ruožtu spėjo, kad šiuo metu valdantieji tiesiog yra labai pavargę, tačiau jokiu būdu negalima nukrypti nuo esminių klausimų.

„Nepaisant to, kad jie giriasi, koks yra puikus biudžeto projektas – negalima labai ginčytis, jis yra tikrai gana geras – bet vis dėlto jie yra pilni baimės, kad gali būti viršytas biudžeto deficitas, augs skolos aptarnavimo kaštai, ir tai yra suprantama. Bet manau, iš tos baimės valdantieji, ypač konservatoriai, pradėjo per daug lenkti į tą kitą pusę, kad net ir svarstymo eigoje dėl biudžeto projekto negali būti jokių kitokių siūlymų. <...>

Aš manau, jie stipriai perlenkia, patys įvarė save į kampą, ir gaunasi dabar tokia situacija, kai jų priežiūros komitetas grasina, kad teks pasitraukti Majauskui iš partijos ir pirmininko pareigų. Ar tai yra kažkoks jo kerštas, kad jis negavo posto, aš tikrai negaliu pasakyti. <...> Svarbu yra klausimas apie viešuosius finansus, ir turi būti surasta išeitis“, – sakė ji.

S.Gentvilas sureagavo ir į sklindančias kalbas apie tai, kad M.Majauskas jau gauna pasiūlymų jungtis prie kitų politinių partijų.

„M.Majauskas yra protingas, išsilavinęs, patyręs žmogus, linkiu jam rasti vietą konservatorių partijoje. Tik jis žino, kas jam ką siūlo. Skaldymas visada vyksta, oponentai visada bando paskaldyti, bet esu girdėjęs, kad Laisvės partija yra siūliusi M.Majauskui prisijungti jo išėjimo atveju. Esu girdėjęs iš Seimo narių“, – tvirtino jis.

Visą pokalbį laidoje „24/7“ žiūrėkite sekmadienį 16:30 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.