I. Šimonytė interviu „Ukrinform“ pasisakė apie NATO vadovą, jeigu jis būtų iš Baltijos šalių

Premjerė Ingrida Šimonytė interviu naujienų agentūrai „Ukrinform“ metu atsakydama į klausimą, ar NATO būtų naudinga, jei prie organizacijos vairo stotų kažkas iš Baltijos šalių, tvirtino, kad ligi šiol nėra buvę generalinio sekretoriaus, kuris suprastų didelę grėsmę, išsakytą Madrido viršūnių susitikimo metu. Tačiau, pasak jos, dabartinis generalinis sekretorius labai tiksliai supranta, kas yra Rusija.

Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 26, 2022, 3:18 PM

„Manau, kad iš regiono dar nebuvo generalinio sekretoriaus, ir kalbu apie regioną platesne sąvoka, nebūtinai apie Baltijos šalis, kuriame suprastų didelę grėsmę, kuri dabar išsakyta Madrido viršūnių susitikimo deklaracijoje. Taigi negaliu pasakyti, kad esame daug protingesni ar geresni už kitus. Kai manęs klausia, kodėl kitos šalys to nematė, taip yra dėl kitokios istorinės perspektyvos“, – naujienų agentūrai „Ukrinform“ teigė I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė aiškino, kad po Antrojo pasaulinio karo Vakarų šalys buvo užsiėmusios gerindamos savo gyvenimą, o tuo tarpu Baltijos bei kitos Rytų Europos šalys buvo okupuotos ir turėjo kovoti, kad susigrąžintų savo šalį. Anot jos, šioje regiono dalyje vis dar yra žinoma, kaip kovoti politinę kovą.

„Suprantu fukujamišką požiūrį į pasaulį, kad būtų daug geriau, jei nebūtų karų, jei būtų globalizacija ir abipusė nauda, ​​bet, žinoma, yra šalių, kurių negalima iškeisti į civilizaciją. Problema ta, kad šios šalys bando išnaudoti mūsų turimas stipriąsias puses: žodžio laisvę, sąžiningus ir laisvus rinkimus, stiprią teismų sistemą, privačią nuosavybę... Jos tuo naudojasi prieš mus“, – tvirtino politikė.

„Jie skleidžia propagandą, deda pinigus į mūsų bankus, savo vaikus, žmonas, meilužes ir uošvius gydosi mūsų ligoninėse arba atostogauja prie Komo ežero, todėl taip piktnaudžiauja šiais gėriais. Tai svarbu žinoti. Galbūt kitoks požiūris... Bet, mano nuomone, dabartinis generalinis sekretorius tikrai labai tiksliai supranta, kas yra Rusija“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad praeitą savaitę įtakingas verslo dienraštis „Financial Times“ Lietuvos premjerę paminėjo kaip vieną iš kandidatų pakeisti NATO generalinį sekretorių Jensą Stoltenbergą. Vis tik, pati I. Šimonytė tokias diskusijas komentuoti atsisako.

„Jokių komentarų šia tema. Jokių“, – interviu Eltai trečiadienį sakė premjerė.

Į tarptautinėje erdvėje pasirodžiusius pranešimus sureagavęs šalies vadovas Gitanas Nausėda teigė, kad I. Šimonytės kandidatūrą palaikytų. Vis tik, prezidentas I. Šimonytei palinkėjo šiuo metu susikoncentruoti į kitų metų biudžetą.

„Tačiau kol kas procesas yra tik prasidėjęs ir turbūt tikrai linkėčiau gerbiamai Ingridai šiuo metu koncentruotis į 2023 metų biudžeto klausimus, o tada mes žiūrėsime ir tikrai sveikinsime sprendimus, kurie bus susiję ne tik su pirmą kartą istorijoje moters paskyrimu į šias atsakingas pareigas, tačiau ir žmogaus, kuriam regiono saugumo situacija buvo žinoma ne iš vadovėlių, ne iš knygų, o iš realaus gyvenimo. Labai tikiuosi, kad taip ir atsitiks, ir tokie sprendimai bus priimti jau gana greitai“, – sakė G. Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.