A. Bilotaitei metus rimtus kaltinimus R. Pociui – ir opozicijos, ir bendražygių priekaištai: reikalauja paviešinti informaciją

Vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei pasidžiaugus, kad Viešojo saugumo tarnybai (VST) nebevadovauja generolas Ričardas Pocius, nes jis, ministrės teigimu, buvo grėsmė nacionaliniam saugumui, sukluso Seimo nariai – jų teigimu, ministrė turi pateikti tokius žodžius pagrindžiančią informaciją arba nesisvaidyti tokiais rimtais kaltinimais be priežasties.

Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Andrius Vyšniauskas.<br>Dainiaus Labučio/ELTA nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ričardas Pocius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Ričardas Pocius<br>T.Bauro nuotr.
Ričardas Pocius<br>T.Bauro nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 10, 2022, 1:03 PM, atnaujinta Nov 11, 2022, 6:31 AM

Rimti kaltinimai

Antradienį, komentuodama nepavykusį opozicijos bandymą inicijuoti laikinąją tyrimo komisiją dėl riaušių prie Seimo suvaldymo, ministrė A.Bilotaitė teigė, kad visi abejonių keliantys klausimai buvo išsiaiškinti, o R.Pociaus pasitraukimas iš pareigų netrukdo Vidaus reikalų ministerijos (VRM) institucijoms dirbti.

„Institucijos veikia ir labai gerai, kad mes nebeturime tokių neadekvačių vadovų, kurie yra grėsmė nacionaliniam saugumui“, – pareiškė A.Bilotaitė.

Tiesa, apie ministrės A.Bilotaitės pareiškimą paklausti ministerijos atstovai nenurodė, kad VRM turėtų kokios nors konkrečios informacijos, pagrindžiančios, kodėl R.Pocius kelią grėsmę nacionaliniam saugumui.

„Vidaus reikalų ministrė A.Bilotaitė, kalbėdama apie buvusį VST vadą R.Pocių, ne kartą komentavo ir įvardijo jo atleidimo aplinkybes ir priežastis.

Ministrės nuomone, dabartiniame geopolitiniame kontekste, R.Pociaus veiksmai ir elgesys nebuvo adekvatūs, ir tai darėsi pavojinga.

Primename, kad nepaprastosios padėties metu VST priskirtos ypač svarbios nacionalinį saugumą užtikrinančios užduotys“, – portalui lrytas.lt nurodė VRM atstovai.

Reikalauja įrodymų

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) narys, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis įsitikinęs, kad ministrė turi pateikti informaciją, pagrindžiančią jos viešai išsakytą teiginį, jeigu tokią turi.

„Ministrė savo pareiškimu pasakė labai aiškią žinią – kad ji turi faktinių duomenų, jog buvęs VST vadas ir jo vadovavimas, jo buvimas šiose pareigose kėlė grėsmę nacionaliniam saugumui.

Mes irgi imamės veiksmų, kad ne tik ministrė, bet ir mūsų institucijos, kurios privalo užtikrinti, kad tokiose pareigose nebūtų žmonių, kurie kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, pateiktų visą informaciją ir atsakytų, ar taip yra, ar ne.

Nes tokiais žodžiais svaidytis negalima, ypatingai aukščiausiam politikui, kaip ministras, nes tai yra labai rimtas kaltinimas, suponuojantis, kad VST vadovas dirba kitai valstybei arba dirba prieš Lietuvą“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė S.Skvernelis.

Priekaištai – ir iš bendražygių

Savo ruožtu NSGK pirmininkas, konservatorius Laurynas Kasčiūnas taip pat teigė manantis, kad ministrė tokiomis sąvokomis neturėtų švaistytis be realios priežasties.

„Manau, kad čia kalba emocijos. Tikrai neturiu informacijos, kad R.Pocius būtų kokia nors grėsmė nacionaliniam saugumui.

Ten yra darbiniai reikalai, kur tikrai ministrė turėjo priekaištų, bet tikrai nekalbėkime apie grėsmes nacionaliniam saugumui. Suprantu, kad yra emocijos, ministrė jautriai reaguoja – tai yra normalu.

Grėsmė nacionaliniam saugumui yra Rusija ir su ja susiję asmenys, veikėjai. Todėl nereikia devalvuoti tokių sąvokų, nes paskui niekas į tai rimtai nežiūri, kai kalbi apie rimtas grėsmes. Reikia kalbėti atsargiai“, – portalui lrytas.lt sakė L.Kasčiūnas.

Mato plačiau

Tuo metu Seimo konservatorių frakcijos atstovas Andrius Vyšniauskas teigė, kad ministrė A.Bilotaitė savo pareiškimu omeny turėjo šiek tiek platesnę Lietuvoje susidariusią situaciją.

„Akivaizdu, kad Lietuva turi tam tikrą problemą su įvairių statutinių tarnybų generolais bendrąja prasme. Matome buvusį kariuomenės vadą V.Tutkų, kuris šiuo metu aktyviai dalyvauja politinėje kampanijoje, bet labai mėgsta aktyviai pasisakyti antivalstybiniuose naujienų portaluose ar informacinėse laidose, kuriose skleidžiamos ir sąmokslo teorijos, ir dezinformacija.

Dabar turime kitą generolą, kuris vėlgi išėjo į politinę kampaniją, kalba tokius labai keistus dalykus, kaltina ir ministrę, ir valstybę visokiais nebūtais dalykais.

Man labai gaila, kad tokie žmonės, kurie vadovavo tokioms institucijoms, neturi nei vidinio integralumo, nei gerbia kažkokį valstybės interesą, nei savo, kaip statutinių pareigūnų, priesaiką, kurią davė valstybei.

Manau, kad ministrė turėjo omeny platesnį kontekstą, kai žmonės, vadovavę institucijoms, staiga po išėjimo iš tarnybos pradeda politikuoti, skleisti labai keistus dalykus, dalyvauti laidose, kur skleidžiamos sąmokslo teorijos. Tada kyla klausimas, kaip jie vadovavo toms institucijoms“, – „Lietuvos ryto“ televizijai paaiškino A.Vyšniauskas.

Seimo narys taip pat teigė nemanantis, kad ministrės pareiškimas, jog R.Pocius yra grėsmė nacionaliniam saugumui, yra neatsargus formaliuoju požiūriu.

„Manau, kad politikoje yra įprasta kai kurias formuluotes interpretuoti šiek tiek plačiau, politiniame debate tai yra pakankamai natūralus teiginys. Manau, kad visiems aišku, ką ministrė turėjo omenyje, o kažkurių frazių tikslumo ar netikslumo nesiimčiau vertinti.

Politikoje ribos yra šiek tiek kitokios“, – tikino A.Vyšniauskas.

Tuo metu paklaustas, kodėl viešojoje erdvėje prieš kelias savaites taip gerai matomas generolas R.Pocius pastaruoju metu atrodo pritilęs, A.Vyšniauskas teigė, kad tai geriau žinotų Seimo opozicijos politikai, pavyzdžiui, ekspremjeras S.Skvernelis.

„Matyt, reikia jo ieškoti, kaip reikėdavo jo ieškoti tada, kai jis vadovavo tai institucijai. Tie, kurie moka jį surasti, galbūt kolegos iš opozicijos, kurie, matyt, ir užkūrė visą šitą politinį cirką, galėtų geriau pakomentuoti.

Gal S.Skvernelis galėtų jam paskambinti, gal jam kels telefoną“, – sakė A.Vyšniauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.