Atskleidė daugiau įžūlios korupcijos VMVT skandalo detalių: pribloškė į sovietinę panaši schema

Naujame poste kojas vos apšilęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas įklimpo į skandalą, kuris pareigūnams primena reketo laikus. Kiek laiko valdininkus šelpė iki šiol tylintys verslininkai?

Nuo 2007 metų VMVT dirbęs M.Staškevičius kilo karjeros laiptais, o pernai buvo paskirtas tarnybos direktoriumi.<br> lrytas.lt montažas.
Nuo 2007 metų VMVT dirbęs M.Staškevičius kilo karjeros laiptais, o pernai buvo paskirtas tarnybos direktoriumi.<br> lrytas.lt montažas.
Nuo 2007 metų VMVT dirbęs M.Staškevičius kilo karjeros laiptais, o pernai buvo paskirtas tarnybos direktoriumi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Nuo 2007 metų VMVT dirbęs M.Staškevičius kilo karjeros laiptais, o pernai buvo paskirtas tarnybos direktoriumi.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą sudrebinęs skandalas gali atsirūgti ir reketuojamiems, bet tylėjusiems verslininkams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą sudrebinęs skandalas gali atsirūgti ir reketuojamiems, bet tylėjusiems verslininkams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Urbelis, D.Balčiūnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Urbelis, D.Balčiūnas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-11-25 10:46, atnaujinta 2022-11-25 14:22

Dar neseniai apie per mažus darbuotojų atlyginimus kalbėjęs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius 40-metis Mantas Staškevičius šią problemą, anot teisėsaugos, nusprendė išspręsti savaip.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) paskelbė nustačiusi, kad aukštas pareigas einantys VMVT darbuotojai reguliariai, kas mėnesį, reikalaudavo kyšių iš verslininkų grasindami uždrausti produkcijos eksportą į užsienio šalis, uždrausti produkcijos realizavimą Lietuvos vidaus rinkoje, o kai kuriais atvejais net grasindami stabdyti įmonių veiklą.

„Žmonės kiekvieną mėnesį gauna kažkokį atlygį. Valstybinės įstaigos darbuotojai atlyginimą turėtų gauti iš valstybės, o ne iš kitų šaltinių“, – svarstė Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Artūras Urbelis.

Priminė organizuotą grupę

Teigiama, kad Kaune dirbantis VMVT Veterinarinių vaistų ir pašarų skyriaus vedėjas Sigitas Siriukaitis sekmadienį Vilniuje perdavė kyšį M.Staškevičiui. Abu jie buvo sulaikyti nusikaltimo vietoje.

STT Centrinės tyrimų valdybos viršininkas Darius Balčiūnas tvirtino, kad valdininkai ilgą laiką veikė organizuotoje grupėje, kuriai dar priklausė VMVT Šiaulių departamento direktorius Arūnas Teišerskis ir buvęs VMVT Raseinių skyriaus vedėjas Henrikas Medveckas.

Pastarasis tarnyboje dirbo 30 metų, o 2019-aisiais buvo išlydėtas į pensiją.

Pareigūno teigimu, jie buvo pasiskirstę vaidmenimis, o neteisėta veikla galėjo tęstis net keletą metų.

Vadina solidžiausia byla

Kiek ir kokių įmonių galėjo nukentėti, kol kas neatskleidžiama. „Lietuvos ryto“ žiniomis, šis tyrimas susijęs su galvijų eksportu į užsienį.

Anksčiau VMVT direktoriaus pavaduotoju dirbęs M.Staškevičius buvo atsakingas už šią sritį, o tarnyboje seniai dirbantys kiti įtariamieji pažinojo visoje Lietuvoje šiuo verslu užsiimančius asmenis.

Prokuroro A.Urbelio teigimu, tai bene pirmasis tyrimas, kurio metu buvo surinkta tiek daug svarių įrodymų: „Per ilgametę savo darbo patirtį nesu matęs taip surinktos ir sucementuotos informacijos. Tai ne toks tyrimas, kai pateikiama šimtas versijų ir reikia atsirinkti, kuri tikroji.“

Anot A.Urbelio, tyrimo metu rasta gana rimtų įkalčių dėl korupcinių schemų, pinigų gavimo aplinkybių, kad kyšių iš verslininkų buvo tiesiog reikalaujama.

Veikė senais būdais

„Man kelia nuostabą, jog šie aukšti vadovai užaugo nepriklausomoje Lietuvoje, baigė Lietuvos mokyklas, universitetus, o jų naudota schema panaši į sovietinę.

Aš dar prisimenu tuos laikus, kai būdavo renkami pinigai ir paduodami iki pat viršaus.

Kur ir kokios padarytos klaidos? Iš kur toks pinigų poreikis?“ – kalbėjo A.Urbelis.

Įtariamųjų darbo vietose bei namuose 50 kratų atlikę STT pareigūnai pas juos ir jų šeimos narius rado per 300 tūkst. eurų grynųjų pinigų. Banknotai laikyti ir batų dėžėse, ir suvenyrinėse dėžutėse.

Įtariama, kad dalis šių pinigų buvo gauti kaip kyšiai. Prokuratūros teigimu, valdininkų gauti kyšiai siekė 250 MGL (12,5 tūkst. eurų), o dažnai šią sumą ir viršijo.

Skirta intensyvi priežiūra

Nors pareigūnai tvirtino surinkę daug svarių įkalčių, teismas neįžvelgė būtinybės suimti įtariamųjų.

Kad įtariamieji nepaslėptų dokumentų ir nedarytų poveikio liudytojams, prokuratūra prašė juos suimti dviem mėnesiams, tačiau Vilniaus miesto apylinkės teismas nusprendė, kad šių tikslų galima pasiekti ir švelnesnėmis priemonėmis.

M.Staškevičiui teismas paskyrė intensyvią priežiūrą dviem mėnesiams. Jis privalės nuolat dėvėti elektroninę stebėjimo priemonę, būti savo gyvenamojoje vietoje ir nebendrauti su kitais įtariamaisiais.

Du mėnesius elektroninę apykoję dėvės ir S.Siriukaitis bei A.Teišerskis. Jiems taip pat uždrausta bendrauti tarpusavyje.

Buvusiam VMVT Raseinių skyriaus vadovui H.Medveckui intensyvi priežiūra skirta trijų mėnesių laikotarpiui.

Taikiklyje – ir davėjai

Pareigūnai neatmetė, kad įtariamųjų ratas gali didėti, – jų gretas papildys ilgą laiką kyšius mokėję, bet tylėję verslininkai.

Kiek jų yra ir gali būti, prokurorai kol kas neatskleidė. A.Urbelis neatmetė, kad į kyšininkavimo schemą galėjo būti įtraukti kokių nors problemų turėję, pažeidžiami ūkio subjektai.

Jei verslininkai iki jų, kaip įtariamųjų, apklausų STT arba prokuratūrai praneš davę kyšius, jie gali būti atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. To nepadariusiems teks stoti prieš teismą.

„Įstatymas numato, kad jei kyšiai ir buvo prievartaujami, bet asmuo kyšius davė, tokiam asmeniui vis tiek gresia baudžiamoji atsakomybė“, – priminė A.Urbelis.

Iki šiol tylinčiais verslininkais, iš kurių galimai buvo reikalaujama kyšių, stebėjosi ir STT direktorius Žydrūnas Bartkus.

„Kodėl tyli verslas, iš kurio šiurkščiais grasinimais reikalaujama susimokėti. Taip pigiau?

Kodėl tyli bendradarbiai, kurie visada jaučia, kad kažkas vyksta negerai, sprendimai neteisingi? Nesaugu pranešti?“ – svarstė STT vadovas.

Nušalino nuo pareigų

Visi įtariamieji – ilgamečiai tarnybos darbuotojai. VMVT Šiaulių departamento direktorius 60 metų A.Teišerskis anksčiau yra vadovavęs Kelmės VMVT skyriui, buvo Socialdemokratų partijos kandidatas į Kelmės rajono tarybą.

Nuo 2007 metų VMVT dirbo ir M.Staškevičius. Pirmadienį premjerė Ingrida Šimonytė pasirašė potvarkį dėl jo laikino nušalinimo nuo pareigų, o užvakar paragino direktorių patį parašyti atsistatydinimo pareiškimą.

Laikinoji VMVT vadovė Audronė Mikalauskienė antradienį nušalino nuo pareigų S.Siriukaitį ir A.Teišerskį.

Pakenkė visai tarnybai

„Man labai gaila tarnybos ir joje dirbančių žmonių. Daug metų tai buvo pavyzdinė tarnyba ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Mes rengėme mokymus ir teikėme konsultacijas kelioms dešimtims šalių. Šis įvykis, kad ir kaip jis baigtųsi, pakenkė tarnybos reputacijai – ką pagalvos verslininkai, kai bus tikrinamos jų įmonės?“ – kalbėjo iki 2016 metų VMVT vadovavęs Jonas Milius.

Kol J.Milius vadovavo VMVT, M.Staškevičius dirbo Veterinarijos sanitarijos skyriuje.

„VMVT – didžiulė tarnyba, joje dirbo beveik du tūkstančiai žmonių, todėl nedaug tekdavo bendrauti su atskirų skyrių darbuotojais, bet M.Staškevičių prisimenu kaip jauną perspektyvų specialistą“, – sakė J.Milius, pakėlęs tarnybos veiklą į naują lygmenį.

Kilo karjeros laiptais

Tuomet dėl galimai neskaidrios M.Staškevičiaus veiklos niekam nebuvo kilę įtarimų. Jaunas Veterinarijos sanitarijos skyriaus specialistas kilo karjeros laiptais ir 2018-aisiais buvo paskirtas VMVT direktoriaus pavaduotoju.

M.Staškevičius buvo atsakingas už gyvūninės kilmės maisto saugos ir higienos kontrolės sritį, įskaitant pirminę gamybą, perdirbimą, vidaus rinką. Jis prižiūrėjo ir pasienio postų veiklą tikrinant gyvūninių ir negyvūninių produktų bei pašarų importą ir eksportą.

Jis buvo Europos Sąjungos higienos ir biologinės saugos ekspertų darbo grupės narys, aktyviai dirbo perkeliant ES teisės aktus į Lietuvos nacionalinę teisę.

M.Staškevičius dalyvavo ES projektuose kaip trumpalaikis ekspertas Moldovoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Rumunijoje ir Serbijoje.

VMVT vadovu penkerių metų kadencijai M.Staškevičius paskirtas praėjusių metų balandį, pasibaigus Dariaus Remeikos kadencijai.

Norėjo padidinti algas

Tapęs VMVT vadovu M.Staškevičius ėmėsi pertvarkų, kurios turėjo padėti taupyti, o sutaupytas lėšas panaudoti darbuotojų atlyginimams.

„Peržiūrėjau inspektorių krūvius, veiklą, patalpas. Pamačiau atvejų, kai penkių šimtų kvadratinių metrų pastate dirba trys arba šeši žmonės. Manau, visi supranta, kad tai – neracionalus valstybės lėšų švaistymas.

Jei tie inspektoriai persikels į porą kabinetų, darbo kokybė nepablogės. Taip tikimės sutaupyti pusantro milijono eurų, kuriuos skirsime inspektorių algoms didinti“, – prieš porą mėnesių portalui lsveikata.lt kalbėjo M.Staškevičius.

Direktorius tvirtino, kad VMVT – viena mažiausius atlyginimus mokančių tarnybų. Inspektoriaus algos vidurkis – 1100–1200 eurų neatskaičius mokesčių, o kitose priežiūrą vykdančiose valstybės institucijose jis siekia 1600–1700 eurų.

Dėl to, M.Staškevičius teigimu, už tokius atlyginimus sunku surasti naujų inspektorių, o dabartinius žvejoja privatus verslas.

Pasaulis pakeitė vadovą

M.Staškevičiaus užmojai imtis permainų ir taupyti valstybės lėšas iš pradžių patiko ir STT vadovui Ž.Bartkui.

„Kai korupcijos požiūriu rizikingoje verslą kontroliuojančioje institucijoje paskiriamas naujas vadovas, kuris, atrodo, nuoširdžiai nori pakeisti pasaulį ir padaryti instituciją skaidrumo pavyzdžiu kitiems, sakau: „Gera naujiena, super diena, padėkim jam tai padaryti.“

Ir staiga paaiškėja, kad, deja, pasaulis pakeitė jį“, – po VMVT vadovo sulaikymo feisbuke rašė Ž.Bartkus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.