I. Šimonytė: nemalonu girdėti buvusių premjerų komentarus dėl kompensacijų žydams

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė stebisi buvusių premjerų Sauliaus Skvernelio ir Algirdo Butkevičiaus kritika jos siūlymui išmokėti kompensacijas už nusavintą privatų žydų turtą.

I. Šimonytė: nemalonu girdėti buvusių premjerų komentarus dėl kompensacijų žydams.<br>lrytas.lt koliažas.
I. Šimonytė: nemalonu girdėti buvusių premjerų komentarus dėl kompensacijų žydams.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-17 10:25

Vyriausybės vadovė pasiūlė sukurti kompensacinį mechanizmą, kuriuo už nusavintą privatų žydų turtą būtų išmokėti papildomi 37 mln. eurų. Anot jos, tai moralinė skola, kurią privalu išspręsti. Visgi, ekspremjerai tikina, kad šis klausimas jau yra išspręstas, o premjerės siūlymas „atidarys Pandoros skrynią“. S. Skvernelio manymu, ateityje atsirastų naujų siūlymų grįžti prie kompensacijų ir restitucijų.

I. Šimonytė nesutinka su tokia Demokratų sąjungos pirmininko pozicija. Pasak jos, S. Skvernelio Vyriausybė taip pat kėlė šį klausimą, todėl „negalima sakyti, kad klausimas yra išspręstas, jeigu klausimas nuolat kyla“.

„Aš esu šiek tiek nemaloniai nustebinta kolegos Sauliaus Skvernelio komentarais, todėl, kad jis galbūt yra pamiršęs ar galbūt pats neatkreipė dėmesio, tačiau baigdamas kadenciją 2020 m. (...) spalio mėnesį berods sudarė specialią darbo grupę, kuriai vadovavo tuometinis Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius ir kuri turėjo pasiūlyti sprendimus šiai problemai spręsti“, – ketvirtadienį Žinių radijui teigė premjerė.

„Keista sudaryti specialią darbo grupę, vadovaujamą politiko, tada, kada kadencija baigiasi. Bet, vis dėlto, tai tuo pačiu rodo ir pripažinimą, kad diskusija nėra pabaigta“, – praėjusios Vyriausybės darbus priminė ji.

Anot premjerės, ne tik šios, bet ir ankstesnių kadencijų politikams dėl nusavinto žydų turto kompensavimo teko diskutuoti tiek su Izraelio, tiek su Jungtinių Amerikos Valstijų bei tarptautinių organizacijų atstovais. Todėl, premjerės manymu, jos siūlomas mechanizmas yra tinkamas sprendimas, leisiantis padėti tašką istorijoje.

„Aš kaip tik sakyčiau, kad mes radome sprendimą, kuris leistų šią temą uždaryti – susitariame, kad mes negalime tobulai kažkaip įvykdyti kompensavimo, nes tiesiog tai neįmanoma padaryti. Mes panašiai kaip ir religinių bendruomenių atveju numatome mechanizmą, kuris kompensuoja šitą žalą, kuri buvo padaryta, simboliškai. Ir tuomet pripažįstame, kad ta žala buvo, pripažįstame, kad šitą klausimą reikia išspręsti ir jį išsprendžiame labai panašiai kaip religinių bendruomenių turto atveju. Tai man šiek tiek nemalonu girdėti tuos komentarus, kuriuos aš girdžiu ir buvusių premjerų. Galbūt, per laiką išsitrynė tie sprendimai, kuriuos jie patys yra padarę“, – aiškino ji.

Klausiama, kada tikėtųsi pateikti įstatymo projektą Seimui, I. Šimonytė aiškino, kad šiuo metu vyksta derinimo darbai.

„Jeigu per derinimą didesnių kliūčių nebus sulaukta, tai galbūt norėčiau jį pateikti Seimui dar šioje sesijoje“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad I. Šimonytė siūlo skirti kompensacijas dėl nusavinto privačtaus žydų turto. Įstatyme būtų numatyta žydams išmokėti papildomus 37 mln. eurų kompensacijų.

2011 metais priimtu įstatymu Lietuva įsipareigojo išmokėti apie 37 mln. eurų kompensacijų už totalitarinių režimų nusavintą žydų bendruomenių turtą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.