Per balsavimą EP dėl Rusijos susilaikęs S. Jakeliūnas puolė teisintis: aiškino, kodėl taip pasielgė V.Uspaskichas nedalyvavo

„Vladimiras Putinas ir Kremliaus valdžia yra teroristai ir karo nusikaltėliai, dėl to neturiu jokių abejonių“, – socialiniame tinkle tokius žodžius bėrė europarlamentaras Stasys Jakeliūnas. Politikas puolė teisintis po to, kai Europos Parlamentas (EP) trečiadienį Rusiją pripažino terorizmą remiančia valstybe.

 S.Jakeliūnas ir V.Uspaskichas.<br> lrytas.lt koliažas.
 S.Jakeliūnas ir V.Uspaskichas.<br> lrytas.lt koliažas.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Stasys Jakeliūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 5:37 PM, atnaujinta Nov 23, 2022, 5:50 PM

Šiame balsavime valstiečių deleguotas S.Jakeliūnas susilaikė. Viktoras Uspaskichas balsavime net nedalyvavo.

„Gimiau tremtyje ir žinau, kad žmonės ne savo valia gali tapti tironų aukomis ir įkaitais. Kažkada Rusijos ir kitų šalių piliečius terorizavo, žudė ir kalino Stalino režimas. Tarp jų buvo ir mano tėvai. Todėl negaliu besąlygiškai tapatinti valdžios su valstybe ir jos žmonėmis. V. Putino agresija ir teroristiniai veiksmai nukreipti ne tik prieš Ukrainos, bet ir prieš Rusijos piliečius“, – feisbuke rašė S.Jakeliūnas.

Pastarasis po savo įrašu sulaukė ir kritikos bei klausimų, kodėl negalėjo balsuoti „už“, kaip tai padarė 494 EP nariai. Balsavime 44 politikai susilaikė, o 58 nepritarė. Kiti Lietuvos europarlamentarai balsavo „už“.

„Susilaikiau balsuodamas dėl rezoliucijos, kurioje visa Rusijos valstybė, įskaitant ir tuos jos piliečius, kurie kovoja prieš Kremliaus režimą, pripažįstami remiantys terorizmą“, – tikino S.Jakeliūnas.

Ukraina Europos Parlamentą jau nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną ragino pripažinti faktą, kad Kremlius remia terorizmą. Vėliau savo raginimus ukrainiečiai grindė ir Rusijos vykdomais karo nusikaltimais prieš civilius ar naudojant draudžiamą amuniciją.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis jau pasveikino tokį EP sprendimą.

„Pavadinome daiktus jų tikraisiais vardais. Rusija ne tik yra terorizmą remianti valstybė, bet ir valstybė, naudojanti teroristines priemones“, – ELTA citavo Lietuvos europarlamentarą Andrių Kubilių, vadovavusiam pastangoms, kad būtų priimta tokią rezoliuciją.

„Tuo, kad Europos Parlamentas pripažino šį faktą, pasiunčiamas aiškus politinis signalas. Europa, europiečiai nenori būti pasyvūs, kai jų didžioji kaimynė pažeidinėja visus humanitarinius ir tarptautinius standartus“, – pabrėžė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.