E. Gentvilas kritikuoja A. Bilotaitę: manęs netenkina ministrės atsakinėjimai

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tikina, kad parlamento liberalai nepalaikys opozicijos inicijuojamo Laikinosios tyrimo komisijos kūrimo, kuriuo siekiama išsiaiškinti vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės atsakomybę organizuojant praėjusiais metais vykusių riaušių malšinimą. Visgi, politikas kritiškai atsiliepia apie pačią ministrę – pasak jo, neatsakytų klausimų liko, bet konservatorė pasirinko netinkamą būdą juos atsakyti.

Seimo narys Eugenijus Gentvilas. <br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Seimo narys Eugenijus Gentvilas. <br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2022, 11:49 AM

„Manęs netenkina ministrės atsakinėjimai opozicijai. Aš tą sąžiningai ir garsiai turiu pasakyti. Šitaip nėra atsakinėjama. Taip nėra duodami atsakymai, o kuriamas politinių emocijų laukas, kuris sukelia dar daugiau noro kabinėtis prie ministrės. Manau, kad ji pati turėtų įvertinti savo viešąjį kalbėjimą ir bendravimą su opozicija. Čia nebuvo jos stiprioji pusė“, – antradienį žurnalistams Seime teigė parlamentaras.

Pasak E. Gentvilo, atrasti atsakymus bei objektyviai išsiaiškinti visas prieš metus prie parlamento rūmų vykusių riaušių valdymo aplinkybes gali Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) bei Teisės ir teisėtvarkos (TTK) komitetai. Tuo metu specialiąja tyrimo komisija, politiko manymu, galėtų būti pasinaudojama viešųjų ryšių tikslais.

„Šitie du komitetai galėtų profesionaliai, objektyviai ir be politinių emocijų atsakyti į visuomenei svarbius klausimus“, – tikino liberalas.

„Opozicija, kuri inicijuoja šitą laikinąją tyrimo komisiją, ne kartą iš anksto yra smerkiančiai ir kaltinančiai jau pasisakiusi apie ministrės Biloitaitės veiksmus. Manau, kad tai atima galimybę objektyviai tirti, o atsiras labai daug viešųjų ryšių ir bandymų, ypač artėjant savivaldos rinkimams, rodyti, demonstruoti save, o ne spręsti reikalą“, – svarstė jis.

Antradienį opozicijai priklausančių parlamentarų grupė, siekiant išsiaiškinti vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės atsakomybę organizuojant praėjusiais metais vykusių riaušių malšinimą, ketina Seimui pateikti įstatymo projektą dėl Seimo laikinosios komisijos sudarymo. Valdantieji Seime turi 74 balsus, opozicija – 67.

Laikinosios tyrimo komisijos prašoma ištirti, ar 2021 m. rugpjūčio 10 d. neramumų prie Seimo metu buvo naudotas riaušių malšinimo planas, jei taip, tai koks? Taip pat klausiama, ar buvo duotas įsakymas aktyvuoti masiniams neramumams malšinti ir viešajai tvarkai atkurti skirtą planą „Vėtra“? Jei taip, kas šį įsakymą davė ir kada? Ar įsakymas buvo įformintas pagal tuo metu galiojusių teisės aktų reikalavimus.

Taip pat reikalaujama ištirti, kas, kada ir kokiu tikslu riaušių dieną inicijavo ikiteisminį tyrimą dėl galimo jų organizavimo pagal Baudžiamąjį Kodeksą. Klausiama, kokia tvarka remiantis neramumams malšinti buvo pasitelkiami VST pareigūnai – ar tai padaryta pagal VST pareigūnų pasitelkimo tvarką, kai jiems konkrečias užduotis nustato vidaus reikalų ministras.

„Ar buvo pasirašytas toks VRM ministro įsakymas ir kokios konkrečios užduotys buvo skirtos VST pareigūnams? Kas buvo paskirtas atsakingas už užduočių vykdymą, jei VST pareigūnai buvo pasitelkti padėti policijos pareigūnams? Kas vadovavo pasitelkimo operacijai?“, – dėstoma projekte.

Taip pat prašoma išnagrinėti, ar ministrė A. Bilotaitė reikalavo R. Pociaus atsistatydinti iš pareigų, nuolat jį tikrino, elgėsi nepagarbiai, sukurdama darbui nemalonią psichologinę aplinką ir socialiai nesaugias darbo sąlygas bei baimes dėl galimybės netekti užtarnautų socialinių garantijų?

Komisiją siūloma sudaryti iki rudens Seimo sesijos pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.