Po Kinijos žinutės Lietuvai – G. Landsbergio atsakymas: „Kamuolys dabar yra Pekino pusėje“

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad nuo Pekino sprendimų priklauso, kokie toliau bus Lietuvos ir Kinijos santykiai. Pasak jo, būtent Kinija šiuo metu apsunkina Lietuvos diplomatų darbą bei toliau taiko prekybos apribojimus.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2022, 1:55 PM, atnaujinta Nov 9, 2022, 5:46 PM

„Apmaudu, tačiau būtent Kinijos veiksmai santykius gadina: prekybos nutraukimas, mūsų diplomatinės atstovybės darbo apsunkinimas iki to, kad negalėtų mūsų diplomatai ten dirbti. Manau, kad kamuolys dabar yra Pekino pusėje. Jeigu jie norėtų tuos santykius atšildyti, tai tikrai turi tam visus reikiamus instrumentus“, – žurnalistams prieš Vyriausybės posėdį sakė G. Landsbergis.

Šią poziciją ministras išsakė komentuodamas antradienį paviešintą Pekino raginimą Vilniui gerbti vienos Kinijos principą ir nutraukti partnerystę su Taipėjumi.

„Lietuva tikrai seka vienos Kinijos politiką, tokią kaip mes ją suprantame. Informuojame kolegas Kinijoje dėl mūsų veiksmų“, – pažymėjo G. Landsbergis.

Pirmadienį pranešta, kad Taivane atidaroma ir pradeda veikti Lietuvos prekybos atstovybė. Atidaryta įstaiga pavadinta Lietuvos atstovybe Taipėjuje. Taigi pavadinime nebeliko nuorodos į taivaniečius.

Lietuvoje jau virš metų veikia Taivaniečių atstovybė. Tai, kad ji pavadinta salos, o ne jos sostinės Taipėjaus, pavadinimu, įsiutino Kiniją, laikančią Taivaną savo teritorija, dėl to paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai.

Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai.

Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones, įspėjo užsienio įmones stabdyti bendradarbiavimą, jei šios naudos lietuviškos kilmės detales.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.