M. Majauskui – dar vienas konservatorių signalas: komitetą turėtų papildyti J. Džiugelis

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) laukia permainos. Prie šiuo metu Mykolo Majausko vadovaujamo komiteto ketina prisijungti konservatorius, Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Justas Džiugelis. Nors galutinio sprendimo dar nėra, visgi, panašu, kad būtent J. Džiugelis papildys svarbaus komiteto parlamente gretas.

 J.Džiugelis, M.Majauskas.<br> lrytas.lt koliažas.
 J.Džiugelis, M.Majauskas.<br> lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2022, 12:16 PM

„Yra mano pritarimas, bet konkrečių formalių sprendimų frakcijoje dar nėra priimta“, – Eltai teigė J. Džiugelis.

Tai, kad būtent J. Džiugelis papildys Biudžeto svarstymo metu diskusijų epicentre atsidūrusio komiteto sudėtį neatmetė ir konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Žmogus seką platų spektrą klausimų ir tie klausiami nėra jam svetimi. Manau, kad jis galėtų darbuotis šiame komitete“, – Eltai sakė politikė, pridurdama, kad J. Džiugelis jau anksčiau buvo pareiškęs norą dirbti BFK.

„Jis yra išreiškęs tokį norą, tai dabar, keičiantis mūsų nariams frakcijoje, tuos pasikeitimus komitetuose mes padarysime“, – sakė frakcijos seniūnė R. Morkūnaitė-Mikulėnienė.

Tai, kad prie komiteto prisijungia būtent J. Džiugelis, gali sukelti papildomų klausimų dabartiniam BFK pirmininkui M. Majauskui. Tokia politiko rotacija iš vieno komiteto į kitą vyksta konservatorių stovykloje vis dar aštriai diskutuojant dėl M. Majausko teikiamos ir su Vyriausybe nesuderintos PVM lengvatos iniciatyvos.

Stiprėjant į M. Majauską nukeiptai partijos lyderių bei struktūrų kritikai, J. Džiugelis spalio mėnesį neatmetė, kad, susiklosčius atitinkamoms aplinkybėms, jis turėtų pakankamai kompetencijų veikti BFK pirmininko poste. Seimo narys taip pat siūlė į ginčus su Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovybe įsivėlusiam M. Majauskui pasitikrinti pasitikėjimą frakcijoje – ar jis gali toliau vadovauti svarbiam Seimo komitetui.

Ir dabar J. Džiugelis tvirtina, kad nepakeičiamų parlamento komiteto vadovybėje nėra. Tiesa, tikina politikas, minėti pokyčiai vyksta dėl daugiau formalių priežasčių.

„Rotacija bus, tai natūraliai sutampa su pokyčiais Užsienio reikalų komitete (URK). Kaip žinia, URK pirmininkė išvažiuoja į Europos Audito Rūmus, taip pat ateina į frakciją nauja Seimo narė. Galiausiai yra kadencijos vidurys. Natūralu, kad pokyčiai yra numatomi“, – sakė J. Džiugelis ir pridūrė, kad jo atėjimas į BFK neturėtų būti susietas su viešojoje erdvėje rezonansą sukėlusia TS-LKD vadovybės ir M. Majausko konfrontacija.

„TS-LKD politikos komitetas yra įvardijęs, kad vertėtų stiprinti Biudžeto ir finansų komitetą, nes šiuo metu BFK yra daugiau opozicijos narių. Manau, kad į šį aspektą reikėtų kreipti dėmesį. O dėl BFK pavienių iniciatyvų – tai mažiau susiję“, – teigė politikas.

Nors dar spalio pradžioje Seimo salėje jis pats palaikė su Vyriausybe nesuderintą „laisviečių“ teiktą pasiūlymą dėl PVM lengvatos, jo teigimu, M. Majausko užimta laikysena – nėra teisinga.

„Pavienės iniciatyvos turėtų būti suderintinos su Vyriausybe. Kaip žinia, dėl PVM lengvatų šiuo metu yra laukiama Vyriausybės išvados. Turbūt galime prognozuoti kokia ji bus, nes Vyriausybė ne vieną kartą identifikavo ir signalus išsiuntė, kad neturėtų būti didinamas deficitas. Šios iniciatyvos, mano požiūriu, deficitą didintų ženkliai“, – sakė J. Džiugelis.

„Tad dar per anksti spręsti apie pirmininko pasikeitimus. Turime dirbti sutelktai“, – pridūrė politikas.

ELTA primena, kad valdančioji TS-LKD partija itin griežtai sureagavo į tai, kad diskusijų dėl biudžeto projekto kontekste BFK pirmininkas M. Majauskas teikia ir gina su Vyriausybe nesuderintą iniciatyvą neterminuotai pratęsti lengvatinį 9 proc. PVM tarifą restoranams, viešbučiams, kultūros ir sporto veiklai. Ingridos Šimonytės vadovaujamas Ministrų Kabinetas tokią lengvatą numato tik pirmąjį kitų metų pusmetį.

Vyriausybė ir valdančiųjų konservatorių lyderiai tvirtina, kad finansinių išteklių M. Majausko siūlymui nėra. Maža to, pasak jų, su Vyriausybe nesuderinti sprendimai yra net pavojingi įvertinus geopolitinę situaciją bei planuojamą 4,9 proc. nuo BVP biudžeto deficitą.

M. Majauskui nuo savo pasiūlymų neatsitraukiant, TS-LKD prezidiumas įpareigojo konservatorių frakciją Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų, o iš partijos priežiūros bei politikos komitetų pasigirdo ultimatumai. Kaip tvirtina minėtos partijos struktūros, jei nebus atsitraukta nuo nesuderintų iniciatyvų, M. Majauskui gresia netekti ne tik BFK pirmininko posto, bet ir narystės TS-LKD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.