Balsavimas dėl biudžeto I. Šimonytei atsakys į svarbų klausimą: jokių garantijų man niekas nedavė

Seimo narių balsavimas dėl biudžeto projekto aiškiai atsakys į klausimą, ar Vyriausybė turi parlamentarų paramą, ketvirtadienį teigė premjerė Ingrida Šimonytė. Premjerė teigė nesanti garantuota, kad Seime atsiras 71 balsas, reikalingas biudžetui priimti, o jeigu neatsirastų, anot jos, tai parodytų, kad parlamente nėra daugumos.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 10, 2022, 11:46 AM

„Žmogus gali būti garantuotas tik dėl savęs ir tik praeityje. Niekas man jokių garantijų nėra pateikęs ir tokių garantijų iš principo būti negali. Jeigu nebus 71 balso, tai ir nebus“, – kalbėjo I.Šimonytė.

„Tada nebus daugumos“, – pridūrė ji.

Premjerė taip pat stebisi Seimo opozicijos narių kalbomis, esą vyksta „rankų laužymas“, kad valdančiosios koalicijos atstovai balsuotų kaip tik už tokį biudžeto projektą.

„Biudžeto procesas yra aiškiai aprašytas Seimo statute, taip pat paaiškintas Konstitucinio Teismo. Labai aiškiai sudėliota, kur yra kieno kompetencija rengiant biudžetą, ką privalo daryti Vyriausybė, ką gali daryti Seimo nariai ir kiek Seimo nariai gali biudžeto projektą pakeisti.

Tokia realybė ir tokia tvarka yra pastaruosius kelis dešimtmečius, ir kai tie patys opozicijos kolegos būna valdžioje, tai jiems ta tvarka netrukdo, kai jie atsiranda opozicijoje, tada jiems staiga kažkas pradeda rankas laužyti“, – pastebėjo I.Šimonytė.

Paklausta, ar laukiantį Seimo balsavimą dėl biudžeto mato ir kaip balsavimą dėl pasitikėjimo Vyriausybe ir pačia premjere, I.Šimonytė atsakė neigiamai.

„Ne, tikrai taip nežiūriu. Žiūriu į tai kaip į balsavimą dėl biudžeto. Bet balsavimas dėl biudžeto man labai aiškiai atsako į klausimą, ar Vyriausybė turi Seimo paramą. Tai nėra pasitikėjimo balsavimas dėl Vyriausybės, nes jeigu aš norėčiau pasitikrinti pasitikėjimą, ateičiau į Seimą ir prašyčiau pabalsuoti.

Bet tai yra vienas iš svarbiausių įstatymų, kurie priimami per politinį sezoną, ir jeigu atsitiktų taip, kad Vyriausybės teikiamas biudžetas neturi daugumos palaikymo, tai gal ir Vyriausybė neturi daugumos palaikymo“, – nurodė I.Šimonytė.

Seimas ketvirtadienį imasi pirmojo 2023 metų valstybės biudžeto projekto svarstymo.

Biudžeto projektas šiemet teikiamas anksčiau nei įprastai, jį priimti taip pat planuojama anksčiau – lapkričio 22 dieną, o ne gruodžio viduryje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.