Valdas Bartasevičius. Karas kaitina rėksnių galvas

Kai raketa pataikė į pasienyje su Ukraina esančio Lenkijos kaimo grūdų džiovyklą ir pražudė du žmones, Lietuvos socialinius tinklus užliejo karingi raginimai nedelsiant aktyvuoti 5-ąjį NATO straipsnį ir smarkiai įkrėsti rusams į kailį.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda apsilankė sprogimo vietoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda apsilankė sprogimo vietoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Valdas Bartasevičius.<br>lrytas.lt nuotr.
Valdas Bartasevičius.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 3:15 PM

Visiems šaukliams iškart buvo aišku, kad raketas iššovė mažąja raide pradedama ir su dviem S rašoma Rusija, ir reikalaujama nutverti putleriu vadinamą Kremliaus diktatorių, žinoma, ir teisti jį tarptautiniame teisme.

Tokiems jausmingiems norams sunku būtų ką nors prikišti, tik raginantys NATO ir pirmiausia JAV siųsti kariuomenę į Ukrainą ir skubiai uždaryti jos dangų nuo rusiškų raketų vargu ar patys rengiasi kariauti.

Daug kas įsitikinęs, jog 8500 branduolinių galvučių turinčią Rusiją NATO sumals taip greitai, kad ji nespės paleisti nė vienos jomis ginkluotos raketos, o jei kokia ir išlėktų, tikrai ne Lietuvos kryptimi. Juolab niekas iš karingųjų neįsivaizduoja, kad, kilus tokiam karui, kurią nors naktį rusų raketa galėtų įskrieti ir pro jų miegamojo langą.

Laimė, kad pasaulį tvarko dar ne tokios karštos galvos kaip socialinių tinklų rašytojų. Lietuvos vadovai buvo kiek atsargesni, bet irgi paskubėjo pranešti, kad remia Lenkijos prašymą aktyvuoti 4-ąjį NATO straipsnį, kuris numato skubias konsultacijas, bet lenkai nieko neaktyvavo.

Kad įvykio vaizdas ne toks aiškus, kaip skelbia Ukraina ar Lietuva, buvo galima spėti iš atsargios amerikiečių reakcijos. JAV prezidentas J.Bidenas, tuo metu buvęs G20 viršūnių susitikime Balyje, matyt, iš karto gavo žvalgybos pranešimą, kad Lenkijoje nukritusią raketą greičiausiai paleido ukrainiečiai.

Be abejo, dėl lenkų aukų vis viena kalta Rusija, nes jei nebūtų užpuolusi ukrainiečių, jiems nereikėtų gintis nuo rusų ir jų raketa niekada neprašautų, nepataikytų į Lenkiją.

Tiktai kyla klausimas, ar V.Zelenskis nežinojo to, ką iškart žinojo J.Bidenas. Kitaip sunku suprasti, kodėl jis nuo pirmųjų įvykio akimirkų skelbė, kad Rusija atakavo NATO šalį.

Tik po poros dienų V.Zelenskis ėmė kalbėti kiek atsargiau, bet vis viena nepripažįsta Ukrainos kaltės, kai amerikiečiai jau tiesiai šviesiai sako, kad Lenkijoje nukritusią raketą paleido savo dangų gynę ukrainiečiai, – JAV lėktuvas dieną naktį skraido aplink tą regioną ir tikriausiai aiškiai fiksavo, iš kur ji atskriejo.

V.Zelenskis pareikalavo, kad ir ukrainiečiams būtų leista tirti įvykį drauge su lenkais ir amerikiečiais. Bet ar ne geriau būtų tiesiog pripažinti, kad įvyko nelemta klaida? Juk Vakarai nepuola kaltinti Ukrainos, nes ji turi teisę gintis, o nuo atsitiktinumų niekas neapdraustas.

Aišku, daliai Lenkijos žmonių gali likti kartėlio, bet nepripažįstant ir savo atsakomybės galima tik įplieksti lenkų apmaudą.

Nedaug vilčių, kad iš to pasimokys karščiuotis linkę lietuviai. Turbūt kol karas Ukrainoje nesibaigs, dar ne kartą bus pirma isteriškai reaguojama, o tik vėliau aiškinamasi reali padėtis.

Tai baugina visuomenę, kenkia tarptautiniam šalies įvaizdžiui, bet blogiausia, kad rėkaujantys radikalai stumia valstybę nepaisyti žmogaus teisių, nekreipia dėmesio į įstatymo viršenybę.

Kiek kaltinimų institucijoms pažiro, kai į Lietuvą atvyko sieną su Baltarusija perėjusi Rusijos elitui priskiriama garsi televizijos laidų vedėja K.Sobčiak! Bet ar būtų teisėta jos neįsileisti?

Juk ji Lietuvos pasieniečiams pateikė Izraelio pasą, o šios šalies piliečiams nė vizų nereikia. Ar gali valstybė vadovautis rėksnių nuomone, kad ji neva gali kelti pavojų, o ne įstatymais?

Net ir su rusišku pasu K.Sobčiak derėjo įsileisti, nes Rusijoje suimtas jos vadybininkas ir jai realiai galėjo grėsti politinis persekiojimas, o demokratinė šalis privalo priglausti visus persekiojamus asmenis. Nors V.Putinas turi būti dėkingas už karjerą jos tėvui Sankt Peterburgo merui A.Sobčiakui, dabar tai jai nėra joks saugumo skydas.

Kita vertus, ir Lietuva turėtų jausti dėkingumą A.Sobčiakui, rėmusiam mūsų nepriklausomybę, smerkusiam smurtą per Sausio įvykius, todėl ir morališkai nebūtų teisinga išvaryti jo persekiojamą dukrą atgal į Rusiją.

Ar kartais aršūs kovotojai su V.Putinu patys nesuputinėja, kai savo nuomonę ima laikyti viršesne už įstatymus?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.