Kibirkštis valdančiųjų gretose įvertinęs R. Karbauskis regi dūmų uždangą: vadina žaidimu

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas, šešėlinės Vyriausybės premjeras Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad šiuo metu valdančiąją daugumą purtantys didesni ar smulkesni skandalai jos pamatų tikrai nesugriaus.

Karbauskis Ramūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Karbauskis Ramūnas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis<br>D.Umbraso nuotr.
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis<br>D.Umbraso nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis, Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Mykolas Majauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
Mykolas Majauskas<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ramūnas Karbauskis ir premjerė Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Ramūnas Karbauskis ir premjerė Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 25, 2022, 4:03 PM, atnaujinta Nov 25, 2022, 5:33 PM

Taip, jo manymu, yra ir dėl to, kad dabartinė Vyriausybė savo ministrams yra gerokai atlaidesnė, nei buvo matoma iki šiol.

Taip LVŽS vedlys reagavo tiek į pastarųjų dienų įvykius dėl Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininko Mykolo Majausko, tiek į energetikos ministro Dainiaus Kreivio bei kitų valdančiosios koalicijos atstovų veiksmus.

Abejoja, kad koalicija susilpnės

„Aš manau, kad visa tai, kas dabar neva vadinama valdančiosios daugumos braškėjimais, tėra lengvas sūkurėlis jų tarpe. Jie gali išmesti, o vėliau patys sugrąžina į postus – čia jeigu šnekėsime apie dar ne tokią seną Užsienio reikalų komiteto pirmininko istoriją.

Praktiškai visa tai yra toks daugiau žaidimas dėl viešųjų ryšių“, – portalui lrytas.lt tvirtino R.Karbauskis.

LVŽS pirmininkas pastebėjo, kad Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos vadovybės konfliktas su M.Majausku dėl PVM lengvatų gali būti ir tam tikros „priešrinkiminės konservatorių kovos“ požymis.

„Jiems dabar reikia savo oponentus po truputį nuiminėti, patraukinėti, nes keisis ir partijos pirmininkas. Galbūt yra noras, kad M.Majauskas nebūtų tarp pavaduotojų, nes, jei nebus partijoje, nebus galimybės ir pretenduoti. Šioje situacijoje galbūt vyksta tokios kovos, ir net nesuprasi, kas yra tų kovų iniciatorius.

Jei šnekėsime apie patį M.Majauską – dabar jis pasipijarino, ir, jeigu jo neišmes iš partijos, jis turi labai daug šansų partijos rinkimuose užimti kažkokią rimtesnę poziciją, nes dabar jis yra labai viešai matomas“, – kalbėjo R.Karbauskis.

LVŽS lyderis teigė nemanantis, kad šiuo metu matoma tam tikra įtampa ir dėl Laisvės frakcijos galėtų daryti įtakos valdančiosios koalicijos likimui. Visgi, pasak jo, net jei opozicijai ir reikėtų formuoti daugumą, ji greičiausiai to nedarytų.

„Netikiu, nes jie visi yra liberalai – juos vienija vertybiniai dalykai. Suprantama, kad opozicijoje irgi yra liberalų – pavyzdžiui, S.Skvernelio grupė, kuri jau yra liberali, socialdemokratai taip pat po truputį tampa liberalais, nes dažnai balsuoja kaip liberalai, tai kuo pakeisti valdančiuosius tikrai būtų.

Bet kokiu atveju, netikiu, kad socialdemokratai ar Saulius trokštų eiti į tokią valdžią, kuri turi tokį tragišką vertinimą visuomenėje.

Bet jiems patiems liko dar pakankamai nemažai laiko, prieš akis savivaldybių rinkimai – visa tai, kas dabar vyksta, paprasčiausiai yra bandymas mus visus „nuvesti“ nuo temų, kad nebūtų matoma situacija, pavyzdžiui, su D.Kreiviu. Tai, ką jis daro, yra tiesiog skandalinga“, – pažymėjo R.Karbauskis.

Pažėrė kritikos ir dėl narkotikų dekriminalizavimo

Buvęs LVŽS narys, šiuo metu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas „Žinių radijo“ laidoje „Atviras pokalbis“ šią savaitę tvirtino, kad ši ir praėjusi valdžios turi vieną ryškų skirtumą.

Esą dabartinė Vyriausybė savo ministrams leidžia kur kas daugiau bei atleidžia kur kas šiurkštesnes klaidas, nei buvo pastebima praeitoje kadencijoje. Tam pritaria ir R.Karbauskis.

„Jeigu standartai, kuriuos mes sau taikėme praeitoje kadencijoje, būtų taikomi dabar, praktiškai pusės Vyriausybės jau nebebūtų. Pavyzdžiui, paprasta situacija: birželio mėnesį policija atsiuntė ministrei A.Armonaitei užklausimą, kodėl virš Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pakabintos gėjų ir transvestitų vėliavos.

Ministrė atrašė, kad bus LGBT renginys, todėl jos pakabintos. Bet jos ir dabar vis dar ten yra. Tai ji aiškiai pamelavo.

Šitai valdžiai visiškai vienodai – jie meluoja policijai, meluoja žmonėms. Kaip suprasti ministrą, kuris turi akcijų vienoje iš pagrindinių Lietuvos monopolisčių energetikos srityje? Ir kai dar žmogus pasako, kad nežinojo, jog turi akcijų – tai yra nesuvokiama“, – svarstė politikas.

Kritikos jis negailėjo ir į viešąją erdvę ir politinę darbotvarkę grįžtančiam nedidelio kiekio narkotikų dekriminalizavimo klausimui. 

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas trečiadienį pritarė Administracinio kodekso ir Baudžiamojo kodekso pataisoms, kuriomis siūloma dekriminalizuoti mažo kiekio kanapinių medžiagų turėjimą be tikslo jas platinti.

„Mane labai nustebino visa istorija su sulaikyta žymia moterimi, kuri dabar buvo viešojoje erdvėje. Ir mane labai nustebino, kaip į tą situaciją reagavo politikai. Tie, kurie sakė, kad turime pakeisti bausmių sistemą ir įvesti galimybę padėti, dabar taip nesako. Dabar jie bando padaryti taip, kad tie žmonės būtų nebaudžiami. Jiems reikia padėti, o ne keisti įstatymus, kad nebūtų bausmių.

Jeigu moteriai yra blogai, ji yra priklausoma, jai reikia pagalbos. Suprasčiau argumentą, kad galbūt nesodinkime žmonių, o apsiribokime baudomis ir gydykime, bet dabar to nėra – visi guodžia, kaip negerai, kad ją suėmė“, – piktinosi R.Karbauskis.

Jis svarstė, kad šiandien narkotikus pradedama priimti „kaip savaime suprantamą dalyką“.

„Mes tiesiog šnekame, kad, jeigu jau priklausomas, tai tegul rūko toliau. Šioje vietoje aš įžvelgiu tai, kad vyksta vertybių paminimas, ir tie žmonės, kurie yra valdžioje, nesupranta savo veiksmų pasekmių.

Galbūt mes irgi balsuotume už tai, kad nereikia sodinti į kalėjimą už nedidelio kiekio narkotikų vežimą, jei matytume, kad yra pastanga pakeisti tą bausmę į pagalbą žmogui.

Bet nėra jokių pastangų. Jie mano, kad narkotikai nėra pavojingi, kad tai yra tiesiog normalu“, – sakė LVŽS pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.