Planas su trūkumais: valstiečių ketinimais vieningai suremti ietis prieš A. Bilotaitę žavisi ne visi

Seimui valdančiųjų balsais antradienį atmetus opozicijos siūlymą kurti laikinąją tyrimo komisiją aiškintis dėl pernai vykusių riaušių valdymo ir buvusio Viešojo saugumo tarnybos (VST) vado Ričardo Pociaus mestų kaltinimų vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei dėl esą vykdyto mobingo, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) sustoti neketina.

Opozicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Opozicija.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>D.Umbraso nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Dainius Gaižauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 10, 2022, 10:04 AM, atnaujinta Nov 10, 2022, 12:22 PM

Valstiečiai buria opozicines frakcijas, kurioms siūlys sudaryti opozicijos laikinąją komisiją.

„Valdantieji ėmėsi visų įmanomų priemonių, kad būtų užglaistyta šis galimas ministrės A.Bilotaitės neveikimas arba neteisėta veikla. Visuomenė laukia atsakymų, ypač šiuo metu, kada paskelbta nepaprastoji padėtis, todėl LVŽS šiandien inicijuoja, imasi veiksmų sutelkti visas opozicines frakcijas ir pasiūlyti sudaryti opozicijos laikinąją komisiją“, – pranešė valstietis Dainius Gaižauskas.

Tiesa, jis neslėpė, kad Seimo statute tokia galimybė nėra numatyta.

„Suprantame, kad pagal Seimo statutą tai nėra numatyta, tačiau ši komisija veiks pagal laikinosios Seimo komisijos nustatytą tvarką ir viską darys skaidriai“, – patikino valstietis.

Pasak D.Gaižausko, nors Seimo statutas tokios komisijos nenumato, tačiau Seimui atsakingų institucijų atstovai privalėtų atvykti į posėdžius pagal parlamentarų kvietimus, o iš kitų asmenų, taip pat ir pačios A.Bilotaitės, tikimasi geranoriško dalyvavimo.

„Be jokios abejonės, reikės geranoriškumo“, – pripažino jis.

Valstiečio teigimu, pagrindinis tokios komisijos tikslas – kad visuomenė sužinotų, kas iš tiesų įvyko riaušių metu, ar visuomenė gali jaustis saugi, ministerijai vadovaujant A.Bilotaitei ir ypač nepaprastosios padėties metu.

„Kadangi šis klausimas yra labai svarbus, laikinąją komisiją sudaryti raginsime kuo skubiau ir atsakymus pateikti iki gruodžio švenčių“, – nurodė D.Gaižauskas.

Vieni nemato prasmės, kiti dar galvoja

Tačiau tokie valstiečių ketinimai nebūtinai virs realybe, nes, pavyzdžiui, socialdemokratai sako nematantys prasmės veikti Seimo statuto nenumatyta tvarka.

„Kalbant apskritai apie bet kokius formatus, viskas turi įvykti Seimo statuto nustatyta tvarka ir į tuos dalykus turi būti įtraukta tiek pozicija, tiek opozicija. Atskirai jungtis į kažkokius opozicinius formatus kažką aiškintis aš nematau prasmės“, – tvirtino socialdemokratas Gintautas Paluckas.

Opozicinės Darbo partijos frakcijos vadovas Viktoras Fiodorovas irgi teigė nepritariantis valstiečių siūlomam formatui.

„Tai būtų labai panašu, ką turėjome kažkurį ketvirtadienį, kai atėjo ministrė atsakyti į opozicijos klausimus, akivaizdžiai parodė nenorą tai daryti, į klausimus kokius du iš penkiolikos ar dvidešimt atsakė. Dar vieną formatą turėti, kur ji akivaizdžiai tyčiotųsi iš opozicijos, nematau prasmės“, – sakė politikas.

Nors sutinka, kad Seimo nariai turėtų dirbti pagal procedūras, numatytas Seimo statute, Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Saulius Skvernelis sakė svarstysiantis apie galimybę jungtis prie laikinosios opozicijos komisijos.

„Šitas siūlymas yra svarstytinas ir antradienį opozicinės frakcijos apsitars, kokiu būdu tai būtų galima padaryti. Tai irgi yra politinis procesas. Galbūt valdantieji padarė viską, kad išvengtų tų atsakymų, kuriuos mes tikėjomės gauti iš vidaus reikalų ministrės, tai yra ir kitas žanras – neformali komisija, visuomeninė komisija“, – vardijo S.Skvernelis.

„Bet mes suprantame, kad jos sprendimai jokios teisinės galios neturės, bet galbūt bus galima gauti atsakymus į klausimus“, – pridūrė jis.

Ginčai dėl prie Seimo kilusių riaušių valdymo kilo, kai R.Pocius paliko pareigas šalių sutarimu ir viešai prabilo apie A.Bilotaitės atsakomybę dėl netinkamo riaušių malšinimo. Jo teigimu, VST pasitelkta malšinti prie Seimo kilusius neramumus, bet tokioms situacijoms skirtas planas „Vėtra“ nebuvo įvestas.

A.Bilotaitė savo ruožtu teigė, kad R.Pocius tokiais pareiškimais bando pridengti savo melagingos informacijos teikimą, nebuvimą darbo vietoje ir nepasiekiamumą. Ministrė generolo teiginius vadino „liguistais kliedesiais“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.