Laurynas Kasčiūnas siūlo dalį haubicų Ukrainai paskolinti

Siekiant užtikrinti tiek Lietuvos saugumą, tiek nuolatinės paramos tiekimą Ukrainai, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas siūlo pasvarstyti apie naują iniciatyvą – Lietuvos turimų haubicų „PzH 2000“ Kyjivui skolinimą. Anot L. Kasčiūno, šios karinės ginkluotės sunaikinimo tikimybė yra nedidelę, todėl, anot jo, išsiuntus haubicas į Ukrainą, jas po kelių mėnesių būtų galima sugrąžinti Lietuvos pajėgumams.

Laurynas Kasčiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Laurynas Kasčiūnas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 19, 2022, 10:25 AM

„Pačioje Ukrainoje veikia virš dviejų šimtų Vakarų perduotų haubicų. Jų sunaikinamumas yra labai mažas, haubicos, kurios ten yra, jos yra mobilios, jų tolimesnis šūvis nei rusiškų, tai reiškia, kad jos turi didžiulį procentą išlikimo“, – Eltai teigė NSGK pirmininkas kartu pridurdamas, kad, anot jo, ir Lietuvos perduotos haubicos Ukrainoje nėra sunaikintos.

„Jos įprastai dirba apie tris keturis mėnesius, o tada yra remontuojamos. Tai mano idėja pasvarstyti apie tam tikros, nedidelės dalies, pavyzdžiui, keturių haubicų paskolinimą Ukrainai trims ar keturiems mėnesiams. Po to, kai jos būtų Lietuvoje, kur mes turime remonto bazę, jas suremontuoti ir grąžinti mūsų pajėgumams“, – tęsė politikas.

L. Kasčiūno teigimu, tokiu būdu būtų surastas balansas tarp paramos tiekimo ir Lietuvos nacionalinių pajėgumų užtikrinimo. Ir, viliasi jis, galbūt tai paskatintų ir kitų Vakarų šalis tiekti daugiau ginkluotės skolinimo principu.

„Mes tokiu būdu paragintume ir kitas šalis žengti panašiu keliu. Tai būtų galima multiplikuoti efektą, nes labai svarbus dalykas, noriu pabrėžti – Ukraina yra be galo priklausoma nuo Vakarų ginkluotės tiekimo“, – svarstė L. Kasčiūnas.

NSGK pirmininkas pažymi, kad kol kas šis siūlymas yra tik idėja, tačiau, anot politiko, gavus karinį patarimą, būtų galima ją įgyvendinti.

„Turime viską labai rimtai išanalizuoti, lauksime ir karinio patarimo šiuo pasiūlymu, natūralu, tai bus be galo svarbu. Bet kol kas tai tik idėja, ji yra ir, aš manau, ji verta dėmesio“, – nurodė jis.

ELTA primena, kad spalio pradžioje kilo diskusijos dėl Lietuvos turimų haubicų „PzH 2000“ ir oro gynybos sistemų NASAMS perdavimo Ukrainai. Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys pareiškė, jog VGT posėdyje siūlys turimų haubicų ir oro gynybos sistemų Ukrainai neperduodi. V. Rupšys pažymėjo, kad Lietuva turi ieškoti kitų pagalbos priemonių Ukrainai.

„Aš turiu turėti įrankius. Mes negalime įvykdyti užduoties, neturint tam pajėgumų, bet tas pajėgumas, kurį mes turime, yra ant linijos, kai daugiau nusirengti nebegalime“, – sakė V. Rupšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.