Karybos ekspertas: Rusijai trečiasis pasaulinis karas yra būtinas

Rusams trečiasis pasaulinis karas yra būtinas, tvirtina karybos ekspertas Darius Antanaitis. Jo teigimu, tik tokiu būdu Kremlius įgyvendintų savo tikslą įvesti naują pasaulio tvarką, todėl incidentas Ukrainos pasienyje, kai Lenkijos teritorijoje nukritus raketai žuvo du šalies gyventojai, Rusijai esą yra naudingas.

Ekspertas neatmeta, kad tokiu būdu rusai testuoja NATO kantrybės ribas.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Ekspertas neatmeta, kad tokiu būdu rusai testuoja NATO kantrybės ribas.<br>Lrytas.lt fotomontažas
Sprogimai Lenkijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sprogimai Lenkijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sprogimai Lenkijoje.<br>lrytas.lt koliažas.
Sprogimai Lenkijoje.<br>lrytas.lt koliažas.
Sprogimai Lenkijoje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Sprogimai Lenkijoje.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Sprogimai Lenkijoje.<br>Lenkijos policijos nuotr.
Sprogimai Lenkijoje.<br>Lenkijos policijos nuotr.
Sprogimai Lenkijoje.<br>LR koliažas
Sprogimai Lenkijoje.<br>LR koliažas
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Laurynas Kasčiūnas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Darius Antanaitis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Darius Antanaitis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Nov 16, 2022, 7:13 PM, atnaujinta Nov 17, 2022, 11:37 AM

Ekspertas neatmeta, kad tokiu būdu rusai testuoja NATO kantrybės ribas.

„Jie jau pasakė, kad NATO bazės irgi yra jų taikinyje. Čia kažką daug filosofuoti ir nereikia – jeigu rusai pasakė, kad taikiniais gali tapti logistinės bazės Lenkijoje, taip ir priimkime, kad Rusija yra pasirengusi ir turi valią apšaudyti, pradėti atvirą konfliktą su NATO valstybėmis“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Lietuva tiesiogiai“ sakė D.Antanaitis.

Karybos ekspertas atkreipė dėmesį, kad įvairūs incidentai iš Rusijos pusės tikėtini ne tik dėl to, jog būtų galima paprovokuoti NATO, bet ir mobilizuoti rusus eiti mirti už savo prezidentą Vladimirą Putiną.

„Manau, rusams yra būtinas trečiasis pasaulinis karas, nes jie pasakė, kad jie nori įvesti naują pasaulio tvarką, senoji neveikia. Ką rusai daro, tai jie būtent bando išprovokuoti NATO atsaką tam, kad įveltų dar daugiau valstybių į karą.

Be to, reikia nepamiršti problemos pačioje Rusijoje, kai Rusija jau tiesiai šviesiai galės pasakyti, kad, štai, eikite visi mobilizuotis ir mirti už V.Putiną, kaip anksčiau už J.Staliną ar dar kokį nors carą. Taip pat ir dabar. Manau, kad rusams labai naudingas konfliktas tarp NATO šalių ir Rusijos“, – svarstė pašnekovas.

Nors neatmetė, kad incidentas Lenkijoje gali būti Rusijos bandymas išsitestuoti NATO ribas, Seimo Nacionalinios saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pastebėjo, jog, jei NATO įsitrauktų į karą, iš Rusijos ar jos ginkluotųjų pajėgų tiesiog nieko nebeliktų.

„Žinote, jeigu NATO įsijungtų visa apimtimi, mažai kas liktų iš Rusijos Federacijos ar ginkluotųjų pajėgų. Sunku pasakyti, kas liktų iš V.Putino režimo. Nesu tikras. Taip, viešai jie deklaruoja jau seniai, kai pradėjo pralaiminėti Ukrainoje ir atsitraukinėti, kad jie kovoja prieš visą NATO.

Bet, visgi puikiai žinome, kad to nėra“, – akcentavo L.Kasčiūnas.

„Ar rusai nori kovoti prieš visą Aljansą? Aš nesu tikras. Bet kad jie nori dabar sukurti situaciją, kad tas pats Aljansas ir visi Vakarai stumtų Ukrainą į Rusijai palankias derybas, kuriose Rusijai būtų galima įšaldyti tai, ką jie jau yra iškovoję, kitaip tariant, papildomas okupuotas teritorijas, tai čia faktas“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu D.Antanaitis aiškino, kad Rusijos tikslas – ne kovoti su NATO pačiai, o iškviesti NATO atsaką ir pradėti globalaus masto karo veiksmus.

„Jie puikiai supranta (kad iš jų nieko neliktų), dėl to jiems reikia ne kovoti su NATO, o iškviesti NATO atsaką. Jeigu mes pažiūrėsime globaliai, rusai kalba apie naują pasaulio tvarką, lygiai tą patį sako ir kinai.

Jeigu rusai iššaukia trečiojo pasaulinio karo dydžio konfliktą, mes turime kalbėti ne tik apie Rusiją, bet ir Šiaurės Korėją, Kiniją, Iraną, galbūt Siriją, galbūt Serbiją ir kitas šalis, kurios prijaučia Rusijai ir nori pakeisti pasaulį į savo tvarką.

Todėl aš vis dėlto rezervuotai žiūriu į tai, kad rusai labai jau atsargiai tai vertina, nes vis dėlto Baltijos valstybės irgi buvo jų planuose, jeigu Ukraina būtų parklupdyta. O Baltijos valstybės yra Europos Sąjunga ir NATO.

Todėl jų planuose konfliktas su NATO, mano galva ir mano spekuliacija, buvo suplanuotas ir užprogramuotas“, – dėstė karybos ekspertas.

Pasak jo, Rusija, subūrusi prieš NATO ją dažnai remiančias minėtas valstybes, turėtų tam tikrų privalumų.

„Ir pagal karių, ir pagal gyventojų skaičių jie gerokai viršytų NATO valstybių gyventojų skaičių“, – skaičiavo D.Antanaitis.

Vis dėlto L.Kasčiūnas teigė nemanantis, kad Kinija šiuo metu įsitrauktų į konfliktą su NATO. Kinai, jo manymu, žaidžia savo strateginius žaidimus ir įtaką pasaulyje sėja per ekonomiką ir technologijas.

„Nesu tikras, ar šiandien jie ryžtųsi stoti į vienas gretas su Rusijos Federacija ir mesti iššūkį NATO. Nesu tikras, ar tai yra jų išskaičiavimas“, – apibendrino NGSK pirmininkas.

Lenkijoje, netoli sienos su Ukraina, antradienio vakarą nukritus raketai, žuvo du vietos gyventojai. NATO teigia, kad sprogimas tikriausiai įvyko dėl ukrainiečių priešlėktuvinės ugnies, tačiau didžiausia atsakomybė už tai tenka Rusijai.

Panašios pozicijos laikėsi ir didžiųjų Vakarų šalių lyderiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.