Lietuvos diplomatas – Rusijos propagandos taikiklyje: užsimanęs pakeliauti po Kamčiatką sulaukė ir policijos dėmesio

„Mūsų nekvietė, bet mes pasirodėme“, – džiūgaudamas rašo vienas iš Rusijos portalų, aprašydamas Lietuvos konsulo Rusijoje Ugniaus Labučio turistinę kelionę po Kamčiatką, kurioje diplomatas esą taip pat buvo sulaikytas rusų policijos pareigūnų.

Seimo opozicijos atstovai stebisi, kad ministerija, deklaruojanti griežtą poziciją Rusijos atžvilgiu, tokių pačių reikalavimų netaiko savo diplomatams.<br>lrytas.lt montažas
Seimo opozicijos atstovai stebisi, kad ministerija, deklaruojanti griežtą poziciją Rusijos atžvilgiu, tokių pačių reikalavimų netaiko savo diplomatams.<br>lrytas.lt montažas
Ugnius Labutis Kamčiatkoje.
Ugnius Labutis Kamčiatkoje.
Mečys Laurinkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mečys Laurinkus.<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 11:33 AM, atnaujinta Nov 9, 2022, 9:28 PM

Kol Rusijos žiniasklaida aiškina apie „rusofobiškų valstybių taikomus dvigubus standartus“, Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai teigia, kad tai – dar viena Rusijos dezinformacijos ataka.

Tuo metu Seimo opozicijos atstovai stebisi, kad ministerija, deklaruojanti griežtą poziciją Rusijos atžvilgiu, tokių pačių reikalavimų netaiko savo diplomatams.

Džiaugėsi diplomato kelione

Rusų leidinyje „Kamčiatkos pusiasalis“ spalio pabaigoje pasirodė informacija, kaip Rusijos konsulas U.Labutis birželį turizmo tikslais lankėsi šalies rytuose esančiame Kamčiatkos pusiasalyje, o per ekskursiją į Avačios ugnikalnį buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Anot portalo, ekskursijos metu U.Labutį ir kartu keliavusį mediką Artūrą Slavinską sulaikė policija, nes lietuviai buvo teritorijoje, kurioje reguliuojamas užsienio piliečių patekimas, o leidimo lankytis joje vyrai neturėjo.

Rusijos žiniasklaida aiškino, kad pasinaudoję diplomatiniu statusu, lietuviai išvengė baudų ir toliau mėgavosi atostogomis Kamčiatkoje.

Portalas taip pat stebėjosi „rusofobiškų valstybių dvigubais standartais“.

Teigiama, kad Lietuva buvo viena pirmųjų, uždraudusių rusams į šalį atvykti su turistinėmis vizomis, tačiau tai nesutrukdė Lietuvos diplomatui Kamčiatkoje turistauti, plaukioti laivais, o vėliau socialiniuose tinkluose dalintis žvejybos, krabų, ugnikalnių nuotraukomis.

Vertina kaip dezinformacijos ataką

Savo ruožtu užsienio reikalų ministro atstovė spaudai Paulina Levickytė portalui lrytas.lt teigė, kad ministerija rusų portale pasirodžiusią informaciją apie diplomato kelionę vertina kaip dar vieną Rusijos skleidžiamą dezinformacinę ataką.

„Pažymime, kad tai buvo asmeninė diplomato kelionė į Kamčiatką šių metų birželio pabaigoje.

Turistinės kelionės metu diplomatas buvo sustabdytas mobiliajame poste. Pareigūnai, sužinoję, kad ekskursijos dalyviai nėra RF piliečiai, teigė, kad šie nukrypę 3 km. nuo užsieniečiams leistino maršruto.

Turizmo agentūros paskirtas automobilio vairuotojas apsisuko ir grįžo į leistiną kelią. Pareigūnų patikrinimas nebuvo įformintas jokiais dokumentais, nuobauda už nusižengimą nebuvo skirta“, – nurodė ministerijos atstovė.

Anot P.Levickytės, grįžęs iš kelionės U.Labutis apie šį įvykį informavo atsakingus už saugumą ambasados kolegas.

„RF portalo publikacijoje paviešinta nuotrauka paimta iš diplomato asmeninės socialinių tinklų paskyros. U.Labutis informavo Užsienio reikalų ministeriją, kad nuotrauka buvo padaryta kitą dieną po pareigūnų patikrinimo bei kitoje ekskursijoje.

Paskelbtoje RF publikacijoje yra daug klaidinančių aplinkybių, faktų iškraipymo bei atsižvelgiant į tai, kad publikacija skelbta praėjus keturiems mėnesiams nuo įvykio, Užsienio reikalų ministerija tai vertina, kaip dar vieną RF skleidžiamą dezinformacinę ataką“, – teigė P.Levickytė.

„Norime atkreipti dėmesį, kad tai ne vienintelis atvejis, kuomet RF reziduojantis Lietuvos konsulas susiduria su režimo provokacijomis. U.Labučio automobilis birželio pabaigoje buvo aprašinėtas Rusijos invazijos į Ukrainą simboliais – „Z“ raidėmis“, – pridūrė ministerijos atstovė.

Su pačiu U.Labučiu portalui lrytas.lt susisiekti nepavyko.

Provokacijų pavojus

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko pavaduotojas, valstietis Dainius Gaižauskas teigė, kad tokios istorijos pirmiausiai kelia nepasitikėjimą Lietuvos vykdoma užsienio politika.

Anot jo, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis viešai deklaruoja vienokius standartus ir jų reikalauja iš užsienio partnerių, tačiau, panašu, kad visai kitaip elgiasi aukščiausi ministerijos pareigūnai.

„Jeigu sakome, kad nutraukiame visus ryšius su Rusija, tai to turime reikalauti ne tik visų Lietuvos piliečių, bet pirmiausiai turime reikalauti iš savęs – iš užsienio reikalų ministerijos atstovų.

Tai yra nesuderinama su tuo, ką sako mūsų diplomatijos vadovas G.Landsbergis. Jis savo drąsiais, kontroversiškais pareiškimais susilaukia neigiamos reakcijos iš mūsų užsienio valstybių partnerių, tačiau pirmiausiai turėtų susitvarkyti savo ūkyje, ypač Rusijos kontekste“, – pabrėžė D.Gaižauskas.

Seimo narys taip pat atkreipė dėmesį į turistinių kelionių po Rusiją grėsmes, apie kurias ne kartą įspėjo pati Užsienio reikalų ministerija, raginusi Lietuvos piliečius nevykti į Rusiją – kalbėta apie galimų provokacijų, pagrobimų rizikas.

„Neaišku, ar nebuvo jo (U.Labučio – aut.past.) atžvilgiu vykdyta kažkokia priešiška veikla. Šiam atvejui tikrai turėtų būti skirtas padidintas dėmesys“, – teigė D.Gaižauskas.

Papildoma informacija

Tuo metu buvęs Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Mečys Laurinkus teigė, kad nors įvairių rizikų ir provokacijų kelionių po Rusiją metu gali būti, diplomatai, anot jo, ir tokiu būdu renka informaciją.

„Paprastai iš diplomatų ambasadose ateina informacija apie situaciją toje šalyje, apie visuomenės nuotaikas. Taip gali pažinti Rusijos visuomenės nuotaikas ne iš propagandinės spaudos.

Iš to daroma daug įvairių išvadų. Tai yra situacijos pažinimas iš vidaus. Visų valstybių diplomatai visose šalyse atlieka tokią funkciją“, – kalbėjo M.Laurinkus.

„Tai priklauso nuo asmens pasirinkimo: jeigu sutinka rizikuoti – rizikuok. Tačiau iš esmės nematau nieko blogo, jeigu yra papildoma informacija“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.