R. Karbauskis: sprendimas dėl „Ignitis grupės“ akcijų privatizavimo buvo priimtas slaptai, D. Kreiviui „grojant pirmu smuiku“ Sureagavo „Ignitis“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad 2020 metų sprendimas, kuriuo pradėtas „Ignitis grupės“ akcijų viešas platinimas, buvo priimtas ir vykdytas be Seimo žinios ir pritarimo.

  D. Kreivys ir R. Karbauskis.<br>Lrytas.lt koliažas.
  D. Kreivys ir R. Karbauskis.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-12-02 11:06, atnaujinta 2022-12-02 14:39

Pasak jo, šis klausimas buvo svarstytas slaptai, Seimo energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje, kuriame „pirmu smuiku grojo“ dabartinis energetikos ministras Dainius Kreivys. Politikas sako, kad jeigu egzistuotų galimybė, reikėtų apsvarstyti šių akcijų nacionalizavimo klausimą

„Istorija yra tokia, kad tas klausimas buvo slaptai nuo Seimo svarstytas energetikos komisijoje – nei valdančioje daugumoje, nei frakcijose, nei aš, nei kitų frakcijų vadovai nieko nežinojome. Ekonomikos komitetas nieko nežinojo, Seimo frakcijos nieko nežinojo. Seimo dauguma irgi nieko nežinojo. Tie žmonės, kurie dalyvavo tame posėdyje, Kreivys, Poderys, Tomilinas ir taip toliau, jie yra atsakingi“, – penktadienį „Žinių radijui“ pasakojo R. Karbauskis.

„Realiai šiame posėdyje, kur buvo svarstomas būtent šis klausimas tarp komisijos narių, Kreivys grojo pirmu smuiku. Ir Kreivys puikiai žino, kad šis privatizavimas buvo padarytas“, – pridėjo jis

Politikas pabrėžė, kad šie pokalbiai vyko pandemijos laikotarpiu, kai tokios figūros, kaip tuometinis premjeras Saulius Skvernelis, Karbauskio manymu, galėjo lengvai nuslėpti savo veiksmus.

„Mes (LVŽS – ELTA) nieko nežinojome. Prisiminkite, tai buvo 2020 metai, tai buvo COVID 19 pandemijos laikai ir mes iš viso jokios informacijos neturėjome apie daug ką. Tai yra S. Skvernelis sąmoningai šią informaciją bandė nuslėpti. Jis su mumis nešnekėjo, nes mes niekada nebūtume sutikę, kad Lietuvos strateginę įmonę, energetikos monopolistę būtų galima privatizuoti“, – tikino jis.

Anot LVŽS pirmininko, komisijoje buvo nuspręsta akcijas listinguoti, todėl nereikėjo informuoti Seimo ar gauti jo pritarimą.

„Vyriausybė padarė tai slaptai. Padarė būdu tokiu, kad nereiktų Seimo pritarimo. Jie neprivatizavo tarifų, jie listingavo. Žmogiškai šnekant, paprasčiausiai pardavė akcijas listingavimo būdu. Tokiu būdu nebereikėjo Seimo sprendimo. Ir visa tai buvo padaryta slaptai ir aš apie tai sužinojau tik prieš kelis mėnesius“, – komentavo R. Karbauskis.

Politikas žadėjo, kad jeigu LVŽS vėl užims dominuojančią poziciją Seime, ši problema nebus pamiršta ir frakcija neabejotinai kels klausimą „dėl šių akcijų nacionalizavimo“.

„Ignitis grupė“ neigia R.Karbauskio žodžius

„Ignitis grupės“ ryšių su visuomene vadovas Artūras Ketlerius teigia, kad tokie R. Karbauskio teiginiai neturi jokio pagrindo.

„Sprendimas dėl „Ignitis grupės“ pirminio viešo akcijų siūlymo (IPO) nebuvo slaptas. Priešingai – tiek visuomenė, tiek žiniasklaida ir politikai buvo supažindinami su sprendimais ir eiga. 2020 m. vasario 28 d. Finansų ministerijos sudaryta darbo grupė dėl „Ignitis grupės“ ilgalaikio finansavimo alternatyvų, kaip geriausią variantą pasiūlė IPO. Finansų ministerijoje ta proga buvo organizuojama spaudos konferencija, platinami pranešimai žiniasklaidai ir per vertybinių popierių biržas, tad teiginiai, kad sprendimai buvo slepiami – yra visiškai nepagrįsti“, – teigiama raštu Eltai perduotame komentare.

Įmonė akcentuoja, kad ir vėliau, po sprendimų priėmimo, aktyviai ir nuosekliai informavo visuomenę apie pasirengimą viešam akcijų platinimui.

„Tų pačių metų rugsėjį organizavome spaudos konferenciją prieš IPO pradžią, kai visuomenė jau turėjo galimybę įsigyti akcijų. Be to, leidome ir plataus masto reklaminę kampaniją per televizijas, radiją, žiniasklaidą ir lauko reklamą, kviečiančią įsigyti „Ignitis grupės“ akcijų. Tokio masto kampanija paneigia bet kokius teiginius apie slaptumą“, – pabrėžė A. Ketlerius.

„Ignitis grupės“ atsotvas taip pat akcentavo, jog akcijų platinimo negalima vadinti ir prilyginti privatizavimui, kaip kad teigė R. Karbauskis.

„Tai buvo naujo kapitalo pritraukimas, neparduodant nei vienos valstybei priklausančios akcijos, o išleidžiant naują akcijų emisiją pagal geriausias kapitalo rinkų praktikas“, – nurodoma komentare.

Atskleidė ažiotažą sukėlusią informaciją

ELTA primena, kad portalas lrt.lt lapkričio pabaigoje skelbė, kad prieš dvejus metus pradėtas „Ignitis grupės“ akcijų viešasis platinimas siekiant pritraukti investuotojų tapo patraukliu sprendimu kai kuriems politikams. Tarp „Ignitis grupės“ akcininkų – ir su energetikos ministru D. Kreiviu susijusi įmonė.

Tyrime nurodoma, kad „Ignitis grupės“ akcijų turi su D. Kreiviu susijusi įmonė „Norteo“, kurią kontroliuojančios bendrovės „Catus“ 40 proc. akcijų turi ministras.

D. Kreivys teigė tiek nežinojęs apie „Norteo“ įsigytas „Ignitis grupės“ akcijas, tiek neketinantis viešai deklaruoti savo ryšių su „Ignitis grupe“, nes ministerija nepriima jokių sprendimų dėl šios grupės veiklos ir nedaro jai jokios įtakos. Premjerė I. Šimonytė praėjusią savaitę teigė nematanti problemų dėl D. Kreivio nedeklaruoto ryšio su „Ignitis grupe“, tačiau ragino palaukti VTEK išvadų.

Pasak Prezidentūros, tokia situacija energetikos krizės laikotarpiu sukuria neigiamą valstybinių institucijų įvaizdį, kad šios siekia pasipelnyti iš neskaidrios veiklos, o jų tarnautojai siekia pasipelnyti iš krizinio laikotarpio.

Didžiąją dalį – apie 73 proc. „Ignitis grupės“ įmonės akcijų valdo Finansų ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.